• /PublishingImages/RealRacing2_3.jpg

  [iOS] Real Racing 2 (HD)

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Playstation ima Gran Turismo, Xbox Forza Motorsport, elektronika, sposobna poganjati Applov iOS, pa Real Racing. Ta sicer še nima tako prestižnega in dolgega pedigreja kot omenjena naslova (GT se je trenutno ustavil pri številki 5, Forza pa je ravno dobila četrto nadaljevanje), ima pa očitno zadosti oboževalcev, da so, sicer že lanski december, izdali drugi del te menda najbolj realistične avtomobilščine za iOS.

  Marca letos je prišla še različica HD za iPad in tudi sicer igro redno posodabljajo, zadnja zaplata 1.12.01 je stara samo nekaj dni. Za vas sem volan zamenjal za iPad 2 in iPhone 4s in preizkusil obe, s tem pa upam tudi odgovoril na vprašanje, ali boste z nakupom Real Racing 2 naslednje leto Vettlu ukradli sedež v Formuli 1.

  Telefon proti tablici, guma ob gumi.

  Igra se baha s krilatico "the most realistic racing game on iPhone", kar je glede na omejeno možnost nadzora na telefonu brez gumbov, samo z zaslonom na dotik, precej drzna izjava. Tu priskoči na pomoč giroskop, s pomočjo katerega telefon ali tablica nadomestita volan. Na vožnjo z nagibanjem ne ravno malega in lahkega iPada se je treba sprva navaditi, a vsekakor pridoda k vzdušju in po nekaj prevoženih virtualnih kilometrih se nadzor izkaže kot odličen. Na voljo so tudi bolj klasični načini nadzora, vendar z njimi vijuganje od robnika do robnika ni tako točno in preprosto.

  Zanimiv nadzor pa ni edina odlika igre. Ampak če gremo po vrsti, kaj sploh ponuja? Na 15 izmišljenih prizoriščih uničujemo zavorne ploščice 30 različnim avtomobilom, od "družinskega" VW Golfa GTI do izstrelkov kot je Jaguar RSR XKR GT, ki jih večina od nas lahko v živo vidi samo iz turističnega avtobusa v Monaku. Vozimo lahko proti 16 računalniško vodenim nasprotnikom na poljubni progi ali pa tekmujemo s časom in internetno lestvico. Srce igre pa je karierni način, kjer z zmagami služimo denar in se prebijamo proti boljšim avtomobilom in težjim izzivom.

  Kariera je razdeljena v 5 sklopov, in šele ko znotraj posameznega zmagamo dovolj turnirjev, se nam odklene dostop stopničko višje. Poleg klasičnih dirk, turnirjev, ki so sestavljeni iz več zaporednih dirk in bitke s časom dirkamo še mož na moža (head-to-head) in tekme na izpadanje, kjer je vsak krog zadnji dirkač izločen iz dirke. Za nastop na dirki moramo izpolnjevati zahtevane omejitve, ki so lahko zmogljivost avtomobila (ti so označeni s posebnimi "p" točkami, ki se večajo ustrezno z močjo, vodljivostjo itd. avtomobila), tip motorja (število cilindrov) ali pa vsi dirkamo z enakimi, tovarniškimi avti.

  Omejitve poskrbijo, da se hitrost in zahtevnost dirkanja ustrezno stopnuje. Svojo pot do slave tako začenemo brez avta s 25.000 $, ki jih vložimo v naš prvi ponos na 4 kolesih. Zmage nam poleg osebnega zadoščenja prinašajo dolarje, ki jih pridno trošimo na novih avtomobilih in nadgradnjah obstoječih. Na te montiramo širše pnevmatike, sekvenčne menjalnike, menjamo odmično gred itd.

  Eden prvih večjih nakupov, BMW M3 GTS. Prvi lastnik je bil kirurg iz Frankfurta.

  Na stezi se avto obnaša - no, kot bi pričakoval od športnega avta, vsaj če v njem še nikoli niste sedeli, kot recimo jaz :). Sestre sicer na telefonu ne boste naučili voziti pravi avto, a dirkalnikom pri prehitrih zavojih odnaša rit, zavirati je treba zgodaj in se v zavojih držati idealne linije. Če sprva nizke hitrosti še odpuščajo napake, pa vedno hitrejši avti zahtevajo vedno večjo koncentracijo in natačnost. Fizikalni model je glede na platformo, na kateri Real Racing 2 teče, odličen in predvsem zabaven. Avti niso igračke iz Luna Parka, a se vozni model zaveda, da igramo igro. Če nam je vseeno pretežko, nam priskočijo na pomoč pomagala, ki namesto nas zavirajo in celo obračajo volan.

  Vso to vsebino krasi odlična grafična podobo, ki sploh blesti na iPadu 2. Ta preko HDMI vmesnika ali AirPlaya podpira celo igranje na televizijah z ločljivostjo 1080p, česar pa zavoljo Applove cene za vmesnik, ki bi lahko bil že del tablice in se je ne bi sramoval niti Skopušnik, nisem preizkusil. Razlika med ločljivostjo na iPhoneu in iPadu zavoljo Retina zaslona ni tako velika kot je ogromna razlika med fizično velikostjo zaslona, zaradi česar bi dal prednost igranju na iPadu, kjer je tudi na splošno grafika lepša.

  Grafično je igra na iPhoneu šibkejša ...

  ... kot na iPadu.

  V vetrobran se nam blešči sonce, sredi noči vozimo pod žarometi, čez progo se vozijo helikopterji in cepelini. Vsak avto ima svojo lastno armaturo, med dirko pa v žaru bitke odpade kakšen blatnik ali ogledalo (kar pa je tudi vse kar se tiče poškodb, ki ne vplivajo na samo vožnjo). Naj govorijo slike, vsekakor pa je Real Racing 2 naslov, s katerim se lahko mirno pobahate pred kolegi z Androidom in WP7.

  Če nam več kot 10 ur dolga kariera in neskončno preganjanje za boljšim časom ni dovolj, pa je tu še večigralstvo. Tu igra ne dela razlik med navadno in HD različico, tako da lahko preko interneta ali WiFi omrežja s telefona tekmujemo proti prijatelju z iPadom. Je pa vseeno večigralstvo bolj osnovne narave, saj na internetu ne moremo izbirati praktično ničesar. Takoj ko sta znotraj posamezne igre, v katero nas strežnik dodeli avtomatsko, vsaj 2 od maksimalno 16 igralcev, se začne odštevanje, med katerim lahko glasujemo za progo in število krogev, to pa je to. Neposrečeno je tudi, da so na lestvici najboljših časov zbrani vsi dirkalniki, kar malce ubije željo po dosegajnju rekordov z domačim Sciroccom.

  Bleščeče sonce ni samo kozmetika, otežuje lahko pogled na zemljevid proge.

  Ob igranju Real Racing 2 ne moreš mimo spoznanja, da nas ne telefonu ne zabavajo več samo igrice, izgovori za zapravljanje 5 minut na avtobusu, ampak čisto prave igre. In Real Racing 2 je precej v vrhu ponudbe. Če ste vsaj malo zasvojeni z bencinskimi hlapi, bo odločitev o nakupu samoumevna. Za 5 evrov in pol boste težko dobili več tako kvalitetnega mobilnega volaniziranja. Prepričajte se samo, da imate na telefonu/tablici/iPodu zadosti prostora in hitro povezavo v svet, saj namestitveni paket zasede zajetnih 500 MB.

  Brez odbijača bom tako ali tako lažji in hitrejši?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1761
24. september 2013
[iOS] Real Racing 2 (HD)
Novice
iOS