Homo Smartphoneus v prometu

Alenka Selčan 19. september 2014
/PublishingImages/Homo-Smartphoneus-v-prometu-hero.jpg

Pred letom dni sem nekaj vrstic namenila razkrinkavanju navad Homo Smartphoneusa. Njegov množični pojav se v drugem desetletju tretjega tisočletja kot virus hitro širi med vse generacije Homo Sapiensa, katerega velik del vsakdana zajema neprestana migracija iz kraja v kraj. Čeprav prometni predpisi in kazenski sistem poskušajo poskrbeti, da bi se ob migracijah v kompleksnih prometnih mrežah dogajalo čim manj nesreč, je ravno promet eden od pogostejših razlogov za bridki konec marsikaterega slehernika, tudi takšnega, ki namesto v kozarček raje pogleda na zaslon svojega mobitela.

Ne bom se spuščala v morbidne statistike, ki pričajo, da je Homo Smartphoneus v prometu skorajda enako nevaren kot tisti, ki so si navkljub prepovedi pred vožnjo privoščili pivce ali šilce. Kot vemo, se z varno rabo novodobne tehnologije v prometu že ukvarja avtomobilistična industrija, ki svoje avtomobile že opremlja z Androidom. Projekti, kot je Google Car, iščejo načine, da Homo Smartphoneusu med vožnjo sploh ne bi bilo treba več pogledati skozi okno in se prepuščati lepotam mimobežne pokrajine, kaj šele prijeti za volan. Pametna tehnologija postaja vse pametnejša in tako lahko kmalu pričakujemo, da s svojo neizmerno privlačnostjo ne bo več ogrožala svojih lastnikov, temveč bo poskrbela, da se bodo ti čimbolj varno popeljali v svet, četudi z motorjem in z AR-čelado na glavi.

 

Kaj pa pešci?

Če ste se ob tem vprašanju nasmehnili, se vam najbrž še ni zgodilo, da ste se v prometni ulici zaleteli v Homo Smartphoneusa, ki mu je sredi ulice pametna tehnologija ukradla pozornost. Četudi poškodbe pešcev, ki so se med uporabo pametne tehnologije zaleteli v ulično svetilko ali naključnega mimoidočega, niso tako hude kot bi bile v prometni nesreči z avtomobilom, raziskave kažejo, da se takšne nerodnosti dogajajo precej pogosteje, kot bi pričakovali.

Pešci, zazrti v zaslon mobitela, lahko kaj hitro padejo po stopnicah, zakorakajo pred avto, se spotaknejo ob ograjo ali pa se zaletijo v hišo, ki jim je prečkala pot. Tako je Dietrich Jehle, profesor medicinskega reševanja na Univerzi v Buffalu, v svoji raziskavi ugotovil, da se zaradi zmanjšane pozornosti zavoljo pametnih naprav na miljo zgodi več nesreč pešcem kot voznikom avtomobilov.

Nadležnih in očitno tudi nevarnih navad Homo Smartphoneusa najbrž ne bo lahko izkoreniniti, zato se v večjih mestih že sprašujejo, kako jih zaščititi v prometu. „Ulico tujcev“ v kitajskem mestu Chongqing so že opremili s posebno stezo, po kateri lahko uporabniki pametnih mobitelov brezkrbno hodijo, ne da bi jih ob tem moralo skrbeti za nevarnosti z okolice. Lahko takšno ureditev prometa pričakujemo tudi drugje?

Zamisel o posebni stezi za odvisnike od pametnih naprav je očarala tudi raziskovalce oddaje Mind over Masses (National Geographic), ki so julija v Washingtonu D.C. raziskovali, kako se Homo Smartphoneus vede na ulici, opremljeni s talnimi oznakami, ki pešcem dovoljujejo ali prepovedujejo uporabo mobitela.

 

Ugotovili so, da je le malo ljudi opazilo novo prometno ureditev. Tisti, ki so oznake opazili, so jih brž fotografirali in delili na svojem najljubšem socialnem omrežju (podatka o številu všečkov njihovih objav na žalost nimam). Namesto uporabnikov mobitelov je urejena steza bolj pritegnila kolesarje in motoriste, pa tudi kadilce, ki imajo v Washingtonu na voljo precej manj kadilskih kotičkov. Opazili so še, da je Homo Smartphoneusom prijazna steza povečala komunikacijo med neznanci, pa tudi to, da tisti, zazrti v svoj mobitel, oznak niso opazili.

No, nad Homo Smartphoneusom še ne gre obupati. Če bi se takšne steze uveljavile povsod po svetu, bi tudi tisti, najbolj zaslepljeni od svojih zaslonov, ozavestili, kje morajo hoditi. Seveda pa bi bila vzgoja Homo Smartphoneusa še najbolj uspešna, ko bi bilo v ta namen na voljo šop AR-aplikacij, ki bi jih varno vodile po mestnih ulicah. Le kaj še čakate, razvijalci aplikacij nadgrajene resničnosti? Prihodnost je vaša!

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. september 2014
2211
24. september 2014
Homo Smartphoneus v prometu
Android, iOS, Windows Phone 8