Amazon Echo in njegov odmev

Alenka Selčan 7. november 2014
/PublishingImages/amazon-echo-hero.jpg

Kar na lepem se je pojavil. Skorajda nepričakovano, tako nekako, kot tisti monolit na začetku Kubrickove Odiseje 2001. Amazonov Echo – naprava, kot je še ni bilo. Naprava, ki bo morda tako kot pred njo radio, nato televizija in nato osebni računalnik predrugačila navade v naših domovih.

S tem malim zvočnikom v obliki črnega cilindra, ki na glasovni ukaz predvaja glasbo in odgovarja na raznorazna vprašanja, je Amazon te dni dokazal, da hoče čimhitreje prodreti v čim več domov in postati ljubek, vseveden posvojenec vsake družine. Za nekatere posvečence le za borih 99 ameriških dolarjev, za ostale pa stotico več.

 

Resda smo nekaj takšnega potiho napovedovali že od takrat, ko se je svetu prvič predstavila Siri. Dobra štiri leta so minila od tedaj, a prvim možem slovitega Jabolka ni kapnilo, da bi lahko ta virtualna pomočnica kraljevala v vsaki dnevni sobi, in ne le na iPhonu.

Tudi Googlu bi prisodili, da se mu bo podobna ideja utrnila že takrat, ko se je odločil za gnezdenje z Nestom. A ne. Tudi najpopularnejši fontani informacij ni prišlo na pamet, da bi lahko z informacijami oplajala vse člane družine naenkrat, ne da bi ti morali ob tem buljiti v zaslon mobitela, tablice, računalnika ali televizije.

Bo tej predhodnici umetne inteligence uspelo postati novodobno ognjišče, ki za razliko od večine drugih pametnih naprav ne krade pogleda, saj (se) hrani prek ušes?

 

Namesto budilke na mobitelu nas bo zbudila Alexa, glas Amazonovega Echa. Medtem ko si bomo umivali zobe, nam bo prebrala novice, ki nas zanimajo. Narekovali ji bomo, kaj želimo kupiti v trgovini (v Amazonovi, seveda), ona pa nam bo narekovala recept, da ob kuhanju ne bomo s pomokanimi rokami tacali po zaslonu ali tipkovnici. Prebrala nam bo kakšno knjigo z Amazonovih polic, iz glasbenih knjižnic Amazon Music Library, Prime Music, TuneIn in iHeartRadio pa nam bo predvajala glasbo po „našem“ okusu. Otrokom bo pomagala pri domačih nalogah, odgovarjala bo na vsa možna vprašanja, ki si jih bomo drznili izustiti, in poslušala naše muhe. In se učila.

A ne le takrat, ko bomo doma. Če nas Siri lahko spremlja na vsakem koraku, čemu tega ne bi počela še Alexa, kakopak tudi prek mobilne aplikacije? Če se ne trudimo skrivati pred Googlom, čemu ne bi vseh naših navad zaupali še Amazonu? Pred lupo tovrstnih korporacij, ki nas bodo kmalu poznale bolj, kot poznamo sami sebe, nas lahko reši le še pobeg v divjino in znova lahko pojamramo, kako nemočni smo v razkošju znanja in udobja, v katerega nas zibajo velekorporacije s svojimi veličastnimi izdelki.

 

A tudi Echo je šele med pionirji, ki naznanjajo novo dobo. Najbrž nam ne bo treba dolgo čakati, da bo ta, zaenkrat še brezobrazni tulec postal duša lupine neke ljubke, bržkone Googlove humanoidne robotke, ki bo na ukaz postorila še kaj drugega, kot le nakupovala, odgovarjala na trapasta vprašanja in predvajala pop komade. Še prej pa se bo Echo po vsej verjetnosti pridružil armadi interneta reči, ki vse hitreje jemljejo stvari v svoje roke. Menda le zato, da nam olajšajo življenje.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. november 2014
2270
12. november 2014
Amazon Echo in njegov odmev
Android, iOS