Google Glass iz inkubatorja v Gnezdo

Alenka Selčan 21. januar 2015
/PublishingImages/glass-v-gnezdo-hero.jpg

Danes, ko minevata natanko dve leti, odkar se je Google Glass pojavil na trgu, je Google najavil, da ta pametna očala niso več naprodaj. Gre za razbite sanje o nadgrajeni resničnosti ali novo fazo, ki bo Glass pripeljala do končnih uporabnikov?

Ko so v sredini leta 2011 razvijalci eksperimentalnega laboratorija Google[X] razvili prototip za očala nadgrajene resničnosti, se je zatresel svet. Ne le od navdušenja, temveč tudi od brezkompromisne kritike, ki je zabelila malodane vsak aplavz temu otroku nosljive tehnologije in nadgrajene resničnosti.

 

Četudi je novica govorila o tem, kako bi Google Glass lahko koristil zdravnikom pri obravnavi svojih pacientov ali izboljšal delovanje kopici drugih poklicev, jo je brž pospremil šopek dvomov o morebitni zlorabi kamere, nezaželjenemu posegu v zasebnost ali o 'resničnih' Googlovih motivih. Pojavljale so se celo skupine, ki so se borile proti Glassu, nestrpnost do nove tehnologije pa je marsikaterega „glasshola“ prepričala, da je bolje ostati doma, kot se nastavljati žaljivkam neoludistov.

Začuda pa takšni predsodki ne mečejo sence na Googlovega posvojenca Nest, ki pod visokoletečimi krili interneta reči že domuje po številnih gospodinjstvih v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji. Se je Google ravno zato odločil, da Glass iz svojega poskusnega inkubatorja preseli v vse bolj vroče Gnezdo?

No, roko na srce, s 1.500 $ vrednim Glassom razen navigacije, snemanja in preprostega guglanja ni bilo kaj dosti početi. A zato ni kriv le Glass, temveč predvsem pomanjkanje aplikacij nadgrajene resničnosti. Kje so aplikacije, ki bi na večernem sprehodu ob obali izpisala, s katerimi znamenitostmi se ponaša tisto obmorsko mestece, ki se leskeče tam v daljavi? Bi imel Glass manj nasprotnikov, ko bi uporabniku znal povedati, katera zvezda se sveti nad njim in če je goba, ki jo pravkar namerava utrgati užitna ali strupena?

Na dobo, ko bomo do raznovrstnih informacij dostopali le s pogledom v desni gornji kot, bomo očitno morali še malce počakati. Vsekakor bo zanimivo spremljati, v katero smer bo ekipa Ivy Ross pod nadzorom Tonya Fadella razvijala očala nadgrajene resničnosti v prihodnje. Se bo Glass priključil Nestovemu medmrežju reči? Bomo z njimi lahko ves čas odsotnosti zrli domov in nadzorovali, če miši res plešejo, ko mačke ni doma?

Morda. Morda pa je Glass preprosto že potrošil vse svoje adute in je vsako upanje na njegovo ponovno vstajenje zaman. Ne glede na usodo Glassa, so pametna očala še vedno stvar prihodnosti. Tako verjame Sony, tako meni ODG, ki je letos očaral kar nekaj obiskovalcev CES-a in tudi direktor Vuzixa Paul Travers je na CES-u odločno povedal, da bo s svojimi AR očali uresničil to, kar je Google doslej le obljubljal.

A ne pozabimo, da je tudi Google svojo AR puško vrgel le v Gnezdo, ne pa tudi v koruzo. Pol milijarde dolarjev, ki jih je Google namenil skrivnostnemu projektu Magic Leap najbrž ne bo romalo v smeti in zato lahko povsem mirno pričakujemo, da bo na nebu nadgrajene resničnosti kaj kmalu zasijala nova zvezda.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. januar 2015
2357
22. januar 2015
Google Glass iz inkubatorja v Gnezdo
Android