Cigarete in druge odvisnosti

Alenka Selčan 1. september 2014
/PublishingImages/kadilci-hero.jpg

Cigarete. Zaničevana radost in prekletstvo vseh duš s šibkim stebrom volje. Kot mnoge druge tudi mene do zdravih pljuč ločuje butara prelomljenih obljub in prgišče drobtin zarečenega kruha. Demoni, ki me tako radi nagovarjajo k novi cigareti, so polni domiselnih izgovorov in brž jim verjamem, da je prenehati s kajenjem v zlati tehnološki dobi pravzaprav nesmisel, saj si bom nova pljuča lahko kaj kmalu natisnila kar sama, če jih že nanorobotkom ne bo uspelo temeljito pomesti.

Ne, res me ni treba dolgo prepričevati, da si prižgem novo cigareto (nikoli elektronsko). Nenazadnje, če se iz leta v leto vse bolj dosledno uresničujejo nočne more znanstvenofantastičnih filmov osemdesetih, čemu ne bi ohranili vsaj meglico tiste zadimljene estetike, ki je replikantko Rachel iz Bladerunnerja ustoličila med najbolj seksi kadilke vseh časov.

Roko na pljuča, cigareta manj zagotovo ne škodi toliko kot cigareta več. A prenehati kaditi ni mačji kašelj in to je že leta 1985 zasledilo tudi Kingovo Mačje oko.

 

Na srečo živim v tretjem tisočletju, in ko se bom enkrat odločila priključiti bivšim kadilcem, mi ne bo treba najemati krutih sledilcev slehernega vdiha. Za opustitev nadležne razvade bi lahko že zdavnaj začela uporabljati eno od aplikacij in se tako vsaj približno pretvarjala, da se trudim v pravi smeri. A kot se za odvisnico od slabih navad spodobi, bom raje še malce počakala in si takoj, ko bo moj žep dopuščal, privoščila kos nosljive tehnologije, ki bo namesto mene prežala na moje slabe navade.

Android Wear lastnikom pametnih ur že nudi aplikacijo z zgovornim imenom – Stop smoking! Aplikacija šteje, koliko cigaret nismo pokadili in koliko denarja smo na ta račun privarčevali. Primerno za vse, ki ne podležejo hudičku z odprto škatlo čikov, medtem ko jim angelček z oblačka na nebu odkimava z glavo in kaže na mošnjo privarčevanih cekinov.

Da je pretrgati z viticami odvisnosti zelo težaven proces, je ugotovil tudi Maneesh Sethi. Kreator zapestnice Pavlok verjame, da je edini način, kako izkoreniniti trdovratne razvade in postati človek dejanj, ne le besed, precej bolj brutalen. Zapestnica Pavlok za razliko od drugih tovrstnih izdelkov odvisnikom ne bo nudila le spodbudnih besed, temveč bo vsako sumljivo gesto, ki jo bo prepoznala z giroskopom, kaznovala kar z elektrošokom. Ista kazen čaka tudi lenobe, ki rade zamujajo, bodisi na telovadbo bodisi na sestanke.

 

Hm, morda se vseeno raje odločim za staromodne sledilce iz Mačjega očesa. Do leta 2015, ko bo ta Deadlock mogoče kupiti za približno 250 ameriških dolarjev, bom najbrž našla prijaznejši način za opustitev kajenja. A morda bi mi prišla kot šiba v kotu prav za nekatere druge razvade, saj Pavlok obljublja pomoč tudi džankijem socialnega mreženja in odvisnikom od prepogostega pogledovanja na pametni mobitel.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. september 2014
2185
5. september 2014
Cigarete in druge odvisnosti
Android, iOS, Windows Phone 8