Kako z iPhona izbrisati podatke

Roni Kordiš 10. april 2015
/PublishingImages/iphone-izbris-podatkov-hero.jpg

Uporabniki sodobnih elektronskih naprav se pogosto ne zavedamo, kako pomembna je naša zasebnost in kako preprečiti, da bi do naših podatkov dostopali drugi ljudje in nam s tem škodili. Na spletu puščamo svojo digitalno sled, ki jo podjetja, ki se ukvarjajo s tem, s pridom izkoriščajo. Velikokrat smo presenečeni, ko dobimo na elektronski naslov sporočilo, iz katerega je razvidno da nekdo veliko ve o nas, saj nam ponuja storitve ali produkte, ki se nam pisani na kožo.

Uporabniki pametnih mobitelov imamo na njih shranjene podatke o PIN-kodah bančnih kartic, takšne in drugačne fotografije, ki smo jih naredili, zaupne podatke, ki jih prek elektronske pošte beremo na svojem mobitelu … Glede na to, da je naš mobitel vedno z nami, imamo na njem veliko podatkov, ki so zasebni in za katere upamo, da ne bodo nikomur prišli v roke.

 

Uporabniki se svojega telefona po nekaj letih naveličamo ali pa proizvajalec ponudi nov model, ki ga seveda želimo imeti. Star mobitel odložimo v predal ali pa ga poskušamo prodati prek spleta.

Pred par leti sem se v prostem času ljubiteljsko ukvarjal s popravljanjem telefonov in doživel marsikaj. Telefoni, ki sem jih dobil v roke, so veliko razkrivali o osebah, ki so jih prinesle v popravilo. Na njih so bile vsebine, za katere bi bilo boljše, da bi jih uporabnik izbrisal, preden je telefon prinesel na servis. Sam tega nisem izkoriščal, sem pa pogosto svetoval uporabnikom, kako naj se zaščitijo in bodo bolj previdni, kadar svoj telefon posojajo drugim.

V zadnjih letih je bilo precej afer, ko so fotografije s pametnih telefonov zvezdnic in zvezdnikov prišle na splet in zaokrožile v javnosti. Kdo je bil kriv? V večini primerov sami lastniki telefonov, ki niso pomislili na to, da jim lahko nekdo ukrade telefon, in če je ta brez zaščite, tudi dostopa do vseh njihovih podatkov.

Sam na svojem iPhonu uporabljam najbolj osnovno zaščito– zaščito s kodo, ki pa vseeno onemogoča, da bi kdorkoli, ki ne pozna te kode, dostopal do podatkov na mojem mobitelu. Posledično se tudi prijatelji ne morejo šaliti z različnimi spremembami statusov na družbenih omrežjih, ko pustim mobitel na mizi in grem na stranišče.

Kako izbrisati podatke z iPhona, ko ga želimo prodati?

Obstaja več načinov, ki jih lahko uporabite. Seveda je precej odvisno od tega, ali svoje podatke shranjujete tudi v iCloud.

Ko naredite varnostno kopijo, se lotite brisanja vsebin na telefonu:

  • onemogočite račun iCloud: izberite Settings - iCloud - Delete Account (iOS 7) ali Sign Out in potem izberite Delete from My iPhone,
  • iPhone povrnite na tovarniške nastavitve: izberite Settings - General - Reset - Erase All Content and Settings (s tem boste izbrisali vse podatke, ki so na telefonu, ne boste pa izbrisali podatkov, ki so shranjeni v iCloudu).

Še opozorilo: če s svojega iPhona ročno brišete koledar, opomnike, dokumente in ostalo, potem se prej odjavite iz svojega računa iCloud, saj boste v nasprotnem primeru izgubili vse podatke, ki jih imate v oblaku.

Sedaj lahko brez skrbi in strahov prodate ali podarite svoj iPhone, namesto da vam še dolgo časa leži v predalniku.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. april 2015
2463
14. april 2015
Kako z iPhona izbrisati podatke
iOS