Čakajoč na CES

Alenka Selčan 5. januar 2016
/PublishingImages/pricakovanje-ces2016-hero.jpg

Nihče se ne veseli pričetka novega leta bolj kot navdušenci nad vznikajočimi tehnologijami, ki že nestrpno čakamo, kaj bo prinesel letošnji Consumer Electronic Show. Četudi se ta hip ne nahajamo v Las Vegasu (glede na množico prispevkov o tem, kako CES preživeti brez mačka in drugih tovrstnih poškodb, ga je morda varneje spremljati doma, v naslonjaču) dogodek pričakujemo skorajda bolj zavzeto, kot nogometni navijači pozdravljajo svetovno prvenstvo, in že si manemo roke v ugibanju, kakšni trendi bodo krojili 2016.

 

In kaj se ima zgoditi v sladki šestnajstici takšnega, kar nismo napovedovali že prejšnjih nekaj let? Navdušenje, ki nas lahko zavede v vedeževanje, je včasih treba opremiti z notico, da prihodnost sme napovedovati le Marty McFly. Tudi tehnološke smernice so le namigi, ki si utirajo svojo pot k uspehu in že večkrat se je pokazalo, da se tisto, kar se obeša na prevelik zvon, ne spremeni vedno v zlato. Popotnici na spektakel leta pa nemara velja pa tudi pripomniti modrost naših prednikov, ki so verjeli, da je potrpežljivost „božja mast“.

Aduti prejšnjih let še niso odzveneli. Nekateri so postali del vsakdana, na druge še vedno čakamo. S pametnimi urami in športnimi zapestnicami, hitom CES-a 2014, se resda kiti vse več ljudi, a o takšnem upogljivem zaslonu, ki je vznemiril obiskovalce CES-a 2013, še vedno le sanjamo. No, vseeno smo že na preži, kaj ima o zaslonu, ki ga lahko zvijemo v tulec, letos povedati LG.

Internet reči, rdeča nit lanskega CES-a, si skorajda neopazno, a zanesljivo utira svojo pot v naša življenja, medtem ko driblanje med dodano in navidezno resničnostjo brez večjih rezultatov in nenazadnje uporabniških izdelkov, traja že malce predolgo. No, na srečo je prav 2016 tisto leto, ko bo Oculus Rift končno pristal v številnih domovih, izvedeli pa bomo tudi, če je Hololens res stvar, vredna skomin.

A vrnimo se nazaj v sedanjost. Kaj, za razliko od nedavnih, lahko pričakujemo od letošnjega CES-a? Eden od vročih tem bo zagotovo razprla Nvidia, ki kani s svojim novim „super računalnikom“ Drive PX2 oplemenititi samovozeče avtomobile in jih povzdigniti na novo raven. O čudežni škatlici, sposobni globokega učenja, in o njihovem novo stkanem partnerstvu z avtomobilsko hišo Volov, bo v enemu od ključnih nagovorov spregovoril Jen-Hsun Huang, zanimivo pa bo slišati tudi o tem, kakšne potenciale Nvidia odpira tudi drugim gadgetom, vključno z uporabniškimi računalniki.

Da bo na letošnjem CES-u nemalo pozornosti pritegnila avtomobilska industrija, dokazuje tudi Faraday Future, ki bo tam predstavil svoj koncept avtomobila FFZERO1, ki se hvali, da je koncept konceptov, po obliki pa malce spominja na Batmobile.

 

Sicer pa bodo prizorišče CESa, kjer bo razstavljalo kar 3,700 podjetij in skorajda 400 start-upov, nedvomno preletavali raznorazni droni, tam predstavljeni 3D tiskalniki bodo tiskali (upajmo, da tudi okusno) hrano in vsakodnevne pripomočke, gospodinjski aparati bodo še naprej skušali preobraziti naše kuhinjske navade, nosljiva tehnologija pa bodo znova dokazovala, da so kabli res že stvar preteklosti. Znova se bomo lahko čudili nad napravami, ki bi zdravnikom že zdavnaj morale olajšati delo in ploskali kakovosti slike na zaslonih 4K televizij. Kaj pa mobiteli in tablice? Brez skrbi. Tudi ti še vedno premorejo toliko čarov, da bodo zagotovo spodbudili skomine po novi, sveži prihodnosti. Točno tej misiji pa sledi ves CES.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. januar 2016
2801
8. januar 2016
Čakajoč na CES
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8