• /PublishingImages/zasebnost_internet.jpg

  Kaj je zasebno in kaj javno na internetu?

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Ste se že kdaj vprašali, kje se konča vaša zasebnost na internetu? Kje je ločnica med javnim in zasebnim, in ali to sploh obstaja v sedanjem času? Vsi se zavedamo, da s svojo participacijo na spletu, na družbenih omrežjih in z uporabo aplikacij na svojih mobitelih puščamo svojo digitalno sled, ki ostaja za nami še dolgo časa. V bistvu nimamo niti možnosti, da bi nekatere stvari, ki smo jih v nekem trenutku objavili na spletu, spremenili ali jih celo izbrisali.

  Zasebnost internet

  Vsakodnevno videvam takšne primere na družbenih omrežjih in se vedno znova vprašam, če se oseba, ki je to napisala, sploh zaveda, da je njegova informacija dosegljiva vsakomur, kljub temu, da jo deli samo s svojimi prijatelji. Takšne objave, za katere sodim, da so lahko za nekoga precej škodljive, so:

  • če napišemo kritiko podjetja, v katerem delamo,
  • objavljamo gole fotografije svojih otrok,
  • objavljamo fotografije petkovih žurov, po katerih ugotovimo, kaj vse se je dogajalo tisti večer,
  • če se pridružimo skupini, ki krši pravice, zapisane v ustavi.

  Zelo veliko je takšnih primerov in nič ni narobe s tem, če se zavedamo, da lahko te informacije nekdo izkoristi proti nam.

  Si res želite priti v ponedeljek pred svojega šefa v službo in vas bo najprej vprašal, kakšen je bil žur v petek? Otroku bo mogoče čez par let nerodno, ko bo nekdo našel svoje fotografije na spletu. Ali pa bo mama ugotovila, da so na Facebooku samo “pedofili”, ki iščejo žrtve – in da, prav ona je bila tista, ki je to omogočila. Vendar ni razmišljala o tem, samo želela je deliti fotografije svojega otroka s svojimi prijatelji.

  Marsikatero podjetje ima svojo politiko obnašanja na spletu in na družbenih omrežjih, saj se zaveda, da je človek ambasador svojega podjetja 24/7 in ne samo tisti čas, ko je prisoten v podjetju. Ljudje prepogosto pozabijo na to in se obnašajo v nasprotju s pravili oz. načeli, ki bi se jih zaposleni morali držati.

  Sam se pri participaciji na spletu, predvsem pa pri objavljanju na družbenih medijih, držim nekaj precej preprostih pravil, ki sem jih nekoč slišal in si jih postavil za svoja:

  • moja svoboda se konča tam, kjer se začne svoboda drugega,
  • na družbenih omrežjih ne zapišem nikoli ničesar, kar si ne bi upal povedati tudi pred kamero televizije,
  • ko nekoga kritiziram, se postavim za trenutek v njegovo kožo in pomislim, kako bi se počutil na njegovem mestu – in skoraj nikoli ne objavim ničesar.

  S temi pravili mi je ločevanje zasebnega od javnega precej preprosto. Za vsem, kar sem do sedaj objavil na internet, še vedno stojim. Nikoli do sedaj še nisem brisal objav ali spreminjal stvari, ker bi se v vmesnem času premislil. Pri meni obstaja ločnica med zasebnim in javnim in se je poskušam precej dobro držati. Predvsem pa poskušam biti uvideven do vseh ljudi okoli sebe.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1165
17. marec 2014
Kaj je zasebno in kaj javno na internetu?
Kolumne