• /PublishingImages/Opera-Mini-Mobile-Compression.png

  Kako zmanjšati stroške prenosa podatkov?

  23. september 2013 - Alja Isaković

  Pametni telefoni nas vsakodnevno razveseljujejo z enostavnim dostopom do spleta. Seveda pa ima udobje tudi svojo ceno. Če redno uporabljaš svoj telefon za dostop do spletnih storitev preko podatkovnega omrežja, te na koncu meseca verjetno ne razveseli račun za prenešene podatke. Te zanima, katere aplikacije ti lahko pomagajo zmanjšati podatkovno porabo?

  Osnove: pametna uporaba aplikacij in aplikacije za nadzor

  Za začetek lahko s pametno uporabo nameščenih aplikacij naredimo marsikaj, da se lažje prebijemo skozi mesec z izbranim paketom za prenos podatkov. Z uporabo domačega Wi-Fi omrežja za vse večje prenose ali ogled video posnetkov lahko precej privarčujemo. Pri programu za e-pošto lahko povečamo interval preverjanja pošte ali se odločimo za ročno preverjanje e-pošte. Tudi pri ostalih aplikacijah je dobro preveriti, da nimamo nastavljeno prepogostega preverjanja novosti, če tega ne potrebujemo. Pri brskanju po spletu pa lahko stroške zmanjšamo z uporabo mobilnih različic strani (če so seveda na voljo).

  Mobitel Monitor na spletu

  Poleg tega lahko za boljši pregled in nadzor nad uporabo uporabimo aplikacije, ki beležijo količino prenesenih podatkov. Kot Mobitelov uporabnik lahko na vseh večjih operacijskih sistemih izbiraš med različnimi (neuradnimi) aplikacijami, ki se lahko povežejo z Mobitelovim Monitorjem in ti lahko točno povejo, koliko si lahko še privoščiš v tekočem mesecu. Na natečaju M:Android so tako sodelovale aplikacije Mobilna Poraba in Poraba, na natečaju M:Windows Phone 7 pa aplikacija Moj Monitor (vse omenjene aplikacije so na voljo brezplačno).

  Opera Mini in Opera Mobile: s pomočjo oblaka do manj požrešnega brskalnika

  Kljub temu, da nekatere raziskave kažejo na to, da več časa namenimo aplikacijam, kot pa brskanju po spletu, brskalniki za svoje delovanje ves čas potrebujejo prenos podatkov in so zato pogosto med najbolj požrešnimi aplikacijami na naših telefonih. Na srečo rešitev za ta problem ponuja brskalnik Opera, ki je za telefone in tablice za različnimi operacijskimi sistemi na voljo v različi Mini in Mobile.

  Opera Mobile in Opera Mini

  Obe različici sta zmožno uporabljati napredno tehnologijo v oblaku, s pomočjo katere se spletna vsebina kompresira pred prenosom na našo napravo. Ali, drugače povedano, Opera na svojih strežnikih v oblaku poskrbi za to, da za ogled spletnih strani porabimo mnogo manj podatkov, hkrati pa se poveča tudi hitrost nalaganja strani.

  Opera Mobile kompresija podatkov

  Podobno tehnologijo sicer omogoča tudi brskalnik Silk na novi Amazonovi tablici Kindle Fire. Opera za različico Opera Mini (na voljo je za Android, Symbian, iOS in BlackBerry naprave), v kateri je možnost kompresije vedno vključena, obljublja do 90 % kompresijo strani. V različici Opera Mobile (na voljo za Android in Symbian pametne telefone) pa lahko z vklopom funkcije Opera Turbo pridobimo do 80 % kompresijo podatkov.

  Podatkovna poraba v Operi Mobile

  Najnovejši različici Opera Mini 6.5 in Opera Mobile 11.5 za Android sedaj podpirata tudi možnost podrobnega pregleda nad tem, koliko smo z uporabo Operine tehnologije privarčevali pri prenosu podatkov. Te podatke je nedvomno lepo videti, še boljše pa je to, da se zaradi kompresije uporabnost spletnih strani ne zmanjša. Če torej na svojem telefonu pogosto brskaš po spletu preko podatkovne povezave, se ti mobilno Opero nedvomno splača preskusiti.

  Onavo: popoln nadzor nad prenosom podatkov

  Za iPhone/iPad in Android uporabnike pa obstaja še ena zanimiva (in zaenkrat brezplačna) aplikacija, ki ti lahko pomaga do prihrankov: Onavo.

  Aplikacija Onavo za iPhoneiPhone različica aplikacije Onavo (podpira tudi 3G iPad) namreč v ozadju poskrbi za to, da vse aplikacije (npr. e-pošta, Facebook, brskalnik) porabijo manj podatkov. Na uradni spletni strani obljubljajo celo do 80 % prihranke. Poleg tega Onavo ponuja tudi zelo podrobna poročila o mesečni porabi, vključno s porabljeno količino za posamezne aplikacije.Aplikacija Onavo za AndroidOpozorila aplikacije Onavo za AndroidAndroid različica aplikacije Onavo, Onavo Lite, zaenkrat kompresije podatkov iz aplikacij še ne ponuja. Omogoča pa podrobna poročila o porabi, nastavljanje opozoril o porabi in celo možnost blokiranja uporabe podatkovne povezave, če je mesečna podatkovna kvota dosežena.

  Upam, da ti bo katera izmed predstavljenih aplikacij pomagala pri manjši porabi. Če imaš tudi ti kakšen poseben trik za varčevanje s podatki ali uporabljaš še katero drugo aplikacijo, pa te vabimo, da nam svoje nasvete zaupaš v komentarjih.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

23. september 2013
283
24. september 2013
Kako zmanjšati stroške prenosa podatkov?
Aplikacije
Android, iOS