10 prelomnih tehnologij 2018 - Bivanje

Alenka Selčan 23. februar 2018
/PublishingImages/1mit-tr-feb18-hero.jpg

Leto je naokoli in že je tu nov seznam deseterice najbolj prelomnih tehnologij, ki ga uredništvo revije MIT Technology Review vestno pripravlja že sedemnajst let. Tudi tokrat so izbrali tiste tehnologije, za katere menijo, da bodo prav letos dobile svoj zagon, čeprav bo večina le-teh potrebovala še nekaj časa, preden (in če) se jim bo uspelo vtkati v naš vsakdan. Na nekatere med njimi nestrpno čakamo že leta, za nekatere smo bili prepričani, da lahko obstajajo le v znanstvenofantastičnih zgodbah, nekatere pa kljub potencialu razpirajo etična vprašanja.

Letošnje deseterice (3D-tiskanje kovin, sintetična embriologija, čuteča mesta, umetna inteligenca za vsakogar, dvoboj nevronskih mrež, ribica babilonka, naravni plin brez ogljičnega odtisa, popolna spletna zasebnost, genska jasnovidnost, kvantno snovanje materije) ne bomo predstavili v njihovem izvirnem zaporedju, temveč v „miniseriji“ s petimi poglavji: Bivanje, Življenje, Snovanje, Umetna inteligenca, Uporabniška tehnologija.

Čuteča mesta

Kanadska vlada v sodelovanju z Alphabetovim laboratorijem Sidewalk Labs iz New Yorka snuje projekt Quayside, nov visokotehnološki koncept pametno-čutečega mesta oz. četrti v Torontu. Tovrstno povezovanje domiselne urbane arhitekture z visoko tehnologijo, kot so raznorazna tipala za merjenje kakovosti zraka, hrupa in ne nazadnje tudi človeške dejavnosti, naj bi pripomogla k ugodnejšemu in udobnejšemu bivanju v okolju prijazni, trajnostno naravnani skupnosti.

 

In kakšno bo to mesto prihodnosti, ki naj bi ga začeli graditi že prihodnje leto? Za začetek: polno robotov. Ti bodo nadomestili poštarje, čistili bodo okolje in opravljali druge tovrstne storitve. Nizkoenergijska stanovanja bodo gradili modularno in ugodno, logistika se seli pod zemljo, stran od oči prebivalcev, ti pa bodo morali biti odprtega duha in ponižno sprejeti dejstvo, da živijo v neke vrste panoptikonu, v katerem si bodo delili samovozeča vozila in razvijali druge navade, ki krepijo skupnost.

 

Sideway Labs, ki bo skrbel za mestno platformo, bo digitalno infrastrukturo zasnoval tako, da bo odprta za druga podjetja, ki bodo nanjo lahko vpela svoje storitve podobno, kot lahko ustvarjamo svoje aplikacije na pametnih telefonih.

Od mogočih oblik urbanega bivanja je to najbrž tista smer, ki jo bodo ubrala tudi druga sodobna mesta. Po navedbah Willa Fleissiga, direktorja podjetja Waterfront Toronto, se za tovrstni skok v prihodnost že zanimajo San Francisco, Denver, Los Angeles in Boston.

Naravni plin brez ogljičnega odtisa

 

Energija, izpusti ogljikovega dioksida in klimatske spremembe so resne tegobe človeštva na prehodu v tretje tisočletje. O tem, da sprenevedanje ne zadostuje več, ozaveščajo tudi tiste industrije, ki živijo na račun nafte in zemeljskega plina. Če bodo hotele preživeti, bodo morale zmanjšati ogljični odtis svojih energijskih virov. V Teksasu, osrčju naftne industrije, na robu Hustona stoji Net Power, prva elektrarna, ki bo naravni plin poskušala izkoristi v celoti, brez posledic za okolje. Ves ogljikov dioksid, ki nastaja ob gorenju zemeljskega plina, naj bi utekočinili in porabili za delovanje turbin. Naravni plin kot čista in poceni energija, vsaj za Ameriko, kjer skorajda tretjina proizvedene energije temelji na zemeljskem plinu, ni slaba rešitev, čeprav bi bilo seveda bolje izkoriščati še bolj zelene vire. A če pomislimo, koliko elektrike potrebuje človeštvo za sodobni način življenja, ki predvideva življenje v pametnih mestih, kriptorudarjenje, robotiko in tako naprej, je tudi to korak na bolje.

Podrobneje o prelomnih tehnologijah lahko preberete v spomladanski izdaji revije MIT Technology Review.

Viri: technologyreview.com, netpower.com, youtube.com, sidewalklabs.com.

​​

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
23. februar 2018
3893
23. februar 2018
10 prelomnih tehnologij 2018 - Bivanje