• /PublishingImages/shranjevanje-fotografij.jpg

  Kam z digitalnimi fotografijami?

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Poletje je čas dopustov. Čas, ko naredimo več digitalnih fotografij, kot jih sicer med letom. Fotografiramo z mobiteli, digitalnimi fotaparati, le redki še fotografirajo na film ali s polaroidnimi kamerami.

  Ker je dostop do mobilnega interneta na Hrvaškem precej ugoden, je v tem času Facebook in Twitter časovnica polna fotografij plaže, sončnih zahodov in uživanja na morju. Ker večina fotografij ne pristane na družbenih omrežjih (čeprav uporabniki Facebooka dnevno nanj naložimo preko 300 milijonov fotografij), se mi vedno znova zastavlja vprašanje, kaj se zgodi z digitalnimi fotografijami?

  Kdaj ste nazadnje pregledovali fotografije, ki ste jih naredili z digitalnim fotoaparatom ali mobitelom pred tremi leti na dopustu?

  Verjetno se ne spomnite, razen če ste jih natisnili in jih ročno zložili v foto album, ki ga imate na svoji polici. V primeru, da ste samo pretočili fotografije s fotoaparata ali mobitela na svoj računalnik, potem so verjetno še vedno tam, razen če vam je v tem času zmanjkalo prostora in ste se odločili, da jih nekaj pobrišete!

  Če se vam je v tem času pokvaril trdi disk in niste imeli narejene varnostne kopije, potem vaših fotografij ni več in so ostali samo še vaši spomini na počitnice. Prav tako obstaja velika verjetnost, da če ste naredili kopijo fotografij na DVD, vam ta po nekaj letih ne bo več deloval. Preverite, da ne boste razočarani, ko boste želeli prijateljem pokazati dopustniške utrinke izpred nekaj let.

  Shranjevanje v oblakuKako je najbolj pametno shranjevati digitalne fotografije?

  Obstaja cel kup programske opreme, s katero lahko svoje fotografije razvrščate po različnih parametrih po mapah. Sam sem imel dolga leta precej preprost način – fotografije sem razporejal po mapah, ki so bile razvrščene po letnicah, mesecih, dnevih in dogodkih. Tako nisem imel ravno težkega dela, da bi se spomnil, kdaj sem kaj fotografiral in iskanje dotične fotografije je bilo preprosto.

  Dokler se mi ni pokvaril disk in sem izgubil arhiv fotografij treh let. Seveda sem imel nekaj albumov na DVD-jih, tudi na prenosnih diskih, ampak nikoli več ni bil celoten arhiv skupaj na enem mestu.

  Kaj pa fotografije z mobitela?

  Odkar za večino svojih fotografij uporabljam iPhone, se je tudi moj način shranjevanja spremenil. Tedensko shranjujem fotografije z mobitela na računalnik, saj dnevno naredim 10-15 fotografij, v času dopusta pa se številka potroji.

  Fotografij nimam več organiziranih po mapah, ampak uporabljam rešitev, ki mi jo ponuja Apple – njihov iPhoto program, s katerim pa imam vedno enak problem. Ne najdem fotografije, ki jo iščem, ker je nisem označil, naredil mape in jo geolociral.

  Vendar so fotografije, narejene z mobilnimi telefoni, ponavadi zgolj zajemi trenutkov in se z njimi ne ukvarjam prav veliko. Ker imam rad varnostne kopije, uporabljam možnost direktnega nalaganja na Dropbox, kar mi bo rešilo situacijo, če se karkoli zgodi računalniku.

  Kako naj poskrbim za varnostno kopijo fotografij?

  Najbolj preprosta rešitev je varnostna kopija – na prenosni trdi disk.

  Druga rešitev pa je shranjevanje v oblak. Telekom Slovenije je pred časom ponudil svojo storitev Plejs, ki omogoča shranjevanje fotografij in video vsebin ter njihovo deljenje. Prav tako se lahko uporablja za varnostno kopijo.

  Obstaja še cel kup servisov, ki omogočaje shranjevanje fotografij v oblak in ki so poceni ali celo zastonj – Dropbox, Shared, Box, Google Drive ... Prednost teh storitev je, da lahko naredite samodejno sinhronizacijo mape na vašem disku z mapo v oblaku in podatki se prenašajo sami.

  Če želite najbolj funkcionalno rešitev za vaše digitalne fotografije, potem vam predlagam, da jih razvijete in vstavite v foto album. Te fotografije so skoraj večne in vedno je zanimivo obujati spomine ob gledanju foto albuma. Zame osebno, kljub temu, da tega nisem naredil že vsaj pet let, se zdi to veliko bolj romantično kot pa gledati fotografije dopusta na TV-zaslonu.

  Moje digitalne fotografije ostajajo na različnih lokacijah – na prenosnih trdih diskih, na strežnikih, kjer imam gostovanje, v oblaku, pri različnih ponudnikih, saj če bi vse fotografije, ki sem jih naredil doslej, dal skupaj, bi potreboval vsaj 2 TB velik trdi disk.

  In ne vem, kdaj sem nazadnje brskal po fotografijah lanskega dopusta in jih komu pokazal!


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1173
17. marec 2014
Kam z digitalnimi fotografijami?
Kolumne