• /PublishingImages/Igraprestolov-informacije.jpg

  Igra prestolov za iPad in iPhone

  24. september 2013 - Tehnik

  Nadaljevanka Igra prestolov, posneta po (še nedokončani) zbirki romanov Georga R.R. Martina, bo, kot kaže, postala eden večjih televizijskih dogodkov leta in pri HBO-ju so se to pot zares potrudili. Gre za eno prvih serij, ki so jo skorajda hkrati pričeli predvajati v večini sveta (kjer je HBO prisoten), poleg tega pa so serijo nadgradili še s celo vrsto bonusov. In brezplačna aplikacija Game of Thrones za iOS je ena bolj priročnih.

  Dogajanje Igre prestolov je postavljeno v fantazijski svet Sedmih kraljestev, ki je podoben srednjemu veku, a z mnogimi očitnimi razlikami kot so čarobna bitja in letni časi, ki trajajo po več let. Podobnosti z Gospodarjem prstanov so očitne kot pri vsakem fantazijskem delu, vendar pa se Igra prestolov, oziroma celotna zbirka Pesem ledu in ognja, bistveno razlikuje po bolj grafičnih prikazih nasilja, spolnosti in vsega kar sodi zraven. Prinaša pa tudi precej bolj kompleksno zgradbo zgodbe s celo trumo likov in razgibano geografijo obsežnega sveta. Pri branju knjig so tako nujni pogosti skoki na zemljevide in družinska drevesa, saj je sicer težko slediti dogajanju, pri ogledu nadaljevanke pa pri tem odlično pripomore brezplačna aplikacija Game of Thrones na iPadu, iPhonu ali iPod Touchu.

  Aplikacijo so razvili pri HBO in se jo tudi potrudili prevesti v slovenščino, pri čemer so se, tako kot pri podnapisih za nadaljevanko, držali uradnega slovenskega prevoda Boštjana Gorenca - Pižame. Prva stran aplikacije pozdravi z opisom serije, nato pa lahko  v meniju spodaj spremljamo opise posameznih delov, predstavitve vseh 17 (zaenkrat) glavnih likov, kjer najdemo tudi kakšno napako (npr: opis Cersei Lannister je pravzaprav opis Catelyn Stark), pod razdelkom informacije najdemo opise ključnih ozadij sveta Igre prestolov, pod ozadji so na voljo slike za namizje iNaprave, video vsebine vključujejo predstavitve likov in hiš ter prigode s snemanja, na koncu pa je na voljo še povezava do kviza na Facebooku.

  Oblikovanje aplikacije bi lahko bilo bolj estetsko, a je vseeno funkcionalno in omogoča hiter dostop do ključnih informacij, tudi med samim gledanjem nadaljevanke. Glede na to, da se serija (vsaj zaenkrat) zelo natančno drži zgodbe knjige, je aplikacija tudi koristen sopotnik pri branju knjig.

  Aplikacije za posamezne filme in televizijske serije sicer niso nič novega v ZDA, a Game of Thrones je prva takšna rešitev, ki je resnično namenjena tudi slovenskim uporabnikom in je na voljo  tudi v slovenskem jeziku. Ali bodo temu trendu sledile tudi druge televizijske mreže, bomo še videli, prav tako pa bomo videli, ali bo aplikacija Game of Thrones morda kdaj pričela ponujati tudi interaktivne vsebine, kar je vse pogostejši trend pri aplikacijah za ameriške serije.

  Vreme v Igri prestolov

  Poleg aplikacije Game of Thrones pa so pri HBO razvili tudi aplikacijo A Song of Ice and Fire, poimenovano po angleškem naslovu zbirke v katero sodi Igra prestolov. Žal nad to aplikacijo ne moremo biti tako zelo navdušeni, saj gre v osnovi za vremensko aplikacijo. A Song of Ice and Fire je brezplačno na voljo tako za iPad kot tudi za iPhone in iPod Touch, prikaže pa trenutno vremensko stanje v izbranih krajih sveta (Ljubljana, San Francisco, London …) in za vsakega poišče vzporednico z eno izmed dežel Sedmih kraljestev iz knjige. Pritisk na ikono "i" za več informacij prikaže še podatke o klimi v tej deželi. Če vas je zanimalo, je v času pisanje v Ljubljani tako kot v Dohtraškem morju. Karkoli.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1530
24. september 2013
Igra prestolov za iPad in iPhone
Aplikacije
iOS