10 prelomnih tehnologij 2018 - Uporabniška tehnologija

Alenka Selčan 6. marec 2018
/PublishingImages/uporabniska-tehnologija-hero.jpg

Miniserijo o prelomnih tehnologijah letošnjega leta po izboru uredništva revije MIT Technology review zaključujemo z dvema tehnologijama, ki sta za razliko od preostale deseterice še najbližje končnemu uporabniku.

Univerzalni prevajalnik

Če vas je pri znanstvenofantastičnih filmih in serijah vedno zmotilo, da se Zemljani z raznoraznimi vesoljci povsem sproščeno sporazumevajo v angleščini, vas je nemara vsaj nekoliko potolažil Douglas Adams, ki je za rešitev tega problema v Štoparskem vodniku po galaksiji uvedel ribico babilonko.

 

Za podrobnejšo razlago toplo priporočamo, da v roke znova vzamete odličen slovenski prevod te knjige, ki ga je zakrivil legendarni mojster za mafijo, profesor matematike in fizike, Alojz Kodre (kdo ve, je morda tudi on uporabljal babilonko?), za naše potrebe pa naj zadostuje le opomba, da je Adamsova ribica babilonka univerzalni prevajalnik.

Sestopimo iz fantastičnih svetov v resničnost leta 2018, kjer je revija MIT Technology Review na seznam prelomnih tehnologij umestil tudi Googlove slušalke Pixel Buds:

 

Na srečo niso videti kot rumena riba, ki jo morate vtakniti v uho. Zadostuje že, da jih nataknete v uhelj ter jih povežete s telefonom z Androdom 7 ali več in Googlov Assistant bo poskrbel za najboljši približek (univerzalnega) prevajalnika ta hip. Resda se boste o življenju, vesolju in nasploh vsem za zdaj bolj okorno pogovarjali, a komu mar, če boste hrano lahko naročali v kar štiridesetih jezikih tega planeta.

Popolna spletna zasebnost

 

Tehnologija veriženja podatkovnih blokov že prevrača prve domine. O tem, kakšne so mogoče posledice te tehnologije, postaja jasno tudi tistim, ki bodo morali spremeniti svoj način delovanja, če bodo hoteli ohraniti svoj posel. Med ogroženimi so tudi notarji, odvetniki in raznorazni posredniki, vključno z bankami. Za transakcije namreč ni več potreben agent, ki bo preveril udeležence pogodbe in overil dokument, ki dokazuje, da je do nje prišlo, saj za to poskrbi prav tehnologija blockchain.

Da bo svoje mesto pod soncem treba najti v tovrstnih verigah, se zaveda tudi JPMorgan Chase, ki za svoj plačilni sistem trgovanja že uporablja metodo zk-SNARK (zero-knowledge Succinct Non-interactive Argument of knowledge).

 

Tehnologija, ki jo je leta 2016 ustvarilo podjetje Zcash, je po mnenju uredništva revije MIT TR prelomna zato, ker uporabnik ne tvega več svoje zasebnosti ali izpostavitve svoje lokacije, ko mora na spletu razkriti svoje osebne podatke. Prav to pa je ena od tistih temeljnih prednosti, zaradi katere tehnologija veriženja podatkovnih blokov že danes spreminja svet.

Podrobneje o prelomnih tehnologijah lahko preberete v spomladanski izdaji revije MIT Technology Review.

Viri: z.cash, technologyreview.com, youtube.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. marec 2018
3913
6. marec 2018
10 prelomnih tehnologij 2018 - Uporabniška tehnologija