• /PublishingImages/MF662_large_34417.jpg

  Kaj prinaša HSPA+

  24. september 2013 - Tehnik

  V nekaj letih se je mobilni internet razvil iz storitve, ki je omogočala bolj ali manj le brskanje po besedilnih mobilnih portalih, v polnokrvno širokopasovno povezavo v internet.

  HSPA+ je zadnja stopnja razvoja omrežij tretje generacije, pri kateri je teoretična hitrost prenosa podatkov s HSPA+ s 21,6 Mb/s že več kot 50-krat višja od osnovnih hitrosti UMTS. Kako je to izvedljivo?

  Razvoj

  Mobitelovo omrežje tretje generacije je pričelo delovati leta 2003 med prvimi na svetu. Takrat glavna prednost ni bila hitrost prenosa podatkov, temveč videotelefonija. Hitrosti prenosa, ki jih je UMTS podpiral na začetku, so dosegle največ 384 Kb/s, kar ni bilo znatno več kot 246 Kb/s, kolikor je zmoglo omrežje GSM, nadgrajeno na EDGE. Medtem ko je bila nadgradnja EDGE zadnja faza v razvoju podatkovnega prenosa prek omrežij GSM, je bil UMTS zasnovan z mislijo na prihodnost. In v naslednjem obdobju so se dejansko začele dosegati veliko večje hitrosti prenosa. Z nadgradnjo na HSDPA, poimenovano tudi 3,5 G, so se hitrosti parenosa v Mobitelovem omrežju najprej povečale na 3,6 Mb/s v smeri proti uporabniku, pozneje pa so se z dodatno nadgradnjo povečale na 7,2 Mb/s. Hitrost prenosa od uporabnika v omrežje se je povečala z nadgradnjo HSUPA, in sicer na 2 Mb/s. Danes je celotno Mobitelovo omrežje UMTS nadgrajeno s HSDPA in HSUPA, del omrežja pa tudi že s HSPA+.

  Kakšne so bistvene novosti?

  HSPA+ omogoča občutno večje hitrosti prenosa podatkov, in sicer teoretično največ 21,6 Mb/s v smeri proti uporabniku (download) in največ 5,76 Mb/s v smeri od uporabnika (upload).

  Zakaj »teoretično«? Dejanske hitrosti prenosa so odvisne od različnih dejavnikov, na primer oddaljenosti od bazne postaje, trenutne zasedenosti bazne postaje, vremenskih vplivov, morebitnih ovir, kot so drevesa in stavbe, itd. Hkrati je zaradi uvedbe takšne nadgradnje potrebno veliko dodatnih nastavitev v celotnem omrežju, saj to ne deluje po sistemu »priklopi in poženi«. Mobitelovi strokovnjaki so dosegli hitrosti prenosa do 16 Mb/s že med preizkušanjem, teoretični meji pa se bo hitrost približala, ko bo nadgrajeno celotno omrežje.

  Modemi in mobiteli

  Potenciale omrežja HSPA+ zmore zaenkrat izkoristiti le modem ZTE MF662. Ker je tehnologija nova, jo proizvajalci mobitelov in podatkovnih naprav še niso začeli serijsko vključevati v svoje naprave.

  V Mobitelovem izbirniku naprav lahko podatke o podpori za HSPA+ najdemo v razdelku Povezovalne hitrosti, v katerem je navedena tudi najvišja hitrost, ki jo naprava podpira. Novi mobiteli in modemi s podporo za HSPA+ se bodo pričeli pojavljati vse pogosteje, čez eno leto pa bo HSPA+ najverjetneje vključevala že večina naprednejših mobitelov in vsi modemi.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1299
24. september 2013
Kaj prinaša HSPA+
Novice