• /PublishingImages/Instagram-Android_vs_iOS-popular.jpg

  Instagram za Android je končno na voljo

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Instagram, iPhone aplikacija leta 2011, ki ima že preko 30 milijonov zvestih iOS uporabnikov, je končno prispela na Android. Te zanima, v čem je skrivnost te preproste brezplačne aplikacije, ki posnetim slikam omogoča dodajanje različnih filtrov, in kako se razlikuje od iOS različice?

  Android različica posnema Instagram za iPhone

  Slab mesec nazaj je Instagram najavil težko pričakovani izid Android različice z besedami, da bo Android različica v nekaterih pogledih boljša od iOS aplikacije. Pričakovanja so bila zato velika, a izkazalo se je, da je Android različica z izjemo nekaj kozmetičnih popravkov skoraj enaka različici za iOS.

  Instagram za Android

  Če si že kdaj uporabljal/a Instagram na iOS napravi, se boš tako v Android različici znašel/a brez težav. Le-ta denimo ohranja zavihke z različnimi funkcijami in pogledi na dnu zaslona, kar pri Android aplikacijah ni najbolj običajno. A kljub temu je Android različica odeta v moderno preobleko, ki je v skladu s Holo smernicami Androida 4.0 Ice Cream Sandwich. Zato je denimo fizični gumb Menu v aplikaciji povsem neuporaben.

  Če pa aplikacije Instagram še ne poznaš ali te zanimajo razlike z iOS različico, te vabim, da skupaj pregledava glavne funkcije.

  Zajem in objava slik

  Glavna funkcija aplikacije je vsekakor možnost zajema slik, izbira filtra in objave. To omogoča sredinski, najbolj opazen zavihek v aplikaciji. V iPhone različici Instagram brez vprašanj uporablja lastno, prilagojeno kamero, ki zajem slike omeji na kvadrat, v Android različici pa zadeva ni tako preprosta.

  Instagram je podprt za Android 2.2 naprej, a ni nujno, da bo aplikacija na vseh telefonih zmožna uporabljati Instagram napredno kamero. Pri testiranju na telefonu HTC Desire je bila recimo ta možnost v nastavitvah izklopljena. Ko sem jo vklopila, sem hitro ugotovila razlog - Instagramova kamera je namreč delovala obupno počasi, zato sem možnost hitro izklopila.

  V Android različici (levo) je Instagram kamera bolj preprosta, na slabših ali starejših telefonih pa tudi precej bolj počasna

  A brez skrbi, to pomeni le, da na malo starejših ali počasnejši telefonih aplikacija za zajem slik  uporablja privzeto aplikacijo za fotografiranje. Po zajemu slike pa ponovno vskoči Instagram in ti pomaga pri rezanju kvadratnega dela slike. Ne najbolj elegantno, a deluje. Seveda pa imaš tako kot v iOS različici tudi možnost, da za obdelavo slik izbereš katero izmed slik, ki so shranjene na telefonu.

  HTC Desire se ni najbolje razumel z Instagram kamero, zato je bilo potrebno rezanje slik

  Ko imaš posneto ali izbrano sliko, sledi seveda najbolj zabaven del: izbira filtra. Android aplikacija ponuja prav vse filtre, ki smo jih vajeni v iOS različici; škoda le, da niso dodali kakšnega posebnega androidno-zelenega filtra ;) Prav tako imamo možnost obračanja slik, vklapljanja in izklapljanja okvirjev ter izboljšave temnih delov slike s funkcijo Lux. Žal pa v Android različici manjka funkcija "tilt-shift", s katero lahko navidezno spremenimo globino slike in poudarimo določene objekte slike.

  Izbira Instagram filtra v Android (levo) in iPhone (desno) različici

  Po določanju filtra sledi le še objava na Instagramu, pri čemer lahko takoj označiš možnost, da se povezava do slike objavi na Facebooku, Twitterju in drugih družabnih omrežjih. Mimogrede - v nastavitvah lahko izbereš, ali bodo tvoje slike javno dostopne ali pa vidne le tistim prijateljem, ki jih potrdiš.

