10 prebojnih tehnologij letošnjega leta

Alenka Selčan 20. april 2017
/PublishingImages/10-tehnologij-2017-hero.jpg

Tehnologija je dinamičen, ustvarjalen proces, ki s številnimi produkti z različnih področji nenehno preobraža silnice človeštva. Poglejmo si deset prebojnih tehnologij, ki jih je za leto 2017 v svoji spomladanski izdaji revije izpostavil MIT - Technology Review.

1. Ozdravitev paralize
Možganski vsadki in nevronske čipke niso le del fantastičnih vizij Raya Kurzweila in Elona Muska, ampak del stvarnosti. Pred letom smo osuplo čestitali znanstvenikom, ki so prav zavoljo možganskega vsadka paraliziranemu Ianu Burkhartu omogočili igranje kitare z mislimi.

Francoski nevroznanstvenik Grégoire Courtine je poskusno opico, ki ji je najprej zarezal v hrbtenjačo in ji tako paraliziral desno nogo, ozdravil s pomočjo možganskih in hrbteničnih vsadkov. Nesrečna žival je znova shodila, ta, sicer etično vprašljivi poskus, pa pomeni tudi nov korak za medicino in s tem upanje za ozdravitev hromih.
Med prvimi je prostovoljec, tetraplegik iz Clevelanda, ki od konca letošnjega marca zavoljo te tehnologije že lahko dvigne roko, v kateri drži skodelico s slamico, in si jo približa ustom. MIT-TR predvideva, da se bodo tovrstne ozdravitve razširile v obdobju naslednjih 5 do 15 let.

2. Samovozeči tovornjaki
Pred letom dni je svojo pot po severu Evrope uspešno zaključil prvi konvoj samovozečih tovornjakov. V podvigu z imenom European Truck Platooning Challenge je sodelovalo šest najpomembnejših proizvajalcev tovornjakov. Prvi tovornjak konvoju določi pot in hitrost, ostali pa mu samodejno sledijo. S takšnimi konvoji je poraba goriva za deset odstotkov nižja, zniža pa se tudi število prometnih nesreč, ki jih v devetdesetih odstotkih zakrivijo šoferji.


Evropski izziv odmeva tudi na ameriških tleh, MIT-TR pa širitev te tehnologije napoveduje v obdobju naslednjih 10 do 15 let.

3. Plačevanje z obrazom
Prepoznavanje podob je v strojnem učenju dokaj sveža stvar, a že kaže, da bo ta tehnologija dodobra predrugačila naše navade. Z razbiranjem obrazov namreč ne bomo sledili le morebitnim kriminalcem, temveč bomo zgolj s svojo podobo lahko odklepali vrata in plačevali storitve. Med najuspešnejšimi podjetji za razbiranje obrazov je kitajski Face++, platforma, ki Alipayu že omogoča mobilno plačevanje z obrazom. Najbrž ne bo treba čakati prav dolgo, da bo obrazni podpis postal standard za vse plačilne transakcije.

4. Kvantni računalniki iz teorije v prakso v manj kot petih letih?
Google, Intel, Microsoft, IBM, QuTech in številna druga, nekoliko manjša podjetja so zastavonoše, ki želijo fantastično tehnologijo kvantnega računalništva čimprej pripeljati do praktične rabe. Ključ do napredka v razvoju kvantnih računalnikov prinaša stvaritev stabilnih kubitov. Kvantni računalnik namesto z binarnim bitom, kjer je njegova vrednost lahko zgolj nič ali ena, operira s kvantnimi biti oziroma kubiti, ki lahko sočasno prezentirajo obe vrednosti. Raziskovalci različnih podjetij in ustanov so doslej uspeli zgraditi popolnoma delujoče 5-kubitne sisteme in nekoliko krhkejše 10- do 20-kubitne sisteme. A po napovedih Harmunta Nevena, Googlovega vodja kvantnega računalništva, naj bi že naslednje leto uspeli zgraditi stabilni 49-kubitni sistem, kar resno napoveduje prihod komercialno uporabnih superračunalnikov. Ta širitev naj bi se po napovedih MIT-TR obetala že v roku 4-5 let, posledično pa za prihajajoče desetletje znanstveniki opozarjajo na malodane nepredstavljiv eksponentni razvoj strojnega učenja, zahtevnih simulacij in nerazrešljivih enkripcij ter nenazadnje umetne inteligence.

