• /PublishingImages/wwdc13-ada-screen-wwf-together.jpg

  Katere aplikacije so vredne Applove oblikovalske nagrade?

  24. september 2013 - Alja Isaković

  Med uvodno predstavitvijo Applove konference WWDC smo lahko cedili sline nad osveženo podobo prihajajočega iOS 7 ter ostalimi jabolčnimi novostmi. Pa vendar je dogodek v prvi vrsti namenjen razvijalcem aplikacij, ki jih je v App Store že preko 900.000. Poglejmo si, katere izmed te množice aplikacij je Apple izbral za letošnje Apple Design Awards.

  Nagrade Apple že od leta 1996 podeljuje aplikacijam, ki dvigujejo oblikovne, tehnološke in inovacijske standarde. Večina letos nagrajenih aplikacij je seveda namenjena Applovim mobilnim napravam.

  iPad aplikacije

  WWF Together: aplikacija Svetovnega sklada za naravo ponuja bližnja srečanja z najbolj zanimivimi živalmi iz celega sveta. Apple je navdušila s pozornostjo do detajlov, uporabljenimi fotografijami in glasbo ter inovativnimi načini interakcije, ki so prilagojeni iPadu.Procreate: aplikacija za umetnike risanja. Ponuja bogat nabor čopičev in drugih risarskih orodij ter podpira najnovejše grafične tehnologije na iPadu. Apple je aplikacijo pohvalil tako z tehnološkega kot z estetskega in ustvarjalnega vidika.

  iPhone in iPad aplikacije

  Badland: unikatna akcijska igra z intuitivnim upravljanjem z dotikom in upoštevanje fizike, bogato zvočno kuliso in zanimivimi izzivi, s katerimi se je potrebno spopasti pri prebijanju skozi gozd. Apple je navdušil z vrhunsko produkcijo in uporabo grafičnih zmogljivosti ter povezljivostjo z iCloudom in Game Centrom.Yahoo! Weather: vremenska aplikacija, v kateri je Apple očitno poiskal tudi navdih pri oblikovanju nove vremenske aplikacije za iOS 7. No, tega pri obrazložitvi niso priznali, so pa pohvalili postavitev, tipografijo, animacije, hitrost delovanja in jasno ikonografijo aplikacije.Letterpress: na videz preprosta besedna igra, ki razvija jezikovne spretnosti. Apple je igra navdušila z mojstrsko uporabo več-igralnih zmogljivosti Game Centra in preprosto učinkovitostjo uporabniškega vmesnika.Ridiculous Fishing: na videz retro igra, vendar po Applovem mnenju ponuja ure zabave med ribolovom z različnimi nenavadnimi pripomočki. Pohvalili so uporabo fizike ter humorja v igri.Sky Gamblers: Storm Raiders (na voljo tudi za Mac): arkadna bitka s starinskimi aviončki je Apple navdušila z vrhunsko grafiko in podporo za različne načine igranje, tako solo kot z ostalimi uporabniki. Pohvalili so predvsem vrhunske OpenGL efekte za ustvarjanje raznovrstnih vremenskih razmer med oblaki.

  Mac aplikacije

  Coda 2: zmogljiv urejevalnik za spletne razvijalce, ki podpira vse pomembnejše sodobne programske jezike in osnovna razvijalska orodja. Apple je izpostavil tesno integracijo s sistemom OS X, navdušila pa jih je tudi možnost dinamičnega predogleda strani na iPadu s funkcijo AirPreview.Evernote (na voljo tudi za iPhone in iPad): tole aplikacijo za shranjevanje beležk verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Apple je navdušila z oblikovno prenovljeno OS X različico aplikacije ter dobro povezljivostjo z OS X tehnologijami kot so iCloud, obvestila, opozorila idr.

  Študentske nagrade

  Apple je posebej izpostavil peščico aplikacij, ki so nastale pod prsti študentov. Nagrado sta si prislužili aplikaciji:

  Finish. (iPhone): aplikacija za urejanje opravil glede na pomembnost, ki sta jo študenta napisala kot pripomoček pri pripravah na izpite. Aplikacija uporablja številne iOS tehnologije, povezuje se tudi s Facebookom in Twitterjem, s čemer lahko študentje med seboj izmenjujejo opravila.mosaic.io (iPhone in iPad): aplikacija trojice študentov omogoča povezovanje več iOS naprav v eno samo veliko sliko oziroma zaslon.

  Razvijalce čakajo intenzivne priprave na iOS 7

  Sicer pa so z včerajšnjo najavo nove različice mobilnega operacijskega sistema iOS 7 razvijalci dobili nov izziv. Do jeseni imamo tisti, ki se na tak ali drugačen način ukvarjamo z uporabniškimi vmesniki aplikacij, čas, da naredimo videz aplikacij čim bolj skladen z novimi iOS modnimi trendi. Apple je v ta namen že objavil tranzicijski vodič, ki podrobno opisuje spremembe, tako s tehničnega kot oblikovnega vidika.

  Verjetno lahko že sedaj napovemo, da bodo Apple Design Awards prihodnje leto gotovo šle v roke razvijalcem, ki se bodo znali novi podobi in filozofiji najbolje prilagoditi.

  Katere aplikacije pa si po tvojem mnenju najbolj zaslužijo oblikovalske nagrade?


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
531
24. september 2013
Katere aplikacije so vredne Applove oblikovalske nagrade?
Aplikacije
iOS