• /PublishingImages/itunesmatch-view-options.jpg

  iTunes Match

  24. september 2013 - Tehnik

  Kljub dejstvu, da je Slovenija za Apple še zmeraj precej obstranski trg, je podjetje vseeno postalo prvi ponudnik t.i. glasbene omarice (angl. music locker), torej shranjevanja glasbe v oblaku. Druga dva velika ponudnika, Google in Amazon, se še zmeraj osredotočata predvsem na njun domači, ameriški trg.

  Applova rešitev se imenuje iTunes Match in je na voljo v programu iTunes za Mac OS in Windows, uporabljamo pa jo lahko tudi na vseh napravah iOS (iPhone, iPod touch, iPad) z nameščeno različico 5.0.1 ali novejšo. Poglejmo, kaj vse zmore.

  Kaj omogoča?

  iTunes Match naredi kopijo uporabnikove celotne glasbene knjižnice v iTunes in jo prenese v Applove strežnike. Uporabniki lahko do te glasbe dostopamo na do desetih različnih napravah.

  Koliko stane?

  Apple ponuja iTunes Match kot naročniško storitev za 24,99 evra letno.

  Ali Apple spremeni mojo glasbo v svojih strežnikih?

  Da. iTunes Match najprej preišče uporabnikovo glasbeno knjižnico in poišče glasbo, ki jo že ima v svoji glasbeni trgovini. Te ne prenese v svoje strežnike, ampak jo v uporabnikovi knjižnici iTunes označi kot “Matched”, kar pomeni, da se ujema z glasbo v njihovi zbirki. Vso ostalo glasbo prenese v svoje strežnike in jo označi kot “Uploaded”, torej preneseno.

  Ko vključimo iTunes Match na drugih napravah, se pri glasbi, ki je označena kot “prenesena”, na drugo napravo prenesejo enake datoteke, kot jih imamo v svoji zbirki. Namesto “ujemajočih” se prenesejo Applove različice iz njihove spletne trgovine iTunes, v zapisu AAC z 256 kb/s bitne hitrosti. To velja tudi za glasbo, ki jo imamo v izvirni knjižnici zakodirano v višji kakovosti (npr. MP3 ali AAC z 320 kb/s ali Apple Lossless). Audiofilom tako priporočamo, da svoje osrednje glasbene knjižnice ne izbrišejo (kvečjemu naredijo dodatno varnostno kopijo), iTunes Match pa uporabljajo zgolj za prenos glasbe na druge naprave. Kljub spreminjanju glasbenega zapisa Apple ne spremeni poimenovanja ali slik (artwork), tudi v primerih ko imamo napake (npr. Track 01 namesto imena skladbe).

  Ali bo iTunes Match prenesel vso mojo glasbo?

  Kot pove že ime, iTunes Match temelji na programu iTunes, in posledično podpira iste zapise kot iTunes. To vključuje datoteke MP3, AAC, AIFF in seveda Apple Lossless (M4A), kakor tudi nestisnjene zvočne datoteke WAV. In čeprav lahko z dodatnimi programi razširimo podporo predvajanja zvočnih zapisov v iTunes na WMA, OGG in FLAC, iTunes Match ne podpira datotek v teh zapisih. To ni pretirano presenečenje, saj jih tudi ni mogoče predvajati na iPodu, medtem ko so za predvajanje na napravah iOS potrebne dodatne aplikacije (npr. WMV Player, FLAC Player, Capriccio …).

  Skratka za uporabo iTunes Match bo potrebno predhodno pretvarjanje datotek, pri čemer je glasbo v zapisu FLAC priporočljivo pretvoriti v Apple Lossless, da se ohrani kakovost, ostalo glasbo pa v MP3 ali AAC, da ne zasede preveč prostora. Za pretvarjanje glasbe je na voljo ogromno programov, za Mac OS X je denimo zelo preprost, zmogljiv in brezplačen All2MP3, medtem ko lahko v Windows datoteke WMA v AAC pretvorimo kar z iTunes. Seveda je pretvarjanje datotek najhitrejši postopek, a v kolikor imamo čas in voljo ter nam je kakovost glasbe pomembna, je najboljši pristop presnemavanje glasbe iz CD-jev, denimo z iTunes v zapis Apple Lossless.

