Izvor idej za družbena omrežja

Roni Kordiš 30. januar 2015
/PublishingImages/social-izvor-idej-hero.jpg

Brez družbenih omrežij si našega življenja ne predstavljamo več. Jutro se začne s pregledom Twitterja ali Facebooka, kasneje preverimo še Instagram in ostala družbena omrežja, na katerih smo aktivni. Vse to nam je samo po sebi umevno, redko kdaj pa se vprašamo, od kod izvirajo ideje o teh družbenih omrežjih in kako je njihovim ustanoviteljem uspelo.

Ideja mora biti preprosta in mora reševati probleme, ki jih imajo ljudje – to je bil eden boljših nasvetov, ki sem jih slišal, ko sem se še aktivno ukvarjal s svojim prvim startupom Oust.me. Naša ideja je bila dokaj preprosta: vsem znano igrico “zemljo krast” preslikati v digitalni svet s pomočjo komunikacijskih kanalov, ki so bili takrat na voljo (Foursquare, Gowalla, Facebook). Problem je bil, da nismo reševali problemov, ampak smo samo »igrificirali« določene servise, ki smo jih uporabljali že dlje časa. Naša zgodba se ni razvijala tako, kot se razvijajo zgodbe uspešnih družbenih omrežij, ki jih uporabljajo milijoni uporabnikov.

 

Na kaj me spominja Twitter?

Na mešanico IRC-a in SMS-ov. Omejeno število znakov nam je poznano iz SMS-ov, komunikacija v enem prostoru pa nam je znana iz časov IRC-a. Na Twitterju obstajajo zasebna sporočila, ki so precej podobna zasebnim sporočilom na IRC-u. IRC je bil sicer bolj namenjen dolgočasenju, Twitter pa spremljanju informacij, ki se dogajajo v realnem času. Spremenil se je komunikacijski kanal in se razširil na naše mobitele.

Kaj pa Facebook?

Univerze vsako leto izdajo tiskani letopis, kjer so zbrani podatki o študentih, njihovi opisi in fotografije, prav tako pa so v zborniku zbrani podatki o študijskem letu in informacije, kaj vse se je dogajalo v tistem letu. Pri nas se je ta navada razširila šele v zadnjih letih, v ZDA pa je to že dolgotrajna praksa.

Prvotna ideja Marka Zuckerbega je bila malce drugačna, ampak mene Facebook dejansko spominja na takšen letopis, kjer imam shranjene kontakte prijateljev, hkrati pa vidim, kaj se je z njimi dogajalo med letom. Razlika med letopisom in Facebookom je samo v komunikacijskem kanalu, ki se je skozi čas spremenil.

Od kod torej pridejo najboljše ideje za družbena omrežja ali za startupe? Če je nekoč obstajala rešitev, ki so jo ljudje uporabljali in je imela veliko uporabnikov, potem jo je treba samo primerno uporabiti v sedanjosti in prek drugih komunikacijskih kanalov.

Zgoraj sem omenil dva primera, ki se mi zdita dober pokazatelj, kako se tehnologija skozi čas razvija in kako preprost je lahko izvor same ideje. Tudi za Instagram, Foursquare, Pinterest in ostala družbena omrežja bi lahko našli preprost izvor v preteklosti, ki se ga vsak od nas spominja in ga je tudi uporabljal. Samo preslikati ga je treba v drug čas, predvsem pa uporabiti drug komunikacijski kanal.

Nalaganje vsebine
© 2021 Telekom Slovenije
30. januar 2015
2375
29. april 2021
Izvor idej za družbena omrežja
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8