Dobrodošli v prihodnosti

Alenka Selčan 21. oktober 2015
/PublishingImages/dobrodoslivprihodnosti-hero.jpg

​21.10.2015. Le otroci osemdesetih in ljubitelji pop znanstvene fantastike vedo, da to ni povsem navadna sreda. To je vendar dan, ko sta Marty McFly in Doc storila nemogoče. Uspešno sta preskočila skoraj tri dekade in prav na današnji dan pristala v prihodnosti.

​​

Seveda govorim o hollywoodski ZF komediji Vrnitev v prihodnost II., drugem filmu Zemeckisove trilogije, ki je z Michaelom J. Foxom na čelu zaznamovala ameriško pop kulturo osemdesetih. Koliko otrok je takrat pisalo Božičku, naj jim iz prihodnosti prinese lebdečo rolko in koliko danes že odraslih otrok si je melo roke, ko so lansko pomlad nasedli prvovrstni oglaševalski potegavščini, v kateri je nastopal celo sam Christopher Lloyd?

 

A če je režiserju Robertu Zemeckisu uspelo razvneti domišljijo sanjačev prihodnosti, sam ni bil ljubitelj fantastike prihodnosti in menda ni prav nič užival ob upodabljanju daljnega leta 2015. Res, napovedovati tehnološko prihodnost je nehvaležna reč, a roko na srce, je težko verjeti, da se ne zabavaš, ko film oplemenitiš na primer z letečimi avtomobili, četudi ne verjameš, da se bodo tvoji otroci že vozili po nebeški avtocesti.

No, če se Zemeckisu ob lastni kreaciji ni uspelo zabavati, pa se zabavamo mi, ko končno lahko primerjamo, kaj se je od davne napovedi v danem času uspelo vsaj približati resničnosti, če že ne udejaniti.

Lebdeči avtomobili, rolke, celo invalidski vozički? Ne. Lebdenju najbližje so dejanskega leta 2015 le vlaki Maglev, ki delujejo zavoljo magnetne levitacije, na kaj več pa bomo morali še počakati. Podjetje Lexus se na isti princip trudi ustvariti tudi magnetno rolko a je ta še daleč Marty-jeve. Le za tistega lebdečega sprehajalca psov bi nemara lahko uporabili dron, vendar dvomim, da bi se pes s tem strinjal.

Kinematografi v stilu Holomaxa? No, tu smo že precej bliže. Hololens, Magic Leap - še leto, dve in kino prihodnost bo nemara res takšna, ko​t so si jo je Zemeckis zamislil za 2015, danes pa so temu še najbližje kinodvorane virtualne resničnosti 7D in pa hologrami obogatene resničnosti, ki so se jim med prvimi čudili obiskovalci trgovskih centrov v Dubaju​

 

Restavracije brez osebja, kot je Cafe 80's, kjer Marty prvič zagleda svojega sina, so še v povoju, a že vznikajo. Morda na Japonskem hitreje kot na zahodu, a vseeno bo na takšne lokale treba počakati še kakšno desetletje, dve. Hiše v fantastičnem 2015 niso tako pametne, kot jih poznamo že danes. No, resda nas večina živi še v povsem tradicionalnih stanovanjih, a glede na to, da imajo v ​Demonskem semenu​ čisto pravo pametno hišo, je malce razočarajoče, da Vrnitev v prihodnost II. pozna le odklepanje na prstne odtise, glasovni nadzor za prižiganje/ugašanje luči ter klepetava vrata, ki pozdravijo namesto družinskih članov.

Tudi fikcijska oblačila niso na tak način pametna, kot si zamišljamo danes. Takrat niso predvideli, da bi jih lahko opremili s senzorji, ki bi nadzorovali telesne procese in se povezovali v IoT, pač pa so zato izumili krasne samozavezljive vezalke in prilagodljiv jopič. Prisrčno, mar ne?

Malo bolje so v filmu predvideli razvoj televizije in televizijskih zaslonov. Sočasno predvajanje več programov je bilo v 80-tih skoraj tako nepredstavljivo, kot imeti ogromen, kot slika tanek TV-zaslon. Poleg tega se dnevna soba ponaša z nečim, kar bi sicer lahko bila le projekcija na okensko roleto, če pa nad vizijo tega filma še nismo povsem obupali, pa nemara celo upogljiv zaslon, ki služi kot okenska roleta? No, veliki proizvajalci pametnih naprav in televizij nas z idejo tako gibkih zaslonov dražijo že nekaj časa, a do njihove komercialne uresničitve še ni prišlo.

Fikcijski 2015 se od dejanskega razlikuje še v marsičem, ampak nobena razlika ne zbode bolj kot slepa pega, ki je v uvidu v prihodnost leta 1989 povsem zastrla pojav mobilne tehnologije. Le kdo bi si takrat drznil zamisliti, da bo danes med najbolj priljubljenimi napravami nekaj tako bizarnega, kot je palica za selfije?

In kako bi se Marty in Doc počutila, če bi se danes pojavila med nami? Animatorji Comedy Collega odgovarjajo takole:

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. oktober 2015
2718
26. oktober 2015
Dobrodošli v prihodnosti