Homosmartphoneus se vrača v šolo

Alenka Selčan 24. avgust 2015
/PublishingImages/homosmartphoneus-sola-hero.jpg

Poletje je najkrajši letni čas, saj vsakič mine še preden smo ga dodobra zaužili. Še tako prijeten avgustovski dež smrdi po strahu pred skorajšnjo jesenjo, ko se bo v šolske klopi vrnila gruča dijakov, nato še študentov.

Da so mladi najbolj zavzeta generacija homosmartphoneusa, ki le s težavo odmakne pogled z zaslonov, še najbolje ve Anita (da, tista Anita, ki je svojo hčer izgubila pri devetih, sina pa pri sedmih letih), povsem jasno pa je to tudi vodstvu kampusa univerze v Utahu, kjer so se odločili, da bodo za zdravje in dobro počutje mladega homosmartphoneusa poskrbeli drugače. Bolj od programa za zdravljenje odvisnosti od novodobnih igračk jih zanima, kako poskrbeti za varnost in udobje svojih varovancev.

Povsem normalno se jim zdi, da mladi med odmorom tekajo po stopnicah. To so počeli že od nekdaj, a odkar so v roke dobili napravo, ki jim jemlje pozornost, se nemalokrat zgodi kakšna nesreča. Vodstvo kampusa bi takšen problem resda lahko rešilo s prepovedjo in kaznovanjem, a namesto represije se je Matt Bambrough, kreativni direktor kampusa odločil, da bo problem rešil z ureditvijo prometa.

 

Stopnišče, ki vodi do novega študentskega centra, je dal razdeliti na tri steze. Prva je namenjena počasni hoji, druga teku, tretja pa – uganili ste – vsem tistim, ki med hojo brskajo po Facebooku, Twiterju ali se dopisujejo z drugimi odvisniki od socialnih omrežij. Bambrough pravi, da takšna ureditev stopnišč ni namenjena le varnosti in zaščiti pred sramotnimi karamboli homosmartphoneusov, temveč verjame, da bo pripomogla tudi k motivaciji študentov in njihovem dobrem počutju v kampusu.

Podobno ureditev prometa so preizkušali tudi na Kitajskem in v Washingtonu, a izkazalo se je, da ljudje, zazrti v svoj telefon, ne opazijo niti tega, da je nek prostor namenjen prav njim.

Morda pa je za varnost homosmartphoneusov v prometu (bodisi po mestu, bodisi po kampusu ali v šoli) treba razmišljati iz drugega zornega kota. Homosmartphoneus je pravzaprav človek s posebnimi potrebami, ki se na ulici vede podobno kot slepi in slabovidni.

 

S pogledom, prilepljenim na zaslon, ne bo opazil niti prometnih znakov, ki so postavljeni v njegov prid. Ker je človek tehnologije, mu bo pomagal le nov gadget. Nekaj časa je kazalo, da bo to morda Google Glass, s katerim bi homosmartphoneus evolviral v homoglassus. Ta bi za razliko od svojega predhodnika zavoljo nadgrajene resničnosti vsaj videl, kam gre.

A do dobe nadgrajene resničnosti je dlje, kot smo pričakovali, zato bi bilo še vedno nezaščitenega homosmartphoneusa bolje opremiti z drugačno nosljivo tehnologijo. Morda bi ga bilo treba zaščititi z neke vrste rešilnim jopičem, ki bi ga varoval med plovbo po pločniku.

Rešitev se nemara skriva v jopiču Vest, ki so ga pred letom dni predstavljali na Kickstarterju. Resda Vest ni bil uspešnica, o kateri bi še dolgo odmevalo po spletu, a ko bi svojo ciljno publiko gluhih in naglušnih razširili in Vest prilagodili še ubogemu homosmartphoneusu in ga tako zaščitili pred samim seboj, bi bil njihov uspeh zagotovo precej večji.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
24. avgust 2015
2644
27. avgust 2015
Homosmartphoneus se vrača v šolo
Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone 8