F8 - Tanka meja med fantastičnimi in manj fantastičnimi storitvami

Alenka Selčan 15. april 2016
/PublishingImages/facebook-f8-hero.jpg

Facebook ne počiva. Ravno nasprotno. Komaj ozavestimo eno novico iz njihovih logov, že prileti druga. Na F8, zadnji razvijalski konferenci, ki je med 12. in 13. aprilom potekala v San Franciscu, so novice kar deževale, čeprav je bilo med njimi tudi nekaj takih, ki smo jih lahko slutili že po prejšnjih napovedih.

Na Tehniku smo že poročali o nadvse zanimivi VR kameri Surrond 360, ki ne le snema v izjemni ločljivosti, temveč posneto tudi zašije v celoto, ki je brez kakšne posebne postprodukcije na voljo za ogled na Oculusu ali VR Gear.

Nedavno smo tudi pisali o Live Video, s katerim Facebook širi načine komunikacije in neposrednega predvajanja. Če smo to novico z veseljem oznanili, jo tokrat že senči skrb za zasebnost. Joaquinu Quiñonero Candela, vodji strojnega učenja pri Facebooku, se namreč zdi krasno, da bi Facebookova umetna inteligenca za prepoznavanje podob samodejno prepoznavala in označevala obraze, ki se pojavljajo na objavljenemu posnetku.

 

Resda bi tako na posnetkih hitreje našli sebe in prijatelje, takšna storitev bi nemara koristila tudi za konference in podobno uglajene nastope. A kaj bi se zgodilo, če ne bi želeli biti samodejno označeni na posnetku? Ne govorimo le o divjih zabavah, ko nas odnese predaleč. Med več kot milijardo uporabnikov Facebooka po vsem svetu je dosti takšnih, ki živijo v krivičnih in politično nesprejemljivih pogojih. Samodejno označevanje protestnikov, ki se borijo za svoje pravice, bi v manj demokratičnih državah lahko ogrozilo ne le njihovo zasebnost, temveč tudi varnost.

Zuckerbergu očitno še ni jasno, da si uporabniki Facebooka navkljub družabni žilici in tisočim selfijem želijo več intimnosti. Tako pravi tudi FB statistika, saj v primerjavi z lanskim letom kar enaindvajset odstotkov manj ljudi deli novice o svojem osebnem življenju.

 

Prepoznavanje podob pa ni edino področje, kjer se Facebook poslužuje umetne inteligence. Ne glede na nedavno Microsoftovo polomijo s Tay, so chatboti ena najbolj vročih reči ta hip. Facebook se je odločil, da bo z njimi oplemenitil Messenger in tako poslovnim uporabnikom omogočil, da se bodo v njihovem imenu odzivale robo-klepetulje.

Izvrstna priložnost za medije, hkrati pa opozorilo sleherniku, naj bo v bodočih pogovorih bolj pozoren, s kom pravzaprav govori. Zuckerberg zagotavlja, da bo zavoljo UI in procesiranja naravnega jezika s ščepcem človeške pomoči z Messengerjevimi boti prav tako lahko klepetati, kot s pravimi prijatelji. Nedvomno bodo robo-klepetulje prave mojstrice v subtilnemu prepričevanju, bodisi za nov nakup ali za „pravo“ politično izbiro.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. april 2016
2938
15. april 2016
F8 - Tanka meja med fantastičnimi in manj fantastičnimi storitvami