• /PublishingImages/wall-e.jpg

  In memoriam: Steve Jobs

  24. september 2013 - Tehnik

  V sredo, 5. oktobra je pri 56 letih starosti po dolgi bitki z rakom trebušne slinavke preminil Steve Jobs, soustanovitelj in do pred kratkim direktor podjetja Apple. V osemdesetih je z računalniki Apple prinesel revolucijo v svet računalništva, v novem tisočletju z glasbenim predvajalnikom iPod in glasbeno trgovino iTunes v glasbo, zadnjih nekaj let pa je z iPhonom in nato še iPadom povsem preobrazil svet mobilnih komunikacij. Vmes je v devetdesetih kot lastnik in direktor filmskega studia Pixar iz butične produkcijske hiše ustvaril eno najuspešnejših filmskih podjetij, tako da je ob združitvi z Disneyjem Jobs postal največji posamični delničar te korporacije.

  Steve Jobs na predstavitvi MacBook Air na konferenci Macworld.

  Steve Jobs se je rodil leta 1955 v San Franciscu in odraščal v bližnjem Cupertinu pri krušnih starših. Že kot srednješolec se je navduševal nad računalniki in med poletjem uspel dobiti delo pri Hewlett-Packardu, kjer je tudi spoznal Steva Wozniaka, s katerim sta kasneje ustanovila Apple Computer. Kot mnogi mogotci Silicijeve doline tudi Steve Jobs ni dokončal študija, vendar ne zato, ker bi ga premamila podjetniška žilica, temveč zaradi pomanjkanja denarja. Tako se je že v drugem semestru prvega letnika odločil obiskovati le predavanja, ki ga zanimajo. Med drugim tudi kaligrafijo, pri kateri se je veliko naučil o pomenu pisav, kar je kasneje tudi vključil v Mac OS in s tem zagotovil, da so mnogi oblikovalci še danes zvesti uporabniki Macov. Po nekaj mesecih dela pri razvoju iger za Atari, se je Jobs odpravil na potovanje po Indiji in postal budist. Šele nato je leta 1976 ustanovil Apple.

  Podjetje je raslo in podjetniško neizkušeni ustanovitelji so kmalu ugotovili, da potrebujejo sposobnega direktorja. Jobs je našel Johna Sculleyja, takratnega direktorja Pepsi in ga prepričal, da mu pomaga spremeniti svet. A po dveh letih sodelovanja, ki sta prinesli tudi kultni televizijski oglas 1984 in računalnike Macintosh, se je odnos med Jobsom in Sculleyjem sfižil in Jobs je bil odpuščen. Čeprav zagrenjen, je kasneje priznal, da je bila to ena najboljših stvari, ki so se mu zgodile v življenju, saj ni bil več obremenjen z ogromnim podjetjem in se je lahko prepustil kreativnosti.

  Sledila sta nakup Pixarja in ustanovitev računalniškega podjetja NeXT. Slednje nikoli ni postalo prav zares uspešno, čeprav so imeli izjemno napredne rešitve in so že v začetku devetdesetih vpeljevali večpredstavnost v komunikacijo. Ena izmed redkih namestitev NeXta v teh krajih, je bila časopisna hiša Delo. Kljub dejstvu, da se NeXT ni uveljavil kot samostojno podjetje, pa je deset let po Jobsovemu odhodu slabo kazalo tudi Applu. In vodstvo je ugotovilo, da želi Jobsa nazaj. Tako so za kar 427 milijonov dolarjev kupili NeXT, Jobs pa je postal direktor Appla. Ta nakup se je izkazal za najboljšo naložbo v zgodovini podjetja. Ne samo, da se je Jobs zares izkazal kot vodja, NeXTova tehnologija je tudi v veliki meri osnova za Mac OS X, iTunes Music Store in celo prihajajoči iCloud.

  Steve Jobs in Bill Gates na konferenci All Things Digital.

  Prva leta po ponovnem prevzemu vodstva Appla, se je podjetje še lovilo in se postopoma, a gotovo pripravljalo na strmo rast. Steve Jobs seveda ni edini odgovoren za uspeh podjetja, je pa vsekakor ključen, tudi zaradi tega, ker je znal izbrati in voditi pravo ekipo. Predvsem oblikovalca Johnatana Iva, ki je skrbel za vedno nove in še bolj atraktivne preobrazbe Applovih izdelkov (npr. vse različice iMaca, iPhona ...) in zdajšnjega izvršnega direktorja Tima Cooka, ki je poskrbel za proizvodno verigo, med drugim s tem, da je pred predstavitvijo iPada za več let zakupil večino globalne proizvodnje zaslonov na dotik (eden izmed poglavitnih razlogov zakaj je konkurenca še zmeraj dražja).

  Jonathan Ive in Tim Cook.

  Vendar pa Stevu Jobsu poslovni uspeh sam po sebi nikoli ni bil najpomembnejši. Od drugih direktorjev se je razlikoval predvsem po tem, da svojega sloga in inspiracije ni črpal iz poslovnega sveta, temveč iz glasbenega, iz rokenrola. Človek, ki je bojda nekoč bil ljubimec slavne glasbenice Joan Baez (a kot gentleman tega nikoli ni potrdil), je za poslovni vzor navajal Beatle in v govorih ob podelitvah diplom zmeraj poudarjal, da je najpomembneje pridobiti tisto znanje, ki človeka izpolnjuje, pa čeprav v danem trenutku ne ve zakaj bi ga potreboval.

  - napisno na MacBook Proju

  Fotografije: Wikipedija


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1573
24. september 2013
In memoriam: Steve Jobs
Novice