  Ima iTunes Match še kakšne omejitve?

  Da. Prva je vsekakor omejitev velikosti glasbene knjižnice. Ta je omejena na 25 tisoč pesmi in če jih imamo v svoji knjižnici 25.001, iTunes Match preprosto ne bo deloval. Namesto da bi ponudil seznam albumov (ali izvajalcev ali česar koli) z možnostjo izbire tistih, ki jih ne želimo vključiti v iTunes Match, čarovnik za aktivacijo iTunes Match sploh ne spusti naprej. Tako je treba ustvariti novo knjižnico in v njo prenesti do 25 tisoč pesmi ter poskusiti znova. Treba je priznati, da je 25 tisoč pesmi ogromno, a vseeno bi lahko bil za tiste najbolj zagrizene zbiratelje glasbe na voljo kak bolj uporabniku prijazen način.

  Druga omejitev je 90-dnevno “zaklepanje” računalnika na en račun iTunes Match. To je razumljivo, saj bi sicer iTunes Match omogočil nekoliko preveč preprosto izmenjavo glasbe (s prijateljem bi izmenjali uporabniško ime in geslo, nato si ustvarili lokalno kopijo vse glasbe in se ponovno vrnili na svoj račun, da jo prenesemo v “svoj” oblak itn.). Tako po prvi prijavi v iTunes Match na računalniku nadaljnjih 90 dni ne moremo izbrati drugega računa.

  Druge omejitve vključujejo velikost posamezne pesmi pri 200 MB (lahko predstavlja težavo pri posnetkih celotnih koncertov), pesmi, ki so zaklenjene s sistemom za zaščito avtorskih vsebin (DRM) in glasba, ki je zakodirana z bitno hitrostjo pod 96 kb/s. Slednje je zelo zelo redko najti, težavo pa lahko odpravimo kar v iTunes s pretvorbo v zapis AAC. V kolikor ga iTunes Match nato “ujame”, nam bo ponudil kakovostnejšo različico. Poleg tega je iTunes Match seveda omejen na Applove naprave, pri čemer je edina izjema podpora operacijskemu sistemu Windows, a je tudi tam zahtevana uporaba iTunes. Na Androidih in mobitelih z Windows Phone boste iTunes Match zaman iskali.

  Kako uspešen je iTunes Match v “ujemanju” glasbe?

  V teoriji naj bi iTunes Match prepoznal vso glasbo, ki je na voljo v glasbeni trgovini iTunes, vključno s slovensko. Tako je brez težav prepoznal denimo plošče od Zlatka in Melodrom, z nekaterimi tujimi glasbeniki pa je imel več težav. Najbolj nenavadno z Davidom Bowiejem in The Beatles, kjer je na skoraj vsakem albumu polovica pesmi ujemajočih druga polovica pa prenesena. To se sicer pogosteje dogaja pri kompilacijah, soundtrackih in z bonus pesmimi na ploščah, pri Bowieju in The Beatles pa je najverjetneje povezano s tem, da so oboji poleg plošč z novimi pesmimi izdajali še cele skladovnice kompilacij.

  Napačno zapisano ime pesmi praviloma nima vpliva na prepoznavanje, čeprav smo odkrili en tak primer. The Cardigans so na ploščo Gran Turismo vključili pesem Erase/Rewind, ki na MP3-ju seveda ne more imeti poševnice v imenu datoteke, zato je bil uporabljen vezaj. iTunes Match je prepoznal cel album z izjemo te pesmi, a je tudi po preimenovanju datoteke in ID3 tagov ni našel “ujemanja”. Sicer pa je pogosto presenetljivo, koliko relativno obskurne glasbe je iTunes Match vseeno prepoznal, vključno z glasbo iz islandske gledališče predstave, japonskim in brazilskim hip-hopom.

  Kaj pa glasba kupljena v iTunes?

