Majhen ali velik mobitel?

Roni Kordiš 11. avgust 2014
/PublishingImages/majhen-velik-hero.jpg

Ko obujam spomine na mobitele, ki sem jih imel, se mi poraja preprosto vprašanje: je velikost mobitela pomembna?

Malce starejši uporabniki mobilnih storitev se verjetno še spominjajo prvih mobilnih telefonov iz NMT-sistema, ki so bili cenovno nedostopni vsakomur in težki par kilogramov, vendar so jih najbolj ponosni lastniki nosili s seboj. Kljub teži in majhni avtonomiji baterije je bilo lastnikom pomembno, da so ves čas dosegljivi.

Kasneje so na trg prišli prvi cenovno dostopni GSM-mobiteli v paketih Mobi (Sagem rc815 – MobiČuk, Ericsson GA628 – MobiReglja …), ki so bili že precej manjši, vendar še vedno preveliki, da bi jih lahko spravili v hlačni žep. Ti telefoni so imeli antene, ki so izstopale, zato smo jih večinoma nosili za pasom. Njihov enovrstični in enobarvni zaslon nam je bil dovolj, da smo lahko komunicirali.

Za njimi so se pojavili telefoni, ki niso imeli več anten – Nokia 3310, Nokia 8310, Ericsson T68, Siemens S45. Nekateri od njih so imeli že barvne zaslone, T68 pa tudi kamero, ki je bila sicer dodatna oprema, vendar si z njo lahko naredil fotografijo in jo kot MMS tudi poslal. Kasneje so mobiteli postajali vse manjši – Motorola Razr V3 je bil eden izmed tistih mobitelov, ki je imel vse: bil je preklopni telefon, imel je barven zaslon, dostop do interneta, predvsem pa je baterija zdržala par dni in telefon je bil tako tanek, da ga je vsakdo lahko spravil v žep srajce ali obleke.

 

Kasneje, ko so se pojavili prvi telefoni na dotik (Sony Ericsson P800 …), se je njihova velikost zopet povečala. Razni poskusi, kot je bila Nokia N-Gage, so pokazali, da uporabniki ne potrebujemo hibridov med igralnimi konzolami in mobiteli. Potrebujemo pa naprave, ki delujejo. In takrat je na trg prišel BlackBerry 7210, ki je postavil vse skupaj precej na glavo in navdušil poslovneže, saj je bil namenjen prav njim. Nokia je s svojim modelom Nokia E62 poskušala konkurirati BlackBerryu, vendar dokaj neuspešno, leta 2007 pa se je na trgu pojavil prvi iPhone, ki je za vedno spremenil standarde v mobilni telefoniji.

Uporabniki smo bili navdušeni nad novostjo in trg se je odzval na to. Proizvajalci so začeli posnemati uspešno zgodbo, ki jo je pisal Apple, in mobiteli so postali zopet precej veliki in nerodni za prenašanje v žepu. BlackBerry Storm, Samsung Instinct, Nokia 5800 XpressMusic – samo par imen, ki naj bi “ubili” prevlado iPhona. Vendar jim ni uspelo. Ko je leto kasneje Apple predstavil iPhone 3G, je svet želel samo to. Tudi tisti, ki so bili bolj navdušeni nad drugimi operacijskimi sistemi, so z navdušenjem spremljali novosti, ki jih je predstavil Apple. Uporabniki so želeli telefone, odzivne na dotik, čeprav so nekateri proizvajalci verjeli, da še ni čas za to. Večino je povozil čas, saj smo uporabniki postajali čedalje bolj zahtevni. In z našo zahtevnostjo so se povečevali tudi mobiteli, ki so bili čedalje večji in so imeli čedalje več funkcionalnosti, čeprav jih uporabniki dejansko nismo nikoli izkoristili.

 

Par let nazaj je Samsung predstavil svoj mobilni telefon Note, ki ima zaslon velik 5,3 inčev in v rokah uporabnika izgleda kot tablični računalnik. Vendar je pred mesecem dni Samsung znova presenetil, saj ima njegov nov model Samsung Galaxy W velikost zaslona 7 inčev. Samo za primerjavo, iPad mini ima velikost zaslona 7,9 inčev.

Sam sem zamenjal že cel kup mobitelov in nikoli nisem izbiral mobitelov, ki imajo velik zaslon. Iz preprostