• Instant internet na Ubuntu ?

  24. september 2013 - Matjaž Winkler

  Res je, Linux pridobiva uporabnike. Res je tudi, da veliko proizvajalcev modemov in mobitelov ne nudi podpore za te operacijske sisteme. Odgovor, zakaj je temu tako, bom prepustil komu drugemu.

  Bolj me je zanimalo ali lahko "Linux laik", kar definitivno sem, poveže računalnik, ki ima nameščen Linux, z mobitelom ali modemom za uporabo interneta. Presenečen sem ugotovil, da podvig ni bil pretirano zapleten. In v kratkem času sem že veselo brskal po internetu. Skratka, Ubuntu ni zapleten, vsaj za osnovno uporabo ne.

  Test je bil opravljen z Linux Ubuntu 9.10 in nekaj mobiteli ter modemi, konkretno z : Nokia X3, Nokia X6, SonyEricsson U100, LG BL40, Huawei 176G, Novatel Wireless MC935D, Option GlobeSurfer iCON 7.2 S.

  Ker proizvajalci testiranih naprav ne podpirajo Linux operacijskih sistemov, seveda ni proizvajalčevega programa, s katerim bi lahko vplivali na delovanje modema. Ravno tako nisem opazil, da bi se namestil kakšen gonilnik za modem - očitno se uporablja generični gonilnik. S temi dejstvi se odpravim narediti povezavo in ... neverjetno, vse je delovalo po principu "Plug&Play".

  Na tej točki bom omenil pomembno posebnost. Ker nimamo programa, s katerim bi lahko vplivali na vpis PIN kode in predvsem na izbiro operaterja (in vrste omrežja!), je uporaba na področjih ob meji nekoliko riskantna. Riskantna predvsem v smislu računa za mobitel. Predlagam limit GPRS v tujini ali popolno blokado GPRS v tujini, odvisno od potreb.

  Navodila sledijo - vseeno pa me ne cukajte za rokav, če vam kaj ne bo delalo :) Navodila so v PDF formatu. Ubuntu internet Connect.

  Ubuntu – linux for human beings

  Do naslednjič lep pozdrav


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1114
24. september 2013
Instant internet na Ubuntu ?
Novice