• /PublishingImages/fotoms1.jpg

  Kaj prinaša Windows Phone 7

  24. september 2013 - Tehnik

  Ko je Microsoft pred mesecem dni predstavil prvi prototip svojega novega mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7, je nemudoma navdušil. Ta teden je na prvi konferenci za razvijalce programske opreme predstavil še mnoge podrobnosti, tako da se počasi pričenja izrisovati končna podoba in uporabnost Windows Phone 7 mobitelov, ki bodo zapustili tovarne še pred koncem leta. Veseli bomo tudi tvojega mnenja o Windows Phone 7, deli ga z nami v prostoru za komentarje.

  Uporabniški vmesnik

  Windows Phone 7 so se pri Microsoftu odločili ponuditi povsem drugačno uporabniško izkušnjo kot smo je vajeni pri ostalih mobitelih. Z razdelitvijo uporabniškega vmesnika v t.i. vozlišča so združili pogosto uporabljane funkcije v eno okno. Tako denimo v vozlišču "ljudje" najdemo poleg stikov tudi vse informacije o njih, npr. posodobitve statusov na Facebooku, tweete in podobno; v "slikah" niso samo shranjene fotografije in videoposnetki, temveč predstavljajo tudi dostop do Flickra in slik ter videov v ostalih družabnih omrežjih; in podobno velja tudi za ostala vozlišča. Tako uporabniku ni treba preklapljati med različnimi aplikacijami ali meniji, saj lahko vse najdemo na enem mestu.

  Strojne zahteve

  Pri starejših mobitelih z operacijskim sistemom Windows Mobile uporabniška izkušnja ni bila vedno najboljša predvsem zaradi strojne opreme, saj denimo pri prvih mobitelih z Windows Mobile 6 ob predstavitvi operacijskega sistema preprosto ni bilo dovolj zmogljivih procesorjev, oziroma so le-ti porabili preveč energije. Pogost kompromis proizvajalcev v tistem času je bila odstranitev podpore za UMTS, saj so le tako lahko mobiteli zdržali dva dni ob enem polnjenju baterije. No, mobiteli z operacijskim sistemom Windows Mobile danes ponujajo dobro uporabniško izkušnjo, z Windows Phone 7 pa prihajajo novosti. Microsoft natančno določa minimalne zahteve, ki bodo zagotovile izjemno visoko uporabniško izkušnjo. Med drugim procesor s taktom 1 GHz, fotoaparat s 5 megapikami ločljivosti, visoko ločljivost zaslona, WLAN, GPS, merilec pospeška in kapacitativni zaslon za upravljanje s prsti. Kaj natančno bo vsa ta zahtevna strojna oprema pomenila za trajanje delovanja baterije in nenazadnje tudi ceno samih mobitelov, pa bomo videli, ko pridejo na trg.

  Igre

  Pri omenjanju iger ne ciljamo zgolj na pasjanso. Igram se bo v Windows Phone 7  reklo kar Xbox Live in po načrtih in ocenah bomo na mobitelih dejansko lahko igrali igre, ki bodo imele dokaj tesne povezave s tistimi za konzole. Ob tako izdatni strojni opremi bo tudi vizualno doživetje lahko izjemno, sploh ob uporabi zaslona na dotik, merilca pospeška in kompasa.

  Proizvajalci

  Za razliko od Appla in Palma (ter do neke mere Googla) Microsoft ne namerava sam proizvajati mobitelov, je pa pridobil široko podporo partnerjev. Med proizvajalci, ki so že napovedali izdelke tako najdemo tudi Sony Ericsson, HTC, Samsung, LG in HP.

  Poslovna raba

  Glavni uporabniki Windows Mobile so poslovneži in to predvsem zaradi številnih namenskih aplikacij, med katerimi so nekatere nastale še v času, ko se je temu operacijskemu sistemu reklo Pocket PC in sploh ni omogočal telefoniranja. Windows Phone 7 teh aplikacij ne bo podpiral, je pa Microsoft na nedavni konferenci za razvijalce prikazal kako preprosto bo mogoče razviti nove. Pri aplikacijah so sicer ubrali dokaj podoben pristop kot Apple, saj na mobitele ne bo mogoče nameščati aplikacij, ki jih ne bo Microsoft predhodno odobril. To lahko pomeni, da bodo nekateri razvijalci raje izbrali Android ali Symbian, ki ne postavljata takšnih strogih omejitev, vendar pa bo Microsoft najverjetneje lahko tudi poskrbel za boljšo združljivost in kakovost samih aplikacij. Poleg tega bo Windows Phone 7 dejansko že imel trdno integrirano podporo za Microsoft Office, ker bo poslovne uporabnike nedvomno pritegnilo. Windows Mobile bo sicer še naprej živel pod imenom Windows Phone Classic, vendar se ob uspehu Windows Phone 7 postavlja vprašanje, v kakšni meri bodo proizvajalci mobitelov še uporabljali ta operacijski sistem.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1277
24. september 2013
Kaj prinaša Windows Phone 7
Novice
Windows Phone 7