• /PublishingImages/Nokia_N8_plaža.jpg

  Kako in kaj fotografirati z mobitelom

  24. september 2013 - Tehnik

  Pri fotografiranju z mobitelom v primerjavi z digitalnim fotoaparatom naletimo na nekaj pomanjkljivosti, ki jih je treba upoštevati, če želimo svoje fotografije deliti s svetom.

  Svetlobni pogoji

  Največja pomanjkljivost je fotografiranje v temi, kjer nam v mobitel vgrajena bliskavica ne bo veliko pomagala, saj je uporabna le za osvetlitev bližnjih predmetov (do pol metra). Težave bodo nastopile že na prvi večerni zabavi, med poskusi fotografiranja plesišča. Tudi sprememba nastavitev na nočno slikanje v tem primeru ne pomaga, saj funkcija zaradi tega, da na optični senzor pride več svetlobe, drži zaslonko odprto dalj časa. Za ostro fotografijo je tako potrebna mirna roka fotografa, kot tudi nepremičen motiv. V tako težkih svetlobnih pogojih dobiš boljše rezultate z uporabo kompaktnega digitalnega fotoaparata, saj imajo v njegovem ohišju proizvajalci več prostora za namestitev boljših in večjih optičnih elementov.

  Če želiš fotografije natisniti, upoštevaj nekaj osnovnih napotkov. Fotografiraj zmeraj pri najvišji ločljivosti, saj lahko prevelike fotografije naknadno še vedno pomanjšaš, obratna smer pa ni mogoča, oziroma je povezana z izgubo kakovosti. Glede na to, da se približuje poletje, težav s fotografiranjem na plaži ne bi smelo biti, saj je ponavadi dovolj sončne svetlobe, vendar pazi, da na pesku ne poškoduješ objektiva. Če tvoj mobitel premore mehansko zaščito objektiva, jo pridno uporabljaj, saj zaprt pokrovček dodatno varuje optične elemente.

  Nastavitve

  Bodi kreativen, oziroma kreativna in eksperimentiraj z nastavitvami barv, beline, vrednosti ISO ... Proizvajalci se sicer trudijo zagotoviti najboljše rezultate v samodejnem načinu delovanja, vendar lahko že samo izbira prednastavitev beline veliko pripomore k boljšemu rezultatu. Upoštevaj tudi, da mobitel potrebuje kakšno sekundo ali več, da izostri motiv, zato v primeru hitre akcije opravi predizostritev ali pa sledi predmetu, ki lahko sicer "pobegne" iz vidnega polja. Enak problem prepočasnega delovanja pesti sicer tudi svet kompaktov, vseeno pa je njihov avtofokus vseeno nekoliko hitrejši.

  Tiskanje

  Za tiskanje fotografije prenesi na računalnik in jih po potrebi obdelaj, glede velikosti pa skoraj ni omejitev. Fotografije narejene pri ločljivosti 8 milijonov točk lahko zlahka natisneš do roba velikosti A4. Pri ločljivosti 5 milijonov točk je še vedno v igri format A4 oziroma 20 x 30 centimetrov, le da bo moral biti izrez nekoliko manjši. Za izdelavo kakovostnih fotografij na foto papir pa je treba izbrati velikost fotografij 15 x 21 centimetrov, medtem ko pri izdelavi standardnih 9 x 13 ali 10 x 15 ni omejitev. Meja se bo še dodatno zvišala s prihodom novih fotomobitelov z ločljivostjo 12 ali več milijonov točk.

  Snemanje videa

  Glede snemanja videa je najboljši nasvet povsem preprost - snemaj statične kadre. Kaj to pomeni? Izbereš si motiv, ki te zanima ter ga snemaš tako dolgo, dokler želiš ali moraš. Na ta način je zagotovljena najvišja kakovost posnetka, saj vsakršno zumiranje ali drugačno premikanje mobitela privede do tresljajev, težav pri prehodih iz svetlih kadrov v temne, zoom pa pri večini mobitelov ni izveden zvezno, ampak stopenjsko, zaradi česar slika "skače". Poleg tega je statične kadre pri morebitni montaži najenostavneje nizati enega za drugega, medtem ko je v primeru premikajočih se kadrov treba upoštevati pravila kadriranja. Seveda je za domačo rabo snemanje videa povsem prosto in tudi če boš pri sledenju svojega (ali sosedovega) otroka pri igri istočasno uporabljal/a funkcijo približevanja in premikanja, ne bo prav nič narobe. Pazi le, da so gibi čim bolj zvezni in se skušaj izogniti snemanju med hojo. No, razen, če želiš posneti grozljivko kot Pošastno ali Karantena :-)

  Foto: Nokia, N8

  Video: Sony Ericsson, video je posnet z mobitelom Vivaz


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1353
24. september 2013
Kako in kaj fotografirati z mobitelom
Novice