• /PublishingImages/DSCF0016.jpg

  Huawei Honor - test na dlani

  24. september 2013 - Jan Omahen

  Dokaj neznana znamka v naših koncih, kjer smo v zadnjih letih sicer lahko uporabljali zanesljive Huawei modeme, takšne so vsaj moje izkušnje. Ko dobim v test telefon, ga ponavadi v glavi že povežem s preteklimi izkušnjami, ki sem jih imel s to znamko. Tokrat je začetek popolnoma nov, svež in tega se veselim. Huawei Honor sem dobil v test takoj za HTC One V, ki je dvignil standard telefona vstopnega razreda. Honor se izziva ni ustrašil in začela se je Huawei avantura.

  Huawei Honor je prvi telefon tega giganta, ki ga testiramo na Tehniku, zagotovo pa ni zadnji. Kitajsko podjetje, ustanovljeno davnega leta 1987, ima krepko čez 100.000 zaposlenih, skoraj polovica pa jih dela v oddelkih za raziskave in razvoj. Huawei sodi v sam svetovni vrh, ko je govora o mobilni telefoniji in rešitvah na tem področju. Leta izkušenj na trgu, kjer so v zadnjih letih celo največji akterji doživeli velike spremembe, pa znamki Huawei vseeno ne prinašajo zagotovljenega uspeha. Uspeh prinašajo uporabniki, ki s entuziazmom širijo dobro besedo o svojih izkušnjah z znamko.

  Honor v številkah

  • deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA)
  • procesor: 1,4 GHz
  • delovni pomnilnik: 512 MB
  • notranji pomnilnik: 4 GB (razširitev do 32 GB)
  • zaslon: 10,16 cm širine (4 palce), 854 x 480 pikslov, 16 mio barv
  • kamera: 8 MP , možnost HDR zajema fotografij
  • sprednja kamera: 0,3 MP
  • snemanje videa: HD 720p, možnost zajema fotografij med snemanjem
  • povezljivost: Wi-Fi (tudi hotspot), Bluetooth 2.1, USB, DLNA
  • ostalo: merilec pospeškov, GPS, žiroskop
  • baterija: Li-on 1900 mAh
  • OS: Android 2.3 (na voljo je nadgradnja na 4.0)
  • dimenzije: 122mm x 61.5mm x 10.9mm
  • masa: 135 g

  Izdelava, zaslon in odlična baterija

  Telefon ne sodi med največje, kar je zagotovo prednost, lepo zaobljeni robovi in malce groba zadnja stran pa poskrbijo, da se v roki občuti naravno. Nekoliko nerodno je postavljen gumb za zaklep in odklep telefona, ki je na zgornji levi strani in ga je težje doseči, a se na to hitro navadiš.

  Zaslon kot glavni del telefona je izredno pomemben, zato tudi tokrat nekaj vrstic namenjam prav temu. V vseh elementih uporabe, razen na soncu, se zaslon izkaže kot odziven in povsem dobro opravi svojo nalogo. Ločljivost je za telefon srednjega razreda nadpovprečna in pride prav pri branju drobnega teksta, pa tudi za igranje iger, teh pa je v trgovini Google Play ogromno, celo brezplačnih. Igre omenjam predvsem zaradi izredno zmogljive baterije, ki dovoljujejo neprestano igranje čez cel dan.

  Huawei glede baterije obljublja do 27 dni v stanju pripravljenosti in do 9 ur pogovorov. Sam sem bil nad trajanjem baterije v praksi presenečen, mogoče še bolj šokiran. Telefon sem ob normalni uporabi (prejemanje mailov, SMS-sporočil, fotografiranje, telefoniranje) polnil dvakrat tedensko, ob izklopu Wi-Fi povezave bi znal zdržati tudi cel teden. Za vse konkurenčne telefone je realnost do 24 ur, kar pomeni, da je Huawei Honor v tem delu superioren. Velik plus za baterijo.

  Operacijski sistem

  Telefon poganja operacijski sistem Android, v tem primeru verzija 2.3. Tudi Honor pa je že deležen ICS ljubezni, nadgradnjo si lahko preneseš iz povezave. Kljub oznaki "with Google" na zadnji strani pa Honor nima nameščene popolnoma neokrnjene različice Androida, kar je jasno že ob kratkem sprehodu čez meni.

  Med lastnimi prilagoditvami OS-a izstopa tipkovnica za pošiljanje sporočil, ki je opremljena z TouchPal, ta pa prinaša nekaj zares inovativnih in koristnih vnosnih možnosti. Vsak proizvajalec tu ponudi svoje rešitve, tokrat sem jih celo uporabljal in prihranil kar nekaj časa z iskanjem ločil in posebnih znakov, ki so pri TouchPal-u vedno na voljo le z enim potegom. Primer: ob pritisku na črko D, se v vnosnem polju prikaže črka d, tu seveda ni posebnosti. Je pa pod črko d zapisano tudi dvopičje, ki se v vnosnem polju prikaže ob pritisku in potegu navzdol. Tudi ostale črke imajo pod seboj številke in znake za zares hiter vnos. Funkcija, ki bi si jo lahko prekopirali ostali proizvajalci.

  Opaziš hrošča?

  Kot je pri Android telefonih skoraj navada, je tudi tokrat mogoče videti kar nekaj hroščev, ki pa na srečo ne vplivajo na delovanje in uporabo ampak so zgolj lepotne narave. Govorim o prekrivanju ikon pri prehodu med zasloni in nekatere precej nejasno postavljene virtualne gumbe, ki ne služijo ničemur ali pa vsaj dajejo tak občutek.

  Uporabne fotografije, manj video

  Fotografije so zadovoljive, če so pogoji pravi, medtem ko video ni najmočnejša točka Honorja, bo pa dovolj za zajem hitrega viralnega posnetka, če pride do takšne situacije. Naj spodnje fotografije govorijo zase.

  Komu je namenjen?

  Huawei Honor je odličen v tem, čemur je namenjen in izpolni vse prodajne obljube. Seveda ga ne morem postaviti ob bok trenutno najboljšim telefonom visokega razreda, v srednjem razredu pa kotira visoko. Prednosti pred konkurenco so cena, dober fotoaparat in predvsem izvrstna baterija. Prodajnim paketom je priložena tudi majhna pozornost, kar jim štejem le v plus. Honor seveda ni popoln, na trenutke operacijski sistem deluje hroščasto, nekaj težav bo zagotovo odpravila nadgradnja. Zaenkrat je prezgodaj trditi, kakšen kos pogače si bo utrgal Huawei na neizprosnem trgu mobilne telefonije, nekaj pa mi da slutiti, da ostali proizvajalci v njem vidijo veliko konkurenco.

  Huawei Honor najdeš v Mobitelovi ponudbi na spletni strani.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1111
24. september 2013
Huawei Honor - test na dlani
Novice
Android