  Zaslon pred nalaganjem slike je še najbolj drugačen v Android (levo) in iPhone (desno) različici Instagrama

  Zaslon pred objavo slike se v Android različici (levo) še najbolj razlikuje v primerjavi z iPhone razičico (desno)

  Pregledovanje slik

  Tudi ostali deli aplikacije so zelo podobni izvirni iOS različici. Pregledovanje objav prijateljev pod prvim zavihkom ima že znano obliko neskončnega seznama. Za hitro všečkanje oz. srčkanje slik se lahko tudi na Androidu preprosto dvakrat hitro dotaknemo slike, podprti so seveda tudi komentarji in možnosti za deljenje lastnih slik. Škoda le, da Android različica Instagrama ne zna prikazovati t.i. emoji znakcev, ki jih uporabniki iOS pogosto dodajajo k opisom in komentarjem slik.

  Seznam slik je skoraj identičen, manjše razlike so le zaradi razlike v resoluciji telefonov (HTC Desire levo, iPhone desno)

  Seznam slik je skoraj identičen, manjše razlike so predvsem zaradi različnih resolucij testnih telefonov (HTC Desire levo, iPhone desno); pohvale na račun moderne Holo teme

  Prijeten bonbonček pri Android različici pa je funkcija, da z dotikom na zgornjo akcijsko vrstico skočimo na vrh strani (iOS to funkcijo samodejno podpira z dotikom na zgornjo sistemsko vrstico z uro). Vsekakor zelo uporabno pri pregledovanju daljših seznamov!

  Pod drugim zavihkom z zvezdico tako v Android kot v iOS različici najdemo seznam priljubljenih slik. Z izbiro slike lahko vidimo  podrobnosti in pridemo do profila avtorja slike in seveda možnosti sledenja avtorju.

  Pri pregledovanju priljubljenih slik razlik med Android (levo) in iPhone (desno) različico skorajda ni

  Profili in obvestila

  Manjše razlike lahko opazimo pri obliki profilov, čeprav funkcionalnost ostaja enaka. Glavna razlika je predvsem v tem, da imajo profili v Android različici dodatno vrstico z zavihkoma za preklapljanje med mrežo in seznamom slik. Morda ne najbolj elegantna izvedba, a priročna za debelejše prste.

  Pri pregledovanju lastnega profila je v Android različici lažje dostopna možnost iskanja po Instagramu, nastavitve pa ostajajo več ali manj iste. Tako tudi v Android različici brez težav poiščemo prijatelje iz imenika na telefonu ali na Facebooku oz. Twitterju. Sama sem že opazila, da se je od včeraj do danes Instagramu pridružilo kar nekaj novih prijateljev.

  Manjše razlike pri pogledu na lasten profil v Android (levo) in iPhone (desno) različici Instagrama

  Ista ostaja tudi oblika novic o aktivnosti prijateljev in o aktivnosti na tvojih slikah. iPhone različica te sicer nekoliko hitreje in bolj opazno obvesti o novicah povezanih s teboj, a vseeno obe aplikaciji podpirata potisna obvestila o pomembnih dogodkov, tudi ko nismo v aplikaciji.

  Povzetek

  Instagram za Android je nedvomno dosegel pričakovanja, saj aplikacija ohranja preprosto eleganco, kakovost in večino funkcij izvirne iPhone različice. Škoda le, da ob izidu niso ponudili še kaj posebnega. Sicer pa ne dvomim v to, da se bo Instagram tudi na Androidu hitro razširil in da bo morda hitro postal najbolj priljubljena mobilna fotografska aplikacija vseh časov.

  Zato ti vsekakor priporočam, da si že danes iz trgovine Google Play brezplačno preneseš Instagram in na svojem telefonu preizkusiš čarobnost Instagram filtrov in pestrost skupnosti Instagram uporabnikov, med katerimi je precej fotografskih mojstrov. Pa mirno roko pri fotkanju ti želim! ;)


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
336
24. september 2013
Instagram za Android je končno na voljo
Aplikacije
Android