• /PublishingImages/NoDo_OSversion.jpg

  Kaj je na Windows Phone 7 prinesel NoDo ali Omnia 7 pol leta kasneje

  24. september 2013 - Tilen Žagar

  Do sedaj bi morali že vsi lastniki Windows Phone 7 telefonov prejeti obvestilo o možni posodobitvi sistema na NoDo, tisto prvo pravo nadgradnjo za Microsoftov najnovejši mobilni operacijski sistem. Pričakovanja so bila velika in tekom čakanja se je o NoDo prelilo veliko digitalnega črnila, kaj pa lahko o njem povemo sedaj, ko je končno tukaj?

  V decemberskem testu Omnie 7 sem nekoliko preoptimistično pričakoval prve nadgradnje WP7 že na začetku leta, nadgradnje, ki bi skrajšale seznam pomankljivosti takrat še čisto svežega sistema.  Sem pa obljubil, da bova šla s telefonom takrat še enkrat skozi alineje in pogledala, kaj se je spremenilo. Obljubo sedaj lahko končno izpolnim.

  Krivec je tako že znan, Samsungova Omnia 7, ki po slabe pol leta uporabe še vedno izgleda kot nova in lahko samo potrdim začetne slutnje o kvalitetni izdelavi. Baterijo polnim na 2-3 dni, zvočniki in slušalke imajo v primerjavi z namenskimi mp3 predvajalniki še vedno kovinski zvok in kapacitivni gumbi se vse preradi pritiskajo takrat, ko se ne smejo.  Skratka, kar se strojne plati tiče, nisem odkril nič novega.

  Ko Zune v skoraj pol ure mučenja telefona konča s posodobitvijo, se na prvi pogled ne spremeni nič. V sistemskih nastavitvah (kjer lahko po novem tudi preverite MAC naslov telefona, ki vam zna priti prav pri povezavi v nekatera brezžična omrežja) vas čaka druga oznaka operacijskega sistema, ki nosi številko 7.0.7390.0, sicer pa je večina sprememb dobro skritih.

  Največ pozornosti je pritegnila možnost kopiraj in prilepi . Kaj lahko sploh povem o taki osnovni funkciji? Sedaj je in deluje. Vmesnik je intuitiven in logičen, razen večkratnega popanja istega teksta, ki zahteva drsni gib v desno, kjer sredi velike praznine zeva osamljeni gumb. Mogoče ima Microsoft še kakšne načrte za dodatne funkcije in gumbe, ki bodo zapolnili ta prostor ampak zaenkrat vse skupaj deluje precej smešno. Kopiranje preverjeno deluje povsod; ko urejamo stike, v elektronski pošti, SMS sporočilih, mobilnih Officih ...  Za boljšo predstavo so pri pocketnow posneli spodnji video.

  Meni osebno najbolj nujna in dobrodošla »novost« je nov Marketplace. Le ta je verjetno Windows Phone 7 povzročal največ težav, bil je namreč počasen, nepregleden in za piko na i se je izredno rad sesul in s seboj odnesel še Zune, pomagal pa je edino ponovni zagon telefona.  V NoDo je slika popolnoma drugačna, Marketplace je hiter, nič več ne izgubljate živcev vsakič, ko se iz podrobnosti o aplikaciji vračate na seznam s čakanjem dolgim kot ponedeljek, ampak se to zgodi skoraj v trenutku. Med iskanjem se aplikacije in glasba ne mešajo več, ampak so prikazani samo rezultati željene skupine. Zaenkrat še ni odpovedal pokorščine, tako da sklepam, da so tudi  napake v delovanju odpravljene.

  Na hitrosti je pridobil cel sistem. Zagon telefona je mnogo hitrejši, prav tako se opazno hitreje nalagajo zahtevnejše aplikacije. Pri vsem tem pa se zdi, da je sistem varčnejši z energijo. Sam opažam manjšo porabo baterije pri uporabi GPSa, medtem ko je na internetu pogost komentar o daljši avtonomiji baterije po namestitvi NoDo. Konkretnih številk in testov nimam,  tako da je težko govoriti, ali so to dejstva ali le placebo efekt, ampak v najslabšem primeru z baterijo na NoDo niste nič na slabšem.

  Sem ter tja preseneti še kakšna malenkost. Tako recimo odjemalec elektronske pošte sedaj pravilno prikaže priponke, poslane z Applovega iPada, ki jih prej ni. Vseh ostalih stvari s seznama, kot so boljša Facebook integracija,  popravki pri uporabi fotoaprata itd. pa priznam, da (še?) nisem opazil.

  Kopiranje teksta v Internet Explorerju.

  Bi bil pa izjemno zadovoljen, če bi opazil kakšno od stvari, ki še kar manjkajo. Tipkovnica še kar ni slišala za šumnike, fotoaparat si ne zapomni nastavitev, brezžična sinhronizacija se še vedno sproži samo, ko je telefon na zunanjem napajanju in se z njim ne ukvarjamo. Prava večopravilnost je na voljo samo za Zune in nenazadnje smo še vedno omejeni samo na brezplačne aplikacije.

  Se je pa že pred NoDom svet za Windows Phone 7 precej spremenil. Marketplace gosti že preko 10.000 aplikacij in je to številko dosegel najhitreje od vseh platform, svoj delež pa bomo kmalu dodali tudi Slovenci, saj je bilo za Mobitelov M: Windows Phone 7 natečaj oddanih kar 67 aplikacij.  Sploh aplikacije marsikje dobro polnijo vrzeli, ki so ostale v operacijskem sistemu. Microsoft je medtem sklenil parternstvo z Nokio, ki bo na svojih najbolj prestižnih telefonih Symbian zamenjala z Windows Phone 7.

  Decembra me je tako še skrbela prihodnost Windows Phone 7, danes me ne. Microsoft ima še ogromno dela in bitka se je šele dobro začela, ampak Windows Phone 7 je že dokazal, da ne bo muha enodnevnica.  Tudi sam sem kljub temu, da imam druge telefone še vedno v sobi na polici, posegel po Androidu le dvakrat, pa še takrat samo zato, ker sem potreboval GPS vodenje za avto in daljinec za Winamp (kot sem razočarano ugotovil, (še vedno!) nedelujoč v 64-bitnih Windowsih ).

  Da me ne skrbi ne pomeni, da sem že zadovoljen (to verjetno ne bom nikoli :) ). Na naslednjo veliko nadgradnjo, Mango, nočem čakati skoraj pol leta, Slovenijo in slovenščino želim videti na telefonu in Marketplaceu, geek v meni pa si počasi že želi videti novo generacijo WP7 telefonov. Ampak če sem decembra WP7 prisodil oceno »zadržan« predvsem zaradi negotove prihodnosti, sedaj mislim, da ni več večjih ovir, da si ne bi privoščili kakšenga od WP7 telefonov. Ga pa prej vsekakor preizkusite, WP7 namreč ostaja samosvoj  operacijski sistem.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1715
24. september 2013
Kaj je na Windows Phone 7 prinesel NoDo ali Omnia 7 pol leta kasneje
Novice
Windows Phone 7