• /PublishingImages/Nokia-n9.jpg

  Kakšna bo Nokia N9?

  24. september 2013 - Matjaž Winkler

  Kot zvesti privrženec Nokie moram priznati, da me v zadnjem času niso pretirano navduševali. Pravzaprav so pri Nokiji v letošnjem letu izdali samo en zanimiv nov telefon - Nokia X6.

  Trenutno, najbrž tako kot vsi "Nokijaši", najbolj pričakujem Nokio N8. Po specifikacijah in prvih video predogledih sodeč bo to končno nekaj v koraku s konkurenco. Ali pa celo pol koraka pred ostalimi.

  Vse pa kaže, da Nokia vseeno ne spi. Pricurljale so govorice, da se pripravlja nov hit - Nokia N9. Nokio N9 naj bi poganjal MeeGo operacijski sistem in pričakuje se, da bo prav ta Nokia naredila revolucijo. Vsaj za Nokio.

  Neuradno naj bi Nokia N9 izgleda takole

  Nokia N9 bo imela med drugim tudi HDMI izhod, prek katerega bo s primernim kablom omogočal povezovanje na domač televizor. Tudi ostali tehnični podatki so prepričljivi. Telefon naj bi imel 10,16 cm (4-palčni) "multitouch" super AMOLED zaslon. Poleg tipkovnice na dotik, bo na voljo tudi fizična, torej prava qwerty tipkovnica. Procesor naj bi bil sposoben predvajati XviD in DivX formate, internetni brskalnik pa bo skoraj zagotovo opremljen dodatkom FlashLite 4.0 .

  Območja delovanja sicer še niso določena, predvideva se, da bo podpiral tehnologije : GSM, UMTS, HSDPA, HSUPA, WiFi (b/g/n).

  Brez GPS-a v teh časih ne gre več in tudi Nokia N9 ne bo okrnjena, kar se tega tiče. Podprt bo tudi A-GPS, da bomo do lokacije prišli hitreje. Predvidevam , da bodo Nokia Zemljevidi brezplačni.

  O fotoaparatu krožijo različne informacije, upamo pa lahko, da se bodo odločili za 12 milijonov točk.

  Res je, da so vse te informacije nepreverjene, oziroma bolje rečeno - marsikaj se lahko pred dejanskim izidom aparata spremeni. Čisto lahko se namreč zgodi, da operacijski sistem ne bo MeeGo ampak Symbian. Možno je tudi, da bo fototaparat "le" 8megatočk itd.

  Če pa bo telefon izgledal kot na tem posnetku, bomo lahko rekli, da je Nokia spet "IN".

  Kakorkoli, dobro je, da skandinavci spet mislijo naprej, telefon bo zagotovo izredno zanimiv. Bomo videli kako bo odgovorila konkurenca.

  Do prihodnjič pa lep pozdrav.


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1116
24. september 2013
Kakšna bo Nokia N9?
Novice