• /PublishingImages/Martin-Cooper.jpg

  Kaj imajo skupnega Wall Street, Android in prvi mobitel?

  24. september 2013 - Tehnik

  Jeseni na filmska platna prihaja Wall Street: Denar nikoli ne spi (Wall Street 2: Money Never Sleeps), nadaljevanje kultnega filma iz osemdesetih z Michaelom Douglasom v vlogi Gordona Gekka, uspešnega borznega posrednika na Wall Streetu. Gordonu ob odhodu iz zapora vrnejo ogromen in težak mobitel DynaTAC, ki je bil v osemdesetih obvezna oprema vsakega pravega yuppija. Čeprav so prvi mobitel razvili leta 1973 pri Motoroli, je bila prva linija mobitelov, DynaTAC, na voljo širšemu občinstvu šele deset let kasneje. Cena 3900 dolarjev je seveda pritegnila le premožnejše in ljudi, ki so bili veliko na poti, prava eksplozija mobilnih telefonov pa se je zgodila šele v devetdesetih.

  Pred 1990 je bilo na svetu približno milijon mobitelov, danes se približujemo številki pet milijard, iz preprostega telefona, ki omogoča le klicanje, so se mobiteli razvili v prave male računalnike. Martin Cooper, mož, ki je vodil ekipo pri Motoroli, ki je razvila prvi mobitel, in njegovi sodelavci o čem podobnem niso niti sanjali.

  Martin Cooper pri svojih osemdesetih letih še vedno dela na področju mobilnih komunikacij in čeprav sam uporablja Androida in je pred tem preizkusil tudi iPhone, je po njegovih besedah danes uporaba mobitelov preveč zahtevna. Skupaj z ženo sta tudi iz tega razloga ustanovila podjetje, ki razvija za uporabo preproste mobitele, namenjene predvsem starejšim.

  Kako izgleda mobitel DynaTAC si lahko ogledaš v spodnjem napovedniku, če te zanima več o začetkih mobilne telefonije, pa preberi intervju z Martinom Cooperjem na spletni strani CNN-a.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1371
24. september 2013
Kaj imajo skupnega Wall Street, Android in prvi mobitel?
Novice
Android