  Glasbo kupljeno v iTunes iTunes Match seveda prepozna in jo označi kot “ujemajočo”, pri tem pa sta še dve prednosti. Ta glasba se ne šteje v sklop 25 tisoč pesmi, in če je bila glasba kupljena v času, ko je iTunes še uporabljal sistem zaščite avtorskih pravic v datotekah, jih iTunes Match nadomesti z nezaščitenimi. No, v slovenskem iTunes so datoteke že od začetka brez zaščite, saj je Apple to prakso opustil pred odprtjem slovenske trgovine. Tisti z zaščitenimi datotekami iz ameriške ali katere druge trgovine, pa bodo morali za iTunes Match uporabiti isti račun iTunes kot za nakup glasbe, če jih želijo odklenjene (drugače sploh ne bodo delovale). Sicer se lahko zgodi, da iTunes Match ne prepozna glasbe kupljene v ameriški trgovini, če ta ni na voljo tudi v slovenski trgovini.

  Ali Apple preverja pristnost / lastništvo / piratiziranje?

  Natančnih podatkov seveda ni, a težko je verjeti, da bi Apple dejansko preverjal pristnost glasbe v iTunes Match. Za začetek bi bil to tehnično precej zahteven projekt, predvsem pa bi predstavljal tako velik vdor v zasebnost uporabnikov, da bi potencialni sodni postopki razjarjenih uporabnikov, držav in drugih podjetij le težko upravičili morebitne prednosti.

  Po drugi strani iTunes Match z zamenjavo “ukradenih” MP3-jev s svojimi AAC-ji iz trgovine ne predstavlja neke vrste amnestije, kot so ugibali nekateri komentatorji ob predstavitvi storitve, saj sama datoteka na računalniku ali prenosni napravi ni dokazilo o (ne)legalnosti. Seveda je vse odvisno od zakonodaje za to področje, a praviloma se za ugotavljanje legalnosti glasbe uporabijo originalni CD-ji in računi za nakupe glasbe v spletnih trgovinah.

  Kaj pa filmi in serije?

  Apple prek iTunes poleg glasbe ponuja tudi filme (tudi v Sloveniji) in televizijske serije (zaenkrat še ne v Sloveniji), a iTunes Match je trenutno namenjen zgolj prenosu glasbe v oblak, video vsebine zaenkrat ostajajo “priklenjene” na diske. To velja tudi za videospote, ki so prav tako naprodaj v iTunes. Poleg tega je ponudba filmov v iTunes manj privlačna za slovenske uporabnike, saj za razliko od domačih ponudnikov kot je DKino, filmov ne opremijo s slovenskimi podnapisi ali sinhroniziranim zvočnim zapisom.

  Kako se iTunes Match sploh uporablja?

  Prvi korak je treba opraviti v iTunes z računalnikom z operacijskim sistemom Windows ali Mac OS X. Nameščena mora biti različica 10.5.1 ali novejša. V levem stolpcu v meniju “Store” izberemo “iTunes Match” in sledimo navodilom čarovnika. Seveda je za uporabo potreben tudi uporabniški račun za iTunes/iCloud, ki ga že sicer uporabljamo za uporabo naprave iOS. Ko smo storitev vključili, si iTunes Match vzame nekaj časa za pregled glasbene knjižnice in prenos neprepoznane glasbe v oblak; trajanje je odvisno od velikosti knjižnice, zmogljivosti računalnika in hitrosti povezave v internet. Na drugih računalnikih postopek ponovimo. Glasba, ki je ni v računalniku, se ne bo samodejno prenesla v nov računalnik, temveč se bo zgolj pojavila v knjižnici, pripravljena na pretočno predvajanje (streaming) ali prenos v računalnik.

  Na napravah iOS je postopek še bolj preprost. V “Settings” izberemo “Music” in nato “Turn On iTunes Match”. V aplikaciji “Music” se takoj pojavi vsa glasba, ki jo imamo v oblaku, pri čemer se poleg glasbe, ki je nimamo na napravi izriše ikona oblačka. Ko izberemo pesem, ki ima poleg oblaček, se ta prične prenašati v napravo in nemudoma predvajati. Ko se glasbe naveličamo, ali je pomnilnik naprave že poln, pesmi, albume in sezname predvajanja (playlists) izbrišemo tako, da s prstom potegnemo prek naslova v desno in izberemo “Delete”. Pri napravah iOS z mobilno povezavo (iPhone, iPad WiFi + 3G) je pri nastavitvah priporočljivo izklopiti prenos prek mobilnega omrežja, saj lahko s prenosom glasbe (pre)hitro porabimo zakupljeno količino prenosa podatkov. To storimo v Settings/Music/Use Cellular Data, ki ga prestavimo na “OFF” (privzeto je nastavljeno na “ON”).