5. 360°-kamere
Med danes že dosegljive, a prelomne tehnologije letošnjega leta je MIT-TR umestil tudi cenovno dostopne 360°-kamere, ki postavljajo nov standard za posnetke prireditev, dogodkov ali prostega časa. Njihova uporabnost se bo nedvomno razširila onkraj panoptičnega selfija, kakovostni 360°-posnetki pa bodo še povečali uporabnost VR-naprav.

6. Nova oblika solarnih celic
Ne le Elon Musk, ki je aprila začel s prodajo svojih ličnih solarnih strešnikov, tudi znanstveniki na MIT verjamejo v razvoj še močnejših sončnih elektrarn. S skupino znanstvenikov razvijajo novo solarno celico, fotonski kristal, ki naj bi močno povečal izkoristek svetlobe, saj izkorišča tudi sončno toploto, ki jo lahko pretvori v svetlobo in tako deluje tudi po sončnem zahodu. Čeprav gre zaenkrat zgolj za prototip, ga je MIT-TR uvrstil na lestvico desetih najbolj prepričljivih prelomnih tehnologij letošnjega leta, ki naj bo polno dozorela čez deset do petnajst let.

7. Genska terapija nove generacije
Znanstveniki že desetletja raziskujejo, kako uresničiti sanje o uspešni genski terapiji, pri kateri bi z namensko ustvarjenim virusom okvarjene gene nadomestili z zdravimi. Po letu 1999, ko je v neuspelem poskusu umrla neka pacientka, so raziskave na tem področju skorajda zamrle, a genska terapija že doživlja renesanso.  V ZDA sicer še čaka na odobritev FDA, v Evropi pa na ta način že zdravijo dve dedni genski bolezni, kot navaja MIT-TR.  Z gensko terapijo se ukvarjajo številni znanstvenoraziskovalni centri, ki že raziskujejo, kako tako ozdraviti slabokrvnost, kožne bolezni, pa tudi Alzheimerjevo, sladkorno bolezen in številne druge, z njo pa naj bi se sčasoma lahko borili tudi proti staranju.

8. Atlas celic
Človeštvo dobiva katalog, kot ga še ni bilo. Gre za doslej najbolj natančen popis celic v človeškem telesu (verjeli ali ne, teh je kar 37,2 bilijona), ki poteka pod okriljem mednarodnega konzorcija znanstvenikov iz ZDA, Velike Britanije, Švedske, Izraela in Japonske. Vsaka celica bo dobila svoje ime, molekularni podpis in neke vrste poštno številko, ki bo sporočala njeno lokacijo v treh dimenzijah. Današnja tehnologija omogoča, da en znanstvenik dnevno popiše kar 10.000 celic. Popoln atlas celic lahko pričakujemo v roku petih let, ob tako radodarnih spodbudah, kot so tri milijarde ameriških dolarjev, ki sta jih projektu naklonila zakonca Zuckerberg, pa morda že prej.

9. Botneti
Botneti so pravi otrok tretjega tisočletja in, kot kaže, njihova zlata doba šele prihaja. Postajajo vse večji in vse mogočnejši, zlonamerni hekerji pa jih vse lažje uporabijo za množični napad neštetih spletnih strani hkrati. Hitri razrast poceni, slabo zaščitene uporabniške tehnologije, vsesplošna povezanost, predvsem pa nenadzorovan razvoj interneta reči ustvarjajo nadvse ugodno klimo za zlorabo.
Spomnimo se, kako jo je lanskega oktobra zagodel Mirai. Botnet, ki ga je tvorilo sto tisoč okuženih naprav ponudnika Dyn, je povzročil, da so bili začasno nedostopni celo Twitter in Netflix ter številni drugi pomembni ponudniki internetnih uslug. Ker bo po napovedih strokovnjakov takšnih napadov še več, je MIT-TR uvrstil tudi to, precej zaskrbljujočo, tehnologijo med deset najbolj prodornih v letošnjem letu.

10. Ojačano učenje
In za konec ena od najbolj zanimivih tehnologij tretjega tisočletja. Ojačano mišljenje je nova stopnja v razvoju umetne inteligence, ki ne operira več po vnaprej določenih algoritmih in programih, temveč je sama sposobna najti način, ki si ga morda ni domislil še noben človek. Od Alphabetovega AlphaGo, ki je premagal najboljše igralce stare, a nadvse kompleksne igre Go, do samovozečih avtomobilov, ki se morajo sproti odzvati na vselej drugačno situacijo – gre za tehnologijo, ki že danes razširja krila, na kateri bo umetna inteligenca vzletela dlje, kot smo si drznili upati.

Vira: MIT - Technology Review, Youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. april 2017
3411
20. april 2017
10 prebojnih tehnologij letošnjega leta