• /PublishingImages/GoneWishing-naslovka.jpg

  Interaktivna pravljica Gone Wishing za iPad

  24. september 2013 - Tehnik

  Aplikacija Gone Wishing je prišla na tržišče v ravno pravem trenutku, saj je pravljična zgodba o Jacobu iz družine uresničevalcev želja več kot primerna za božično-novoletni čas.

 Zgodba o čarobnih bitjih in željah avtorja Luke Lorencija je preprosta in prisrčna, pritegnejo nas zabavni liki in zanimivi kraji dogajanja, za izobraževalni del pa poskrbijo življenjski nauki na katere bi tudi odrasli lahko večkrat pomislili. Aplikacija je namenjena otrokom od 3 leta naprej, a žal ni na voljo v slovenščini. Če boste zgodbo brali/predvajali malčkom, bo torej treba delati tudi na prevajalskih veščinah. Zgodba je bolj pisana na kožo mlajšim otrokom, večje, ki bi zgodbo lahko razumeli tudi v angleščini, pa najverjetneje več ne zanima. Besedilo zgodbe je na voljo še v nemščini, španščini in kitajščini, avdio različica pa samo v angleščini.

  Aplikacija Gone Wishing

  Zgodbo nadgradijo odlične ilustracije Mateja Jenka, ki se kljub tematiki in vilam v roza uspe izogniti pogosti pocukranosti tovrstnih knjig. Ilustracije nekoliko spominjajo na otroške filme Tima Burtona, a brez strahu, so v manj mračnjaški izvedbi.

  Aplikacija Gone Wishing

  Starši pogosto razmišljajo ali otrokom sploh predstaviti tovrstne interaktivne zgodbe v aplikaciji ali raje poseči po dobri stari knjigi. Možnost interakcije, ki jo ponuja tudi Gone Wishing, lahko nadgradi branje na papirju, a le če zgodba ni postavljena na stranski tir. Če otroci le besno klikajo po zaslonu in se jih zgodba ter ilustracije ne dotaknejo, so ustvarjalci slabo opravili svoje delo. Osnova otroških knjig je še vedno dobra zgodba predstavljena skozi privlačne ilustracije, v aplikacijah pa tudi z interaktivnimi vsebinami, ki pritegnejo otrokovo pozornost. Razvijalci Gone Wishing se tega očitno dobro zavedajo, saj so v ospredje postavili zgodbo in ilustracije, ki se lepo vklopijo v interaktivne funkcionalnosti aplikacije. Interaktivne vsebine so sicer opazne, a nevsiljive, zgodba pa zaradi njih ni okrnjena.

  Aplikacija Gone Wishing

  Če ne vemo ali smo med branjem opazili vse možnosti interakcije na strani, lahko v desnem zgornjem kotu poiščemo pomoč. Ko kliknemo na vprašaj, se tovrstne vsebine označijo.

  Aplikacije Gone Wishing

  Zgodbo lahko beremo sami, lahko se prepustimo žametnemu pravljičnemu glasu Kena Billarda (strani še vedno obračamo sami), ob tem pa so nam še vedno na voljo vse interaktivne vsebine. Lahko pa se le udobno namestimo in pustimo, da zgodba teče sama, potrebno ni niti obračanje strani. Te tri različice so na voljo le v angleški  različici.

  Aplikacija Gone Wishing

  Na vsaki strani v zgornjem desnem kotu dostopamo do informacij o aplikaciji, nastavitev, pošljemo povratne informacije ali si pogledamo kako upravljati z aplikacijo. Na koncu knjige nas pričaka prijetna domislica, narišemo namreč lahko svojo željo in jo pošljemo junakom zgodbe, prijateljem ali sorodnikom, objavimo na Facebooku ali shranimo med fotografije. Vse želje poslane likom v zgodbi so razstavljene nekje v knjigi. Namig: želje prispejo k uresničevalcem želja ponoči.

  Razvijalci aplikacije Gone Wishing so z odlično ilustracijo in zgodbo, ki se lepo prepletata z interaktivno vsebino, postavili visoke kriterije, zamerimo jim lahko le, da zgodba ni na voljo tudi v slovenščini. V januarju bosta predvidoma na voljo še različici za iPhone in Android ter okrnjena brezplačna različica namenjena preizkusu pred nakupom.

  Aplikacija Gone Wishing za iPad je na voljo v trgovini App store za 2,99 EUR.

  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1595
24. september 2013
Interaktivna pravljica Gone Wishing za iPad
Aplikacije
iOS