• /PublishingImages/mastercard-paypass.jpg

  Tehnologija NFC - z dotikom do plačevanja in zabave

  23. september 2013 - Alja Isaković

  NFC N-mark ZnačkaSi predstavljaš, da kavico ali vstopnico za kino v sekundi plačaš s preprostim dotikom mobitela? Ali pa, da z dotikom mobitela odkleneš nove nivoje igrice Angry Birds? Vse to in še mnogo več ti lahko omogoči tehnologija NFC, ki se počasi prebija na naše mobitele.

  Kaj je NFC?

  NFC, sistem za bližnjo komunikacijo (angl. Near Field Communication), je tehnologija, ki napravam omogoča brezžično izmejavo podatkov na razdalji, krajši od štirih centimetrov. Najpogosteje imamo pri tem v mislih mobitele, ki izmenjujejo podatke z drugimi telefoni, napravami in terminali za plačevanje ali pa kar reklamnimi plakati.

  NFC na Nexus S

  Dobra novica je predvsem ta, da se z uporabo NFC povezava vzpostavi v manj kot v sekundi, pri tem pa je potreben le kratek dotik med napravami. Preprosto, hitro in enostavno.

  NFC v praksi: brezkontaktno poslovanje, Angry Birds Magic

  Najpogosteje se NFC tehnologija omenja v povezavi z mobilnim plačevanjem v trgovinah in različnih terminalih. Slednje pri nas že dolgo ni novost, saj lahko Moneto že dolgo uporabljamo za plačevanje na različnih mestih. No, NFC obljublja, da bo celoten postopek plačevanja še bolj preprost. Na tem že delajo podjetja, kot je MasterCard, pred dobrim letom smo tudi pri nas začeli s prvimi pilotnimi projekti.

  MasterCard PayPass

  Seveda pa NFC omogoča tudi bolj zabavne načine uporabe, kot le plačevanje. NFC lahko uporabiš recimo za izmenjavo kontaktov ali datotek med telefoni. Ja, na nek način podobno kot Bluetooth, vendar se z uporabo tehnologije NFC izognemo zamudnemu postopku povezovanja med napravami, ki ga verjetno že dobro poznaš, če uporabljaš Bluetooth. Prenos podatkov je pri NFC sicer nekoliko počasnejši kot pri sistemu Bluetooth, vendar bo preprostost uporabe kljub temu tehtnico verjetno prevalila na stran NFC-ja.

  Še ena čisto sveža zanimivost - če prisegaš na Nokio in jezne ptiče, boš lahko kmalu na vseh Nokiinih napravah, ki podpirajo NFC tehnologijo, užival v igranju posebne različice igre Angry Birds Magic. Pri tej različici moraš za odklep dodatnih nivojev najti prijatelja z isto igrico. Magic bo sprva na voljo za Nokie C7, do konca leta pa naj bi igrica prišla tudi na druge Nokiine NFC mobitele. Kratko predstavitev prve različice igrice si lahko ogledaš v spodnjem videu.

  Nenazadnje velja omeniti tudi, da NFC podpira komunikacijo tudi z manj pametnimi rečmi v naši okolici. Brati zna tudi pasivne RFID značke, ki za delovanje ne potrebujejo baterij in ki jih lahko nalepimo praktično kamorkoli - od reklamnih plakatov ali embalaž izdelkov do pasjih ovratnic; omejitev praktično ni. Spodaj si lahko ogledaš zanimiv konceptualni video možne uporabe tehnologije NFC za predvajanje multimedijskih vsebin.

  Hočem NFC na mojem mobitelu!

  Upam, da sem te do sedaj že prepričala, da je NFC blazno kul stvar, ki jo je preprosto treba imeti na mobitelu. Žal na tem mestu sledi slaba novica, da mobitel, ki ga imaš v roki, verjetno še ne podpira NFC. Dobra novica pa je, da je poudarek na "še ne".

  NFC se lahko namreč v mobitele vgradi na različne načine. Eden izmed načinov je ta, da proizvajalec v samo napravo vgradi NFC čip. Primer: Google Nexus S, ki ga proizvaja Samsung. Obstoječim napravam lahko NFC zmožnosti dodamo preko integracije na SIM-kartici ali microSD-kartici. Primer: Visa ponuja ohišje za iPhone, ki vključuje microSD režo in posledično omogoča NFC brezkontaktno plačevanje.

  Se pravi, da je podporo NFC tehnologiji možno tudi naknadno dodati na obstoječe mobitele in za uporabo NFC-ja ne bo potreben nakup najnoveše tehnične zverine. No, vseeno pa lahko integriran NFC uporabiš kot sprejemljiv izgovor za nadgradnjo ;)

  Nokia, Samsung in Android trenutno v ospredju

  Med proizvajalci imata trenutno Nokia (ki ima že bogato zgodovino uporabe NFC) in Samsung največ naprav z integrirano tehnologijo NFC. Med najbolj zanimivimi NFC mobiteli so trenutno Google Nexus S, Nokia C7 (oba že v Mobitelovi ponudbi) in prihajajoči Samsung Galaxy S II. Govori se tudi, naj bi novi iPhone 5 prav tako podpiral NFC.

  Kar se pametnih operacijskih sistemov tiče, je trenutno v prednosti Android, ki je podporo NFC vključil v Android 2.3 Gingerbread. V spodnjem video si lahko pogledaš kratko predstavitev delovanja NFC na mobitelu Nexus S. Ker Android dostop do NFC zmožnosti ponuja tudi razvijalcem, lahko na Android Marketu že najdemo prve aplikacije, ki podpirajo NFC.

  Prav tako naj bi Microsoft podporo tehnologiji NFC dodal v operacijski sistem Windows Phone 7, ki ga bomo prihodnje leto lahko uporabljali tudi na Nokiinih telefonih. Applova uradna podpora NFC tehnologiji na iOS napravah pa kot že rečeno zaenkrat (najverjetneje do poletja) ostaja še neznanka.

  Bo leto 2011 leto NFC naprav?

  NFC torej počasi, a vztrajno prihaja na naše mobitele. Nekateri analitiki že napovedujejo, da se bo NFC tehnologija že letos prebila v bolj množično uporabo. V praksi se verjetno zadeve ne bodo odvijale tako hitro, saj trenutno NFC podpira le peščica najsodobnejših naprav. NFC bodo seveda morali podpreti tudi oglaševalci in trgovci.

  Prak tako NFC predstavlja še veliko priložnost za razvijalce mobilnih aplikacij, ki bodo našli inovativne in zabavne načine z vključitev NFC v obstoječe aplikacije (npr. Angry Birds) ali zasnovali čisto nove storitve, ki do sedaj še niso bile mogoče.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
243
24. september 2013
Tehnologija NFC - z dotikom do plačevanja in zabave
Aplikacije
Android