• /PublishingImages/internet_na_dopustu.jpg

  Internet na dopustu

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Si znate predstavljati dopust brez dostopa do interneta? Sam si sicer lahko predstavljam to situacijo, ampak do sedaj mi je še ni uspelo realizirati.

  Predpogoj, da grem nekam na dopust, je, da je v hotelu brezžični dostop do interneta. In če grem preko meja Slovenije, potem poskrbim, da imam s seboj tudi SIM-kartico lokalnega mobilnega operaterja, da lahko tudi čas, ko sem na dopustu, preživljam ob “tvitanju”, “fejsbukanju”, “instagramanju”, predvsem pa, da sem dosegljiv na elektronsko pošto ves čas. V to situacijo me je pripeljala služba, kasneje pa sem tudi sam odkril, da mi ta dostopnost do interneta kjerkoli in kadarkoli pomeni zelo veliko.

  Internet na dopustu

  Zakaj sem omenil SIM-kartico lokalnega operaterja? Ker so bile do sedaj cene prenosa podatkov v tujini zelo visoke. Če nisi bil pazljiv, si lahko v času dopusta porabil več denarja za mobilnega operaterja, kot pa je bila cena samega dopusta.

  Vendar smo letos končno dočakali spremembe pri mobilnih operaterjih, ki so se odločili, da nam bodo omogočili neomejen prenos podatkov na Hrvaškem in to za ceno 10 evrov mesečno.

  Mobitel je pred časom predstavil svojo storitev HT internet, ki omogoča uporabnikom Mobitela neomejen prenos podatkov v omrežju operaterja Hrvatski Telekom.

  S tem je Mobitel rešil marsikatero skrb svojih uporabnikov, ki smo, preden smo se podali preko meje, iskali najugodnješo varianto dostopa do interneta na Hrvaškem. Za 10 evrov lahko tako sedaj Mobitelovi uporabniki neomejeno brskamo po internetu, tudi ko smo na dopustu. Sicer je v drobnem tisku zapisano, da storitev HT internet deluje po principu pravične uporabe – kar pomeni, da se uporabniku, ki preseže 20 GB prenesenih podatkov znotraj posameznega obračunskega obdobja, prenos podatkov omeji na 384 kb/s v smeri do uporabnika in 64 kb/s v smeri od uporabnika.

  20 GB prenosa podatkov je zelo veliko, vsak sam pa si lahko izračuna kaj to pomeni zanj s pomočjo kalkulatorja. Sam do sedaj še nisem uspel v mesecu dni preseči 3 GB prenosa, kljub temu, da sem večino časa na svojem mobitelu na internetu. Storitev HT internet velja do 30. 9. 2013, potem bodo cene podatkovnega gostovanja na Hrvaškem spet višje.

  Sam bi bil pripravljen plačati za takšno gostovanje v drugih državah (Italija, Španija, Francija,..) tudi višji znesek, saj bi namesto, da se ukvarjam z iskanjem SIM-kartic in predvsem, da se ukvarjam z iskanjem najboljših cen za dostop do interneta, lahko posvetil iskanju zanimivih lokacij, ki jih moram odkriti, predvsem pa bi se bolj sproščeno podal na dopust, saj bi točno vedel, kolikšen strošek bo predstavljal prenos podatkov.

  Sicer sem si že večkrat obljubil, da bom enkrat preživel dopust brez interneta in se spominjal časov, ko internet še ni obstajal in smo dneve in noči preživljali povsem drugače, kot pa jih v zadnjih desetih letih, ko smo 24/7 na internetu.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1171
17. marec 2014
Internet na dopustu
Kolumne