10 prelomnih tehnologij 2018: Snovanje

Alenka Selčan 28. februar 2018
/PublishingImages/prelomne-snovanje-hero.jpg

V tokratni epizodi prelomnih tehnologij izpostavljamo kvantno računalništvo in 3D-tiskanje, dve tehnologiji, ki že nekaj časa burita domišljijo, a bosta po mnenju uredništva MIT Technology Review prav letos doživeli pomemben odriv.

Snovanje kvantnega računalništva

“Ne gre več za sanje fizikov, ampak za nočno moro inženirjev.“ Isaac Chuang (MIT)

 

Prihodnost je kvantna, zagotavlja IBM po stvaritvi 50-kubitega čipa in računalnika IBM Q. Da ne gre za osamljen primer, je dokazal tudi Intel, ki je ob začetku leta predstavil svoj 49-kubitni čip in tehnologijo, ki mu bo sledila. Revolucija se začenja, a kdo ve, kdaj bo spremenila svet.

Naj gre za umetno inteligenco ali snovanje novih beljakovin, bogatenje resničnosti ali tkanje nove; kvantno računalništvo je tista vroča (pogosto zlorabljena) besedna zveza, ki človeštvu obljublja novo odskočno desko. Pa ni navdušenje nekoliko prenagljeno? Kvantno računalništvo vendarle potrebuje nove pristope, ne le nove programske jezike, temveč povsem nov način razmišljanja o tem, kaj kvantno programiranje sploh je.

Da bi pospešili snovanje zametkov kvantne dobe, so na IBM odprli dostop do svojega kvantnega računalnika in ustvarili izobraževalni platformi za učenje o kvantnem računalništvu Quantum Experience in QISKit, ki od konca februarja snubi tri ravni študentov.

Med prvimi so znanstveniki in visoko usposobljeni raziskovalci kemije, financ, umetne inteligence …, za katere ni nujno, da se spoznajo na kvantno računalništvo. Druga raven so razvijalci z vsaj osnovnim poznavanjem kvantnih vezij. To bodo pionirji, ki bodo med prvimi izkusili prednosti kvantnega računalništva pred klasičnim. Tretja raven bodočih udeležencev izobraževanja QISKit pa zajema strokovnjake kvantne mehanike, saj je poleg razvoja primernih algoritmov treba ustvariti tudi primerno strojno opremo.

Znanstveniki z vsega sveta iščejo ustrezne načine in materiale, ki bi pocenili izdelavo komponent kvantnega računalništva. Spomnimo, da so enega od mogočih načinov pred kratkim predlagali tudi slovenski znanstveniki, ki so odkrili visokotemperaturno kvantno tekočino. Ta je sicer le za malenkost višja od utekočinjenega dušika, a ravno to predstavlja prednost pred drugimi rešitvami, ki se gibljejo blizu absolutne ničle.

 

Kot kaže, se kriptorudarjem in drugim ljubiteljem tehnologije veriženja podatkovnih blokov za zdaj še ni treba bati smrti klasičnega računalništva. Po mnenju MIT TR se bodo korenite spremembe v kvantnem začele dogajati šele čez pet do deset let.

3D-tiskanje kovin

 

Čeprav tiskanje objektov ni nič novega, MIT na prvo mesto prodornih tehnologij letošnjega leta postavlja prav 3D-tiskanje kovin. Do zdaj je bilo 3D-tiskanje večinoma omejeno na plastiko, saj je bilo tiskanje z drugimi materiali, ki bi presegali potrebe hobijev, zelo počasno in zelo drago. Podjetja (Markforged, Desktop Metal) pot utirajo cenejšemu in hitrejšemu postopku proizvodnje raznolikih kovinskih kosov, ki so že danes uporabni v industriji in medicini.

Nižanje stroškov in pohitritev postopkov pogosto privede do nižje kakovosti, a raziskave ameriškega laboratorija Lawrence Livermore dokazujejo, da 3D-tiskalniki lahko natisnejo kovinske izdelke, ki so celo dvakrat močnejši od tistih, narejenih s tradicionalnimi postopki. Med proizvajalci 3D-tiskalnikov za kovine je tudi General Electrics, ki razvija tovrstno tehnologijo predvsem za proizvodnjo večjih kosov, ki bodo pospešili in pocenili industrijo letal, ladij, vesoljskih plovil in podobno.

Podrobneje o prelomnih tehnologijah lahko preberete v spomladanski izdaji revije MIT Technology Review.

Viri: desktopmetal.com, markforged.com, qiskit.org, quantumexperience.ng.bluemix.net, ibm.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
28. februar 2018
3900
28. februar 2018
10 prelomnih tehnologij 2018: Snovanje