• /PublishingImages/foto-1-fb-nasveti.jpg

  Kako pretentati skoraj prazno baterijo

  24. september 2013 - Tehnik

  Vsekakor je ena bolj neprijetnih stvari, ko sredi dneva ostaneš s prazno baterijo, medtem ko polnilec počiva doma v predalu. S par preprostimi triki se prazni bateriji v neprimernem trenutku lahko izogneš.

  Nasvet 1: Če ne uporabljaš, izklopi

  Če smo včasih z mobiteli le telefonirali, baterija pa se ni izpraznila vsaj nekaj dni, je danes slika popolnoma drugačna. S pametnimi mobiteli smo vedno v stiku z dogajanjem na družabnih omrežjih, preko e-pošte s službenimi zadevami, redno osveženo vremensko napovedjo na widžetu, vendar pa aplikacije, samodejno preverjanje e-pošte, itd. porabijo precej energije.

  Bluetooth, WLAN, GPS

  V kolikor Bluetootha ne potrebuješ – na primer za prostoročno telefoniranje – ga izklopi. V pripravljenosti sicer ne porabi veliko energije, a vseeno dovolj, da se pozna. Prav tako WLAN. Dokler imaš WLAN ali Bluetooth vključen, bo mobitel iskal naprave v okolici in s tem trošil energijo.

  Čeprav je GPS lahko izjemno uporaben, ko iščeš pot, pa ti GPS vmesnik, še posebej pa samodejni prenos zemljevidov, znatno skrajšata čas delovanja mobitela. Preveri kako se na tvojem mobitelu te funkcije izklopijo, kadar jih ne potrebuješ. Posebej poskrbi za to v tujini, saj se samodejni prenos zemljevidov preko mobilnega omrežja med gostovanjem pozna tudi na računu.

  3G (UMTS, HSDPA, HSPA)

  Ko si na tesnem z baterijo, opraviti pa moraš še nekaj pomembnih klicev, izklopi 3G, saj bo tvoj telefon držal precej dlje. Brskanje po spletu bo sicer počasnejše, sprememba pa ne bo vplivala na kakovost telefonskega pogovora.

  Ko se hitro premikaš, denimo po avtocesti ali na hitrem vlaku, se hitro premikaš iz enega območja pokritosti bazne postaje v naslednje in tvoj mobitel se mora vsakič povezati. V luči porabe energije je to dejansko podobno telefoniranju, zato ni nič nenavadnega, če se ti baterija tekom dneva izprazni, pa četudi je mobitel cel čas nemo ležal v žepu. Tudi v tem primeru je priporočljivo izklopiti 3G, saj je poraba na 2G manjša, pa tudi območje pokritosti posamezne bazne postaje je večje, tako da se ti mobitel manjkrat povezuje.

  Kadar prazna baterija ni problem, mobitel pa želiš uporabiti za brskanje po spletu, gledanje Mobilne TV ali uporabo mobitela kot modema, pa seveda vklopi 3G.

  Letalski način

  Če je baterija že res na koncu, najenostavneje zmanjšaš porabo energije, tako da na mobitelu vključiš “letalski način”. V tem primeru sicer ne boš mogel klicati ali preverjati e-pošte, vsekakor pa boš prihranil energijo za takrat, ko boš klic moral opraviti. To je za krajše obdobje tudi bolj priporočljivo kot ugašanje mobitela, saj mobiteli porabijo precej energije med zagonom.

  Nasvet 2: Ročno posodabljanje

  Novejši mobiteli ponujajo vse več aplikacij in widžetov, ki so lahko nenehno povezani v internet, oziroma se periodično osvežujejo. In čeprav se težko odrečemo nenehnemu obveščanju o najnovejšem dogajanju na Facebooku, Twitterju in e-pošti, ki iz minuto v minuto prihajajo na naš mobitel, bo baterija hvaležna, če si bo lahko oddahnila od hiperproduktivnosti. V kolikor si na tesnem z baterijo, je morda smiselno te aplikacije ugasniti, ali pa nastaviti ročno posodabljanje. Pazljivo z aplikacijami, ki tečejo v ozadju, predvsem v tujini, saj lahko avtomatsko posodabljanje aplikacij v ozadju znatno vpliva na višino računa.

  Nasvet 3: Manj je več

  Zaslon

  Pri večini novejših mobitelov z velikimi zasloni je prav zaslon največji porabnik energije, zato si nastavi samodejno stopnjo osvetlitve, če jo tvoj model omogoča. Sicer pa v primeru bolj prazne baterije nastavi nižjo osvetlitev, saj načeloma ne potrebuješ polne osvetlitve. Skrajšaš lahko tudi čas osvetlitve in prav tako prihraniš nekaj energije.

  Zvonjenje in vibriranje

  Glasno zvonjenje in vibriranje sta prav tako porabnika energije, zato zmanjšaj glasnost zvonjenja in izključi vibriranje, če ga ne potrebuješ.

  Ohranjevalniki zaslona in animirana ozadja

  Privlačna animirana ozadja te mogoče res vsakič znova razveselijo, vendar pa praznijo baterijo, zato jih, ko si na tesnem z baterijo, odstrani.

  Na voljo imaš tudi precej aplikacij (kot npr. Best Battery Saver za Symbian , Locale za Androide), ki ti pomagajo spremljati porabo energije ali pa v določenih situacijah celo izklopijo funkcionalnosti, ki hitro praznijo baterijo. O aplikacijah pa kaj več v kakšnem od naslednjih prispevkov.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1279
24. september 2013
Kako pretentati skoraj prazno baterijo
Novice