Avanti, prevaranti!

Alenka Selčan 22. maj 2014
/PublishingImages/avanti-prevaranti-hero.jpg

Ah, ta temna stran sveta. Pravijo, da imajo še angeli svojo senco. Tudi množično financiranje, rešilna bilka vseh, na skorajšnje bogastvo upajočih ustvarjalcev novodobnih tehnologij, ki niso rasli z zlato žlico v ustih, ni izjema. Kjer je prostor za uspeh, si tudi prevara hitro utre svojo pot.

Časi, ko se novi izumi nizajo hitreje od mesecev v letu, so idealna priložnost za kukavičje jajce, ki ga prebrisan prevarant lahko povsem brezsramno znese v gnezdo komaj verjetnih projektov. Konec koncev, le kdo ima čas, voljo in sredstva preverjati verodostojnost vsakega prototipa, ki ga je tisoč in en start-up razvijal najmanj pol leta. Z mešanico čudenja, skepticizma in navdušenja tako malce naivno spremljamo vse bolj zanimive produkte, ki jih na obalo spletnih medijev, in kasneje še na police spletnih trgovin, redno naplavlja morje kreativnih kolektivov.

Čemu ne bi verjeli prijaznim ljudjem malih start-upov, ki na platformah množičnega financiranja tako ljubko predstavljajo svoj nadvse praktičen izdelek, opremljen še z lično aplikacijo? Izdelek, za katerega smo sicer mislili, da mu še dolgo ne bo uspelo preseči fiktivne realnosti sedme umetnosti, a smo ob prvi omembi njegove udejanitve v tusvetju očarano dahnili svoj uaaauu, če ne celo primaknili nekaj cekinčkov in si tako že med prvimi zagotovili najnovejši tehnološki dragulj ter podprli kampanjo.

A kako naj vemo, da namesto super tehnologije nismo kupili le mačka v žaklju? Tisti, ki so se v decembru navdušili nad Indiegogo kampanjo kanadskega projekta TellSpec, bodo šele v avgustu izvedeli, če bo ta mali žepni čitalnik res znal razbirati vrednost živil ali pa je naprava le prevara, kot mu očitajo nekateri. Senca dvoma pa nikakor ne preprečuje uspeha konkurenčnem projektu Scio, ki je ravno te dni na Kickstarterju zbral svoj prvi milijon ameriških dolarjev. Tudi ta žepni čitalnik obljublja takojšnjo molekularno analizo, od TellSpeca pa naj bi se ključno razlikoval v tem, da se namesto s konceptom hvali z že delujočo tehnologijo.

 

Prevaro očitajo tudi nedavni Indiegogo uspešnici Healbe GoBe. Zapestnica z aplikacijo, ki ji je prav tako uspelo zbrati milijon zelencev, naj bi znala razbrati vnos kalorij in njihovo porabo, meriti srčni utrip in nadzorovati še vrsto drugih fizičnih procesov.

 

Čas bo pokazal svoje in četudi se bo izkazalo, da so predrzneži namesto pametne tehnologije prodajali le gobe, to ne bo bistveno pretreslo temeljev množičnega financiranja. Povzročilo bo najbrž precej nejevolje med podporniki, a ker vsaka šola nekaj stane, bodo nemara ti odslej pametnejši in bodo dobro preverili, ali namesto obljubljenega produkta kupujejo le sanje.

Vir fotografije: istockphoto.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. maj 2014
2047
26. maj 2014
Avanti, prevaranti!
Android, iOS, Windows Phone 8