Hrana prihodnosti

Alenka Selčan 7. september 2015
/PublishingImages/hrana-prihodnosti-hero.jpg

Sanjarjenje o tehnološki prihodnosti kot jo še ni bilo, je v veliki meri posvečeno tudi eni od temeljnih človeških potreb – hrani. Čeprav iz desetletja v desetletje ugotavljamo, kaj je človeku najprimernejša hrana, se koncept optimalne prehranjevalne piramide reformira skorajda pogosteje, kot se obnovijo naše kosti.

Spreminja pa se tudi način priprave. Če so prababice kuhale še na drva, babice na plin ali elektriko, si njihove hčere obrok najraje na hitro pogrejejo v mikrovalovni pečici, medtem ko njihove vnukinje sploh ne verjamejo več v toplotno obdelavo in prisegajo zgolj še na smoothije ter na prednosti surove diete.

 

 

Posted by Cabronazi on Friday, June 19, 2015

V znanstveno-fatastičnih filmih je priprava hrane dostikrat prepuščena avtomatom. Resda na vesoljskih ladjah priprava hrane ni vedno popolna, kot je na svoji koži okusil Arthur Dent iz znamenitega Štoparskega vodnika po galaksiji, ko je Nutri-Maticu naročil preprosto skodelico čaja in s tem povzročil nemalo škode. Nutri-Matic je za idealen obrok opravil celo spektografsko analizo naročnikove presnove in stanja brbončic, a navkljub visoki tehnologiji je bil pripravek vedno enakega okusa.

 

Precej bolj uspešno je hrano postregel replikator iz Zvezdnih stez, ki ne le, da je hipno pripravil naročeno, temveč je služil tudi kot reciklažni stroj.

 

S svojim navdušenjem nad instant piščančkom iz avtomata ne utone v pozabo niti ljubka Leeloo iz legendarnega Petega elementa, ki letos slavi že osemnajst let.

 

Ob premierah teh filmov ali serij si nihče ni drznil upati, da bo že čez nekaj let mogoče hrano natisniti kar s 3D tiskalnikom. Roko na srce, tudi najbolj zavzeti ljubitelji ZF tematik ne bi dolgo zdržali na tovrstno pripravljeni hrani. Se še spomnite osupljivega 3D tiskalnika Foodini, ki se je lani postavljal na Kickstarterju, a mu ni uspelo zbrati dovolj denarja za zagon proizvodnje? Morda več sreče prihodnjič.

 

Nemara pa bo s svojo vizijo hrane prihodnosti več sreče imela futuristična restavracija Eatsa, ki so jo nedavno odprli v San Franciscu. S svojo opremo nedvomno spominja na znanstveno-fantastične filme, a ker priprava hrane (najbrž še vedno) poteka na tradicionalen način, se ji morda obeta boljša usoda kot Foodiniju.

V restavraciji Eatsa ne srečamo osebja. Namesto natakarja nas pričaka vrsta iPodov, ki najprej odčitajo naročnikovo plačilno kartico in mu nato omogočijo, da si izbere svoj najljubši krožnik kvinoje. Naročilo gre v obdelavo nevidnim kuharjem (le ugibamo lahko, če gre za robote) in najbrž ni treba prav dolgo čakati, da se obrok prikaže v eni od steklenih omaric, kjer se na vratcih na prozornem LCD zaslonu izpiše naročnikovo ime. Kot poroča Techchrunchev preizkuševalec, je tudi tako postrežena hrana sveža in okusna.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. september 2015
2663
9. september 2015
Hrana prihodnosti
Android, iOS, Windows Phone 8