Gmail in pika

Roni Kordiš 6. november 2014
/PublishingImages/gmail-in-pika-hero.jpg

Elektronska pošta Gmail je produkt podjetja Google in se je na začetku imenovala Caribou. Najprej je bila namenjena predvsem zaposlenim v podjetju Google, 1. aprila 2004 je bila beta verzija predstavljena javnosti in kasneje, 7. februarja 2007, je postala javna. Sedaj ima Gmail prek 425.000.000 aktivnih uporabnikov in je na voljo v 71 različnih jezikih.

 

Sprva je Gmail ponujal 1 GB prostora, kar je bilo za tiste čase zelo visoka številka, saj so ostali ponudniki takrat omogočali par MB prostora. Kmalu pa so se odzvali na spremenjene razmere in svojim uporabnikom omogočili več prostora. Sedaj Gmail omogoča 15 GB brezplačnega prostora za shranjevanje elektronske pošte. Aplikacijo Gmail si je na svoje mobitele z operacijskim sistemom Android naložila že več kot milijarda uporabnikov in s tem je Gmail postala prva aplikacija, ki je presegla to številko. Po podatkih več kot 60 % srednje velikih podjetij iz ZDA za svojo elektronsko pošto uporablja Gmail.

Verjetno se vam je že zgodilo, da vam je kdo povedal svoj elektronski naslov, ki ga ima na Gmailu in je šel nekako takole: roni pika kordis pika 25 afna gmail pika com (roni.kordis.25@gmail.com  ta elektronski naslov je izmišljen). V bistvu je to podatek, ki si ga je precej težko zapomniti, zato z lahkoto pozabite, kje stojita piki v tem naslovu, kljub temu da je ta elektronski naslov zelo pomemben podatek in ste si ga v vsakem primeru želeli zapomniti.

Vendar je Google razmišljal tudi o tem, ko je postavljal ogrodje za Gmail. Pike so povsem nepomembne, saj so predvideli takšne in drugačne probleme, ki nastanejo s pikami.

 

Če povem konkreten primer. Moj elektronski naslov pri Gmailu je hadomatic@gmail.com in jaz bom elektronsko pošto prejel tudi v primeru, da bo nekdo poslal elektronsko sporočilo na had.omat.ic@gmail.com ali pa h.a.d.o.m.a.t.i.c@gmail.com. Ena izmed prednosti, ki jih omogoča Gmail, je v tem, da ni pomembno, ali zapišete pike ali ne, elektronsko sporočilo bo v vsakem primeru prišlo do naslovnika. Podobno je tudi pri Facebooku, ki prav tako omogoča enak način prejemanja elektronske pošte, vendar je število uporabnikov, ki uporabljajo njegovo elektronsko pošto, precej manjše.

Vendar pozor, ta princip ne deluje pri vaših privatnih elektronskih naslovih, ki jih imate na svojih strežnikih – had.had@had.si ni enako hadhad@had.si. V tem primeru elektronska pošta ne bo prišla do pravega naslovnika.

Naslednjič, ko vam bo nekdo povedal svoj elektronski naslov, ki ga ima na Gmailu, ne razmišljajte o pikah, ampak si zapomnite samo besede in številke. Veliko lažje vam bo.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
6. november 2014
2269
29. april 2021
Gmail in pika
Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone 8