• /PublishingImages/otroci_igre_tablica.jpg

  Kaj smo počeli pred internetom?

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Sam pripadam tisti generaciji, ki je otroštvo preživela brez dostopa do interneta. Šele ob koncu srednje šole sem prvič prišel v stik z internetom in takrat se je začela moja zasvojenost s tem virom neskončnih informacij in zabave, predvsem pa spoznavanje zanimivih ljudi, s katerimi nas povezujejo podobni interesi.

  Če sem bil ob prvih korakih na internetu, ko sem informacije iskal s pomočjo Yahooja in Lycosa, še prestrašen in sem se bal za svojo zasebnost, se je kasneje vse skupaj spremenilo. Ko se sedaj ozrem na čas pred internetom, odkrijem, da sem imel precej več časa, kot ga imam sedaj. Ni problem zgolj v tem, da imam veliko več dela, ampak v tem, da me toliko več stvari, ki jih najdem na spletu, zanima in začne interesirati. Da tega, da se na mojem mobitelu vsak dan najde kakšna nova aplikacija, ki mi omogoča, da koristno uporabim svoj čas, niti ne omenjam. Svoj prosti čas, ki ga že tako nimam veliko, si dejansko delim s širnimi prostranstvi interneta.

  Če smo pred leti poslušali zgodbe, da bodo računalniki povsem spremenili naša življenja, da nam bodo olajšali delo, predvsem pa, da bomo ljudje manj delali, lahko sedaj to tudi potrdimo. Vse drži, vendar drži tudi dejstvo, da imamo ravno zaradi računalnikov veliko manj časa, ki ga preživimo v družbi, naravi, ali pa v krogu svojih bližnjih. Čas preživljamo za računalnikom in brez interneta ni našega sveta.

  Verjetno nisem edini, ki zjutraj, ko se prebudi, pogleda vremensko napoved na mobitelu, ker se mu ne da vstati, dvigniti rolete in pogledati skozi okno ven? In verjetno tudi nisem edini, ki se s prijatelji za pijačo ne meni par dni vnaprej, kot smo to počeli pred mobiteli in internetom, ampak se takšne stvari dogovarja preko Facebooka, ali Twitterja v zadnjem trenutku.

  Ker sem bolj nostalgičen, se z veseljem spominjam otroštva, ki sem ga preživljal okoli hiše, na igrišču in v gozdu – vsak prosti čas sem poskušal izkoristiti za to, da sem naokoli dirjal z BMX-om, delal “ute” v gozdu, predvsem pa, da sem se družil s sosedi.

  Kaj smo počeli pred internetom

  Današnja mladina to vse skupaj dojema povsem drugače in ravno pred parimi dnevi sem imel možnost spoznavati navade devetletnika, ki je prišel na obisk. Ko sem mu predlagal, da bi šla ven na igrišče, me je čudno pogledal in vprašal, če imam mogoče tablico, da bi se on rajši igral. Če nimam tablice, bo tudi prenosnik ok, ker obstaja cel kup spletnih mest, kjer on igra igre. Na vprašanje, katere igrice igra najraje, mi je začel naštevati imena in sem se zavedel, da mu niti pod razno ne morem parirati. Ker na tablici res nimam igric, je bila Angry Birds prava izbira, jaz pa sem imel naslednjo uro in pol mir.

  S tem sem dobil tudi precej nepoznan vpogled v odnos, ki ga imajo starši do svojih otrok – na računalniku mu dovoliš igrati igrice in imaš mir pred njim. Prav tako sedaj tudi razumem, zakaj ta industrija tako cveti – ker si otroci vedno znova želijo novih igric in boljše računalniške opreme.

  Z internetom smo dobili dostop do vseh informacij in naš svet ne bo nikoli več takšen, kot je bil pred tem. In sam sem vesel, da sem živel v časih, ko se naš svet ni vrtel zgolj okoli interneta.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1166
17. marec 2014
Kaj smo počeli pred internetom?
Kolumne