Internet prihodnosti

Alenka Selčan 20. marec 2017
/PublishingImages/net-obletnica-h.jpg

Tim Berners-Lee ob 25. obletnici interneta:

 

Ob osemindvajsetem rojstnem dnevu interneta lahko na spletni strani Svetovnega ekonomskega foruma beremo o treh trendih, ki ogrožajo njegovo prihodnost. To so izguba nadzora nad zasebnimi podatki, preprosto širjenje lažnih vsebin in manipulativna moč političnega oglaševanja.

Da internet ni zgolj simbol svobode in proste komunikacije, temveč ima tudi svojo temno plat, slutimo že od njegovih začetkov, pa vendar šele po zadnjih ameriških volitvah in ob opaznem upadanju interesa za pametno tehnologijo (razočarajoča prodaja pametnih ur je le eden od takšnih primerov) probleme interneta izpostavljajo tudi vodilne, ne le tehnološke sile.

Eden od vzgledov, kako omejiti zadnja dva od naštetih trendov, daje nemško ministrstvo za pravosodje, ki je nedavno pripravilo osnutek zakona za zamejitev širjenja sovražnega govora in lažnih novic, s katerim bi na prste stopili lastnikom družabnih omrežij. Uvedba zakona naj bi iz tovrstnih platform pospešila umik sovražnega govora in drugih prepovedanih vsebin, tistim, ki pa jim svojih strani ne bi uspelo dovolj hitro počistiti, pa grozi kazen do višine 50 milijonov evrov.

Še več. Po predlaganem zakonu naj bi socialna omrežja imenovala tudi osebo, ki je odgovorna za tovrstne pritožbe. V primeru širitve sovražnega govora bi to osebo zaradi malomarnosti lahko doletela kazen v višini 5. milijonov evrov.

Nemčija se že dolgo bori, da bi lastniki socialnih omrežji začeli prevzemati odgovornost za vsebino, ki jo sicer ustvarjajo uporabniki. Pred dvema letoma so Facebook, Google in Twitter sprejeli pogoj, da v Nemčiji v 24. urah odstranijo prijavljen sovražni govor. S predlaganim zakonom nameravajo podobno poskrbeti tudi za lažne novice in dezinformacije, ki se širijo predvsem v predvolilnem obdobju. Socialna omrežja bi po novem zakonu morala odstraniti vse nelegalne vsebine v roku enega dneva, prijavljene vsebine, za katere bi se kasneje izkazalo, da so nelegalne, pa bi morali odstraniti v roku enega tedna.

In kako se na takšne pogoje odziva Facebook? V svoji izjavi zatrjujejo, da imajo že zdaj zelo jasna pravila glede sovražnega govora in močno pa se trudijo tudi z zamejevanjem lažnih novic. Zavzeli so se za sodelovanje z (nemško) vlado in s svojimi partnerji, do konca leta pa nameravajo v Berlinu namestiti kar 700 ljudi, ki se bodo ukvarjali s pregledovanjem spornih vsebin.

Tudi Google se vse bolj trudi počistiti po svoji hiši. V ta namen ustvarja algoritme, ki sledijo žaljivim in nepravilnim vsebinam. Ti ne iščejo le lažnih novic, ampak vse vsebine, ki dokazljivo podajajo nepravilne informacije. Za ovrednotenje iskalnih rezultatov je Google rekrutiral 10.000 pogodbenikov, ki delujejo po vsem svetu, za svoje delo pa uporabljajo kar dvesto strani obsežno Googlovo etiketo o vrednotenju spletnih strani. Ocenjevalci kakovosti sicer nimajo pooblastil, da bi neposredno spremenjali rezultate iskanja, njihova ocena še ne pomeni, da se bo slabo označena vsebina znašla v iskalniku nižje od dobro ocenjenih vsebin. A vendar njihovo delo ni zaman, saj se na njegovi osnovi učijo Googlovi algortmi, ki bodo za tovrstno čistko poskrbeli v prihodnje.

Filtriranje in cenzuriranje internetnih vsebin se kaže kot nujno zlo, dragocenejše od popolne svobode govora. Kaj pa prvi od temačnih trendov interneta – vprašanje zasebnosti? Tisoče Wikileaksovih dokumentov je nedavno dokazalo, da lahko Cia prek računalnikov, telefonov in televizij nemoteno vdira v domove tudi povsem poštenih državljanov. Četudi Cia zatrjuje, da je prava grožnja varnosti Wikileaks, ki obelodanja takšne informacije, se pri marsikomu poraja - ne le upravičen strah pred kratenjem temeljnih človekovih pravic - pač pa tudi preprosto nezaupanje v sicer zelo mikavne dosežke sodobne tehnologije. In ko začne upadati njihova prodaja, zatulijo celo najbogatejši in najimenitnejši med tistimi, ki vsako leto v Davosu postavljajo trende za ekonomsko prihodnost sveta.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. marec 2017
3379
20. marec 2017
Internet prihodnosti