25 let interneta

Roni Kordiš 13. marec 2014
/PublishingImages/internet-25let-hero1.jpg

Leta 1970 je Arthur C. Clarke napovedal, da bomo lahko v prihodnosti s pomočjo satelitov in naprav, ki bodo združevale vse do tedaj poznane tehnologije (fotokopirni stroj, televizijo, telefon in računalnik), imeli dostop do vsega znanja, ki obstaja na svetu. Njegova napoved je bila za tiste čase znanstvena fantastika in preteklo je kar nekaj let, da se je njegova vizija začela uresničevati.

Pisalo se je leto 1989, ko je Tim Berners-Lee, zaposlen v CERN-u, predstavil predlog, kako bi lahko komunikacija znotraj inštituta potekala precej bolj sofisticirano in preprosto. Njegova ideja je bila ključna za nastanek interneta, kot ga poznamo sedaj. V začetku si verjetno ni predstavljal, da bo 25 let kasneje celoten svet odvisen od informacij, ki jih lahko najdemo na spletu. In da si življenja brez njegovega “izuma” sploh ne bomo znali več predstavljati.

Leta 1990 je skupaj z Robertom Cailliaujem predstavil projekt WorldWideWeb, ki je omogočal “hipertekstovne povezave” in prikazovanje informacij v brskalnikih. Že to, da so imele spletne strani med seboj hiperpovezave, je omogočalo precej lažje iskanje in uporabo tega čudežnega orodja. Sprva je bilo vse skupaj namenjeno za raziskovalne namene, vendar je zelo kmalo preraslo te okvirje in nastajati je začel povsem nov svet. Svet, brez katerega si danes ne znamo več predstavljati življenja.

Če kdo od bralcev pripada generaciji, ki je živela pred internetom, potem ve, kako so se informacije iskale včasih. Imel si kataloge, knjige, brošure in iz njih si črpal informacije. Seminarske naloge so študentje dejansko ustvarjali sami in jih niso našli na spletu, kot je to v navadi sedaj. Ni obstajala Wikipedia, ampak kup leksikonov, pod čigar težo so se šibile knjižne police ali omare. Življenje je bilo analogno in nismo bili še “omreženi”, kot smo v zadnjih letih. Dostop do interneta je bil prek telefona in modema, ki je klical vstopno točko, prek katere smo potem dostopali do informacij. Ni bilo optike, ni bilo LTE-omrežja, niti naprav, kot smo jih navajeni sedaj.

 

Kmalu so se začeli pojavljati prvi iskalniki, ki so nam omogočili lažje iskanje informacij - Snap, Direct Hit, Open Text, Infoseek, Lycos, WebCrawler, Yahoo, Excite, HotBot, Ask, AltaVista, LookSmart, Overture, AllTheWeb, WiseNut, AOL Search, MSN Search, Gigablast, LookSmart, Netscape Search so nekateri izmed njih, za katere verjetno večina ni nikoli niti slišala. Iskalniki so bili preprosti in njihova naloga je bila zbiranje povezav do spletnih mest, kjer so bile informacije, ki so jih iskali uporabniki spleta. Na začetku so bili to bolj ali manj imeniki, kamor so uporabniki sami vpisovali svoja spletna mesta. Šele kasneje se je začelo indeksiranje spletnih mest, kot ga poznamo sedaj. In eden izmed največjih igralcev na tem trgu je že od začetka Google, ki je povsem spremenil internetno krajino, ko je s svojimi “pajki” sam iskal merodajne informacije in jih prikazoval svojim uporabnikom.

Internet je začel doživljati svojo ekspanzijo in pojavljali so se predhodniki današnjih družbenih omrežij, ki jih takrat še nihče ni tako poimenoval. Uporabniki spleta smo imeli IRC, ICQ, MSN Messenger, MySpace, različni ponudniki so ponujali zastonj gostovanje spletnih strani, predvsem pa je bilo vse na spletu dokaj preprosto. Uporabniki smo lahko brez znanja HTML-ja delali različne stvari, predvsem pa smo v začetku vsi iskali informacije, ki smo si jih shranjevali na diskete ali pa jih natisnili in jih uporabljali pri svojem delu.

 

25 let kasneje je internetna krajina povsem drugačna. Verjetno je internet prva in zadnja stvar v dnevu. Zbudi nas mobitel, ki nas obvesti o tem, kakšno bo vreme, katere sestanke imamo danes, čaka nas elektronska pošta in 5 prijateljev na Facebooku je komentiralo fotografijo, ki smo jo objavili prejšnji dan. Tudi dan se konča podobno – ko v postelji pregledujemo, kaj se je dogajalo tisti dan na različnih družbenih omrežjih. Tako, kot se je razvijala tehnologija, tako se je razvijal tudi naš svet. In svet brez interneta je nekaj, kar si niti več ne znamo predstavljali.

Zanima me, ali je Tim Berners-Lee razmišljal o tem, da bo spremenil življenja vseh ljudi na svetu s svojim predlogom in “izumom”?

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
13. marec 2014
1988
29. april 2021
25 let interneta
Android, iOS, Symbian, Windows Phone 8