  Ali iTunes Match omogoča pretočno predvajanje podobno kot Spotify, Grooveshark in Last.fm?

  Da in ne. iTunes Match na računalniku ponuja pretočno predvajanje in prenos, pri čemer je pretočno predvajanje še posebej primerno za ultraprenosnike z manjšimi diski (po možnosti SSD) in službene računalnike. Po drugi strani naprave iOS ne omogočajo pretočnega predvajanja, temveč samo dajejo tak vtis, saj se glasba prične predvajati sekundo po kliku na oblaček za prenos. A pri tem se datoteka prenese na napravo, kar je sicer uporabno, ko smo v območju brez povezave v internet, vendar pa tudi zaseda dragocen pomnilnik.

  Kako vem katera glasba na mojem računalniku je v oblaku in katera na disku?

  V napravah iOS so ikone oblačka precej opazne, v iTunes na računalniku pa ti podatki privzeto niso prikazani. Tako moramo v meniju izbrati “View/View Options” in nato odkljukati možnosti “iCloud Download” in “iCloud Status”. Prva možnost bo poleg pesmi izrisala eno izmed ikon oblačka (različne ikone imajo različne pomene), druga pa izpisala, če je “ujemajoča” (Matched), prenesena v oblak (Uploaded) ali na čakanju (Waiting). Če teh možnosti ne vidite, se premaknite v iTunes oknu v desno, saj so se pojavile na koncu.

  Kako je s seznami predvajanja?

  To je ena boljši strani iTunes Match. Vsi seznami predvajanje se v trenutku pojavijo na vseh napravah povezanih v naš račun iTunes Match. Če pesmi v seznamu še nimamo v napravi, na dnu izberemo “Download All”.

  Ali ob prekinitvi naročnine izgubim glasbo?

  Glede na to, da iTunes Match še ni na voljo niti eno leto, do tega primera še ni prišlo, a vseeno ni treba skrbeti. Apple obljublja, da bo ob prekinitvi naročnine uporabniku ostala vsa glasba, le da ne bo več shranjena v oblaku. To pomeni, da bo vsa glasba v glasbeni knjižnici ostala, vključno z “nadgrajenimi” datotekami AAC, ki smo jih prenesli od Appla. Bi pa izgubili glasbo, ki je ne bi prenesli nazaj na računalnik, tako da je pred prekinitvijo naročnine priporočljivo označiti celotno knjižnico, klikniti desni gumb na miški in izbrati “Download” (v kolikor se ta možnost ne pojavi v meniju, so vse pesmi že prenesene na disk).

  Kaj prinaša prihodnost iTunes Match?

  Tega seveda ne vemo, saj Apple slovi po svoji skrivnostnosti in ne razkriva razvojnih načrtov, vseeno pa lahko ugibamo glede na poznavanje trga in dosedanji razvoj. Pretočni prenos bo najverjetneje postal stalnica na vseh napravah in uporabnikom omogočal hiter in preprost dostop do njihove glasbe. Če bodo Spotify in ostala konkurenca dovolj posegli v Applov tržni delež pri glasbi, lahko pričakujemo tudi možnost naročnine za pretakanje glasbe iz celotne Applove trgovine. Na tehničnem področju se lahko nadejamo, da bo glasba, ki jo Apple prodaja v iTunes in torej ponudi tudi kot “ujemajočo” na voljo v višji bitni hitrosti, morda tudi v kakšnem novem zapisu. Glede na govorice naj bi Apple celo razvijal nov glasbeni zapis, ki naj bi omogočal bistveno višjo kakovost, a hkrati tudi prilagodljivost, ki bi omogočala poceni prenos na mobilne naprave prek mobilnega omrežja. A to so le govorice. Vsekakor je bolj gotovo, da bo iTunes Match sčasoma razširil podpor vsebin na video, pri čemer pa je vprašanje, ali bo tako velikodušno želel v oblak prenesti vse uporabniške vsebine, brez omejitve prostora.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1626
24. september 2013
iTunes Match
Aplikacije
iOS