• /PublishingImages/itak_plejs-screens-main.jpg

  Itak Plejs: spletna televizija in zasebna multimedijska shramba na dlani

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Si Itak? Potem te bo razveselila novica o novi storitvi za Itak uporabnike z imenom Itak Plejs. Z njo boš lahko, kjerkoli že si, imel/a svoje najbolj priljubljene TV-programe v živo na dosegu prstov ter shranjeval/a svoje slike in datoteke v enoten plejs v oblaku iz računalnika, mobitela ali tablice. Nič več potrebe po USB-ključkih, ki se radi izgubljajo! TV, zabava in pomembne datoteke imajo sedaj enoten dom, ki je dostopen, kjerkoli se že potepaš.

  Kaj ponuja Itak Plejs in kako do njega?

  Itak Plejs je sestavljen iz štirih delov:

  • TV v živo, ki ti omogoča spremljanje več kot 10-ih TV-programov;
  • Moj Plejs z 10 GB prostora za shranjevanje in deljenje poljubnih datotek v oblaku;
  • Itak & Red Bull za spremljanje adrenalinskih posnetkov najbolj vznemirljivih športnih dogodkov s celega sveta;
  • TV spored za 160 TV-programov.

  Do vseh delov storitve Itak Plejs lahko dostopaš preko računalnika na spletni strani plejs.itak.si ali prek mobilne aplikacije za Android in iOS naprave. Za Windows in Mac računalnike je na voljo še aplikacija za sinhronizacijo datotek. Vse aplikacije so brezplačne, brez prijave lahko kadarkoli na spletu ali svoji mobilni napravi preveriš TV-spored. Za dostop do vseh ostalih storitev pa potrebuješ račun Moj Telekom, katerikoli Itak naročniški paket ter enega izmed paketov Itak Plejs.

  Aplikacija Itak Plejs za Android mobitele

  Trenutno sta na voljo paketa Itak Plejs S in Itak Plejs M. Itak Plejs S si lahko do konca promocijskega obdobja, ki velja do 31. 12. 2013, vklopiš brezplačno, nato pa ga obdržiš za samo 2 € na mesec. Za ceno ene dobre kave na mesec dobiš 10 GB Moj Plejs prostora za shranjevanje datotek, pregled nad TV sporedom in dostop do Itak & Red Bull video vsebin. Paket Itak Plejs M vsebuje vse to in še možnost ogledov TV programov v živo, kar je bil doslej privilegij naročnikov SiOL TV. Do konca promocijskega obdobja je lahko paket Itak Plejs M tvoj za 2 € na mesec, kasneje pa za 4 € na mesec.

  Podrobna navodila za uporabo najdeš na strani Itak Plejs. Verjetno pa te sedaj bolj zanima, kako se Itak Plejs obnese v praksi. V preteklih dneh sem dostop do storitve potestirala preko spletne strani, Android mobilne aplikacije ter sinhronizacijske aplikacije za Windows in OS X. Prvi vtisi so vsekakor zelo pozitivni!

  Itak Plejs in gledanje televizije

  Najprej sem seveda želela preveriti možnost gledanja televizije v živo. Glede na to, da me je čez vikend prehlad položil v posteljo, je ta možnost na Android mobitelu prišla kar prav. Slika sicer pri pretakanju v živo v mobilni aplikaciji ni najvišje kakovosti, je pa dovolj tekoča za udobno gledanje televizije v dlani. Podnapisi so jasno vidni, povsem enostavno in hitro je tudi preklapljanje med kanala, pri čemer seveda prav pride TV spored.

  TV spored lahko pregledujemo po kanalih za različne dneve, pri marsikateri oddaji je na voljo tudi podroben opis. Za oddaje, filme in druge vsebine, ki jih ne želiš spregledati, lahko nastaviš opomnik preko aplikacije, SMS-sporočila in e-pošte. Predvsem so mi bili všeč opomniki preko potisnih sporočil mobilne aplikacije. Slednji te namreč takoj popelje v aplikacijo, kjer je predvajanje priljubljene oddaje le dotik stran, ne glede na to, kje se nahajaš. TV v živo in sporedi so torej precej podobni aplikaciji SiOL TViN, le da je storitev tokrat zapakirana v moderno Itak podobo.

  A to ni vse, po čemer se Itak Plejs razlikuje. Če slučajno na televiziji ni nič pametnega, lahko pokukaš še v del Itak & Red Bull, kjer najdeš različne Red Bull avanturistične posnetke iz sveta snowboardanja, deskanja, motociklizma in drugih zanimivih športov in podvigov. Kakovost video posnetkov je v tem odseku tudi na mobilnih napravah odlična. Zmotilo me je le to, da spletni brskalnik pri gledanju teh posnetkov na računalniku zahteva Microsoft Silverlight.

  Moj Plejs z 10 GB prostora za vse tvoje datoteke

  Ko sem se nagledala televizije, je napočil še čas za testiranje nalaganja datotek. Ponudnikov prostora v oblaku je res že precej, a Moj Plejs že v štartu zelo dobro tekmuje z največjimi. 10 GB prostora je dovolj za precej datotek, od pomembnih seminarskih nalog pa vse tja do tvojih trenutno priljubljenih komadov. Datoteke lahko dodajamo preko spleta, mobilne aplikacije in Windows ali OS X namizne aplikacije, ki na računalnik namesti Itak Plejs mapo z vsemi datotekami. Če si kdaj uporabljal/a Dropbox ali kaj podobnega, ti bo pristop takoj znan. Je pa seveda Itak Plejs, za razliko od večine ostalih ponudnikov, v celoti v slovenščini.

  Itak Plejs za OS X

  Poleg hitre sinhronizacije med napravami, Moj Plejs odlično poskrbi tudi za možnost deljenja naloženih datotek. S prijatelji, ki uporabljajo Itak Plejs, lahko na spletni strani Itak Plejs deliš celo mapo in tako prijateljem omogočiš, da v njej spreminjajo in dodajajo datoteke. S komerkoli na svetu pa lahko tudi iz mobilne aplikacije podeliš povezavo do datoteke ali mape, ki jo lahko objaviš na Twitterju, Facebooku ali pošlješ po epošti. Pri tem mi je bila všeč možnost, da je lahko povezava aktivna le 24 ur, kar v določenih primerih poskrbi za večjo varnost vsebin.

  Različne možnosti deljenja datotek na spletni strani Itak Plejs

  Moj Plejs zelo dobro poskrbi tudi za shranjevanje slik. Če želiš, lahko na svojem mobitelu vklopiš samodejno nalaganje slik v posebno mapo, s čimer nikoli ne boš več v dilemi, kako na svojem računalniku ali računalniku prijatelja do posnetih slik. Samodejna sinhronizacija se požene pri vstopu v mobilno aplikacijo, hitrost in zanesljivost pa sta dokaj spodobni. Le pri večjih datotekah je potrebno kakšen trenutek dlje počakati, da se naloži iz mobitela in nato še na napravo, kjer želimo do vsebin dostopati.

  Dodaten bonus je ta, da zna aplikacija Moj Plejs aplikacija prikazovati shranjene slike in glasbo. Slike v določenimi mapi si lahko tako ogledaš kar v priročni galeriji. V aplikacijo Moj Plejs je vključen tudi predvajalnik glasbenih datotek, ki zna delovati tudi v ozadju med uporabo drugih aplikacij. Če boš Moj Plejs uporabljal/a za shranjevanje dokumentov, ti zna priti prav tudi možnost pregleda zgodovine datotek. Za vsako datoteko imaš lahko na voljo do 10 prejšnjih različic. Uporabno v primeru, da pri urejanju seminarske kaj po nesreči pobrišeš!

  Če želiš imeti najbolj pomembne datoteke vedno dostopne, imaš tudi možnost, da datoteke označiš z zvezdico. S tem se datoteka prenese na tvojo napravo in tako postane dostopna tudi brez internetne povezave. Ta možnost pride še kako prav pri potovanjih v tujino, saj si lahko vnaprej naložiš vso potrebno glasbo, zemljevide in ostale pomembne informacije.

  Itak Plejs ponuja veliko

  Itak Plejs me je prijetno presenetil z obilo funkcionalnosti, ki že v prvi različici aplikacije deluje precej zanesljivo. Možnost ogleda TV v živo lahko še kako pride prav na poti ali kot alternativa TV naročnini v študentskih sobah. Moj Plejs pa ponuja veliko prostora in možnost dostopa do datotek praktično kjerkoli imamo internet. V tem primeru gotovo velja, da za malo denarja dobiš veliko muzike. Zato ti priporočam, da v promocijskem obdobju poskusiš storitev in se na lastne oči prepričaš, kaj vse ti lahko ponudi.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
521
24. september 2013
Itak Plejs: spletna televizija in zasebna multimedijska shramba na dlani
Aplikacije