• /PublishingImages/nevihta_alarm.jpg

  Kdo uničuje naše elektronske naprave?

  24. september 2013 - Roni Kordiš

  Se vam je že zgodilo, da ste prišli domov in začudeno ugotovili, da so vaše elektronske naprave uničene – od udara strele? Takrat ste si zagotovo obljubili, da boste kupili prenapetostne zaščitne naprave, ali pa sistem za neprekinjeno napajanje, ki bo obvaroval vaše naprave pred udarci strel.

  Udar strele je električni tok, ki si ponavadi izbere ravno naše elektronske naprave, da prek njih doseže zemljo. In seveda nam jih pri tem uniči. Sam sem pred nekaj leti že moral menjati večino elektronskih stvari doma (televizor, stacionarni računalnik, kabelski modem). Na srečo sem imel stvari zavarovane, tako da je bil moj strošek udarca strele sorazmerno nizek. V nasprotnem primeru pa bi bil to precej velik udarec za mojo denarnico. Ampak tu govorim zgolj o fizičnih stvareh. Tega, da sem izgubil vse podatke, ki so bili na disku računalnika, arhiv fotografij za nekaj let in cel kup ostalih pomembnih podatkov, rajši ne bom omenjal. Ponavadi se tega niti ne zavedamo do trenutka, ko se nam kaj takšnega zgodi.

  Seveda sem si takrat obljubil, da bom šel naslednji dan kupiti prenapetostne zaščitne naprave in bom usposobil sistem za neprekinjeno napajanje, na katerem se že precej let nabira prah v garaži. Ali sem to dejansko storil? Ne!

  Verjetno je najbolj pogosto uporabljena metoda, ki se je poslužujemo, da izklapljamo elektronske naprave iz električnega omrežja, ko se zunaj začne bliskati. S tem sicer rešimo nekatere stvari, vendar pa nismo vedno doma, ko se zunaj pričenja nevihta. Prav tako smo lahko sredi pomembnega dela in moramo hiteti z izklapljanjem naprav po stanovanju.

  Če imamo doma prenapetostne zaščitne naprave, ki med drugim ponujajo tudi odškodnino v primeru, da bi se vseeno zgodilo kaj nepredvidenega, lahko nanje priklopimo cel kup naprav, ki jih potrebujemo za delo; in tako lahko medtem, ko se zunaj bliska, nemoteno opravljamo svoje delo. Cene takšnih naprav se gibljejo od 30 evrov navzgor.

  Po drugi strani pa so sistemi za neprekinjeno napanje precej dražji – cene se gibljejo od 60 evrov navzgor, vendar so uporabni tudi takrat, ko nam doma zmanjka električne energije; prav tako poskrbijo, da nam različne motnje (nihanje napetosti) v električne omrežju ne uničijo elektronskih naprav.

  Za vse naročnike širokopasovnih storitev SiOLa, ki upamo, da nas bodo udarci strel zaobšli, pa vendar ne bi vsakič preizkušali svoje sreče, obstaja storitev Nevihta alarm, ki omogoči prejemanje SMS-obvestil o napovedani nevihti za območje Slovenije. S tem se nam precej povečajo možnosti, da nas sistem opozori na nevarnost nevihte in da zjutraj, preden gremo od doma, izklopimo elektronske naprave in jih zvečer, ko se vrnemo iz službe, spet priklopimo in uživamo, kot da se ni nič zgodilo.

  Nevihta alarm

  Storitev je brezplačna za naročnike širokopasovnih storitev SiOL. Vključite jo tako, da pošljete SMS na številko 051 331 331 z vsebino NEVIHTA in zraven svoje uporabniško ime za storitve SiOL. Opozorila o nevihti boste dobili na telefonsko številko, s katere boste poslali SMS.

  Primer: če je vaše uporabniško ime - ts123, na številko 051 331 331 pošljete: NEVIHTA ts123

  Za odjavo pošljite SMS z vsebino STOP na številko 051 331 331.

  Več o storitvi in pogojih uporabe lahko preberete na spletnem naslovu http://www.siol.net/spletne_storitve/nevihta_alarm.aspx


  comments powered by Disqus

 Catalog-Item Reuse ‭[1]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[3]‬

 Catalog-Item Reuse ‭[2]‬

24. september 2013
1160
17. marec 2014
Kdo uničuje naše elektronske naprave?
Kolumne