Biti kot Bill

Alenka Selčan 22. januar 2016
/PublishingImages/biti-kot-bill-hero.jpg

Janez je pameten. Bodi kot Janez.

Če še niste zasledili memejev paličnjaka Billa (ali Janeza, Sida, Joseja, Rashida, ...) ste najbrž pametnejši od njega in vseh nas, ki ne najdemo izhoda iz svetovnega smetja (oprostite, spletja). Bržkone se prav zdajle sprehajate po gozdu, izvajate jogo ali se kako drugače posvečate sebi in svojim najbližjim, medtem ko si mi, ujetniki spletnega labirinta, v večnem iskanju novic in novosti še naprej krivimo hrbtenico, kvarimo oči in lomimo duha.

Ujeti v spletne zanke smo prepričani, da smo svobodni posamezniki, ki na družabnih omrežjih lahko po mili volji izražamo svojo različnost, pozabljamo pa, da smo si prav zato še kako podobni. Obdani s FB zidovi skupaj točimo solze za nedavno umrlimi asi glasbene ali filmske scene, in tudi če živimo na različnih kontinentih, skupaj ugotavljamo, da vreme ni več to, kar je nekoč bilo. O svetu in politiki imamo različne nazore, a skupaj preklinjamo vse, ki nam preljubo omrežje onesnažujejo z drugačnimi pogledi. Skupno pa nam je tudi prepričanje, da smo na družabnem omrežju pravzaprav doma in se temu primerno tudi obnašamo.

 

A le kako bi se drugače, ko pa pravila spletnega vedenja niso nikjer zapisana? Kako nekomu očitati spletno neolikanost, ne da bi ob tem sami postali neotesani? In nenazadnje, komu zaupati moralno vzgojo osnovnega spletnega bontona v dobi, ki ji kraljujeta gospa Ironija in gospod Sarkazem?

Kot vitez plemenitega reda se je v boj proti spletnim barbarom, trolom, narcisom ali zgolj nevednežem z začetkom tega leta podal paličnjak Bill. Lahko ga imenujete tudi Janez, če vam je ljubše, vseeno mu bo, saj ga bolj od naziva zanima spletna vsebina in vaš odnos do nje.

Bill predstavlja tihega, a preudarnega slehernika, ki se je po letih molčanja o slabih navadah spletnih uporabnikov odločil spregovoriti. Bill je prevzel vlogo svetilnika, ki izgubljenim v družabnih omrežjih kaže pot, ki vodi do odličnosti.

 

Ne veste, kako bi se uprli skušnjavi po sodelovanju v novi promocijski igri, ki za nagrado ponuja nov iPhone? Bill ve. Ste opazili, da sneži in bi o tem čivknili vsem, ki nimajo svojih oken? Bill odsvetuje. Bill ne uporablja Snapchata, ko je pijan. Bill se ne izpostavlja, ne nastavlja in ne otresa neumnosti. Bill ne odlaša z obveznostmi in Bill nikogar ne obsoja.

 

Le kdo si ne bi želel biti kot Bill? Še bolje, kdo si ne bi želel, da bi vso družabno omrežje postalo kot Bill?

Bill je Chuck Norris januarskega spleta. A še preden smo uspeli zaploskati njegovi veličastni modrosti, ki je resnično vredna ne le hvale, temveč tudi hvaležnosti, je Bill naredil (morda usodni) spodrsljaj. S svojimi nasveti nas je zasul prek glave. Kamor koli se obrnem, že me čaka ukaz, naj bom kot Bill.

Ne. Nočem. Ne bom. Četudi ima Bill prav, se nagonsko upiram ukazu, naj bom kot nekdo drug, četudi dobronamerni paličnjak. Resda Billu povečini pritrjujem, a zahtevati od spletnih uporabnikov, naj bodo le kopija drugega, je žaljivka, neprimerna njegovi modrosti.

Roko na srce je Bill povsem nedolžen in njegovi nasveti so še vedno na mestu. Napako smo znova zagrešili mi, zmotljivi povprečneži, internetni odvisniki, ki smo dobronamernega Billa v hipu spremenili v le še eno internetno muho, po kateri smo usekali, še preden je dobro vzletela.

Namesto, da bi sprejeli njegove nasvete, postali prijaznejši, uvidevnejši, olikani in nasploh boljši, smo brž udarili nazaj. Ubiti Billa je postal nov moto in že je tu množica FB strani, ki pozivajo: Don't be like Bill. Saj res. Kdo pa si želi, da bi bili vsi enaki? Nenazadnje imajo tudi angeli svojo senco.

No, vseeno pa ne bi nikomur škodilo, ko bi si jih vsaj občasno vzeli za vzgled. Zato le povšečkajte Billa in se v trenutku izgubljenosti v internetnih nebulozah oprite na njegovo paličasto ročico. Razmislite o njegovih nasvetih (tudi o tem, kdo pravzaprav govori v njegovem imenu), a ostanite samosvoji. Saj vendar nočete, da internet umre od dolgočasne, vsesplošne korektnosti?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. januar 2016
2824
22. januar 2016
Biti kot Bill