• /PublishingImages/mobiteli.jpg

  Kakšen mobitel si želiš?

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Pisalo se je leto 1998, ko je Mobitel predstavil svoj predplačniški paket Mobi in sem tudi jaz vstopil v čudoviti svet mobilne telefonije. Moj prvi mobitel je bil Sony Ericsson GA628, bolj znan kot Reglja. Kartice, ki sem jih kupoval v trafikah, so mi omogočale, da sem bil v tem »čudovitem« svetu dosegljiv.

  mobiteli kup

  Mobilna telefonija naenkrat ni bila več privilegij, ampak je postala dostopna vsem. Kar naenkrat ni bilo več dogovarjanja nekaj dni vnaprej, kdaj in kje se bomo dobili. Potreben je bil samo klic in stvari so bile že zmenjene. S tem se je spremenil tudi odnos do zamujanja in življenja brez mobitela si nismo znali več predstavljati.

  Skozi leta se je v mojih rokah zvrstila še cela plejada različnih mobitelov, ki so me spremljali daljši ali krajši čas:
  • Sony Ericsson A1018s, Sony Ericsson T20, Sony Ericsson T68i, Sony Ericsson P700, Sony Ericsson P910
  • Nokia 3310, Nokia 8110, Nokia 6310i
  • Motorola Razr

  S prihodom pametnih mobitelov sem prišel v stik z mobiteli BlackBerry in prvi, ki sem ga imel, je bil BlackBerry Curve 8310. Mobitel mi je služil več kot odlično in to, da sem imel dostop do elektronske pošte ves čas, je bilo zame nujno.

  Ko je Apple predstavil iPhone, se je zame čas ustavil in od takrat naprej so se v mojih rokah zvrstili iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4. Trenutno si lastim iPhone 4S in dvomim, da bi bil pripravljen zamenjati iNapravo za katerokoli drugo. Pa ne zaradi tega, ker bi mi toliko pomenila znamka, temveč zato, ker mi ustreza način upravljanja z njim in predvsem vse aplikacije, ki mi omogočajo lažje delo.

  V zadnjih petnajstih letih se je spremenilo veliko stvari v mobilnem svetu. Nove tehnologije, ki so prišle, nam nudijo boljši in hitrejši način komuniciranja. Novejša omrežja (UMTS, LTE) nam omogočajo hitrejši prenos podatkov. Boljši mobiteli nam ponujajo vse večji nabor storitev, ki nam vsakodnevno krajšajo čas, nas povezujejo in nam omogočajo »24/7« stik z internetom.

  Če je pred leti veljalo, da večina ljudi (po nekaterih podatkih 92 %) uporablja mobitel samo za telefoniranje in za pošiljanje SMS-ov, je to stanje že precej časa drugačno. Navajeni smo, da smo »online« vedno in povsod. Da je mobitel naša mobilna pisarna in da lahko delo opravljamo tudi, če smo brez računalnika.

  In čedalje pogosteje se mi pojavlja vprašanje, kakšne mobitele si uporabniki sploh želimo?

  Proizvajalci mobitelov ponujajo čedalje več. Večje zaslone, kamere z več megapiksli, hitrejše procesorje … Pa vendar, ali res vsi uporabniki vse te funkcionalnosti dejansko potrebujemo?

  Kaj pa, če bi proizvajalec mobitelov ponudil prilagojene mobitele svojim uporabnikom oz. bi dal možnost, da si vsak uporabnik sam sestavi svoj mobitel? Da bi z nekaj kliki, kot pri kupovanju avtomobila, izbral, kaj si želi, in bi imel personaliziran mobitel, ki bi zadostil njegovim željam in potrebam. Glede na to, da je zadnje čase trend personalizacije vse močnejši, bi bil mogoče že čas, da se kakšen proizvajalec mobitelov odloči za takšno potezo in jo ponudi uporabnikom po svetu.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1144
17. marec 2014
Kakšen mobitel si želiš?
Kolumne