Facebook in zastonj iPhone 6 telefoni

Roni Kordiš 18. maj 2015
/PublishingImages/facebook-zastonj-iphone-6-hero.jpg

Vse, kar morate storiti, da dobite nov iPhone 6 na Facebooku je, da “lajkate” Facebook stran, da “lajkate” in delite sliko in v komentarju zapišete kakšne barve iPhone si želite. Potem pa počakate.

Ko se boste naveličali čakanja, ker telefona ne bo, potem premislite kako preprosto je v človeku prebuditi upanje, da lahko dobi nekaj zastonj. Če organizator nagradne igre, ki seveda ni nikjer omenjen, za to izbere Facebook platformo, potem bo njegova akcija dosegla zelo velik uspeh.

 

Verjetno je večina domačih uporabnikov Facebooka v zadnjih nekaj dneh opazila, da bo nekdo preko Facebook strani z imenom Apple razdelil 170 iPhone 6 telefonov, naslednji dan pa so število malce znižali in sedaj podarjajo samo še 60 iPhone 6 telefonov. Ko sem opazoval Facebook stran, ki je v enem dnevu dobila preko 8000 “lajkov” in ko sem med njimi videl imena in priimke prijateljev, sem se resno zamislil.

Ali res verjamemo vsemu, kar nam nekdo obljubi na internetu? Ali res več ne premoremo toliko zdrave pameti, da bi se vprašali, zakaj bi nekdo podarjal precej drage telefone na Facebooku in takšne objave preprosto ignoriramo?

Preprosta logika – cena iPhone 6 telefona v prosti prodaji pri Telekomu Slovenije je 812,00 €, torej je cena 170 telefonov 138.040 €. In to bo nekdo razdelil med ljudi, ki bodo “lajkali” fotografijo na Facebooku? Čudovit svet bi bil to, vendar realnost je precej drugačna.

Če ste eden izmed tistih, ki so naivno verjeli, da boste s parimi kliki in komentarjem prišli do novega iPhone 6 telefona, potem vas moram razočarati. Telefona ne bo! Se boste pa po vsej verjetnosti kmalu znašli na Facebook strani, ki ne bo imela veliko povezave s Facebook stranjo kateri ste dejansko namenili “lajk”. Verjetno bo dobila drugo ime in bo izkoriščena za promocijske namene kakšne druge blagovne znamke.

Ta praksa je že precej časa poznana v tujini. Nagrade, ki jih ponujajo so precej večje in tudi število ljudi, ki verjame v to, da bodo dobili nagrado je precej večje, kot je v našem primeru.

Kako naj preverim, če je nagradna igra na Facebooku nateg?

  • Preverite, koliko časa obstaja Facebook stran. Če je bila ustvarjena pred parimi dnevi, potem naj bo to dovolj veliko opozorilo.
  • Če je vrednost nagrade visoka (avto, ali pametni telefon), potem naj bo to za začetek signal ob katerem preverite kdo je organizator.
  • Za vsako nagradno igro stoji organizator. Tudi če gre za princip “lajkaj, deli, komentiraj”, ki je zadnjem čase vse bolj v uporabi, mora nekdo podeliti nagrado. In če na Facebook strani ni kontaktnih podatkov, ali spletnega naslova, potem je skeptičnost povsem na mestu.

Uporabniki spleta se moramo zavedati, da na spletu ni ničesar zastonj in se tako tudi obnašajmo – “there ain’t no such thing as a free lunch”.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. maj 2015
2509
22. maj 2015
Facebook in zastonj iPhone 6 telefoni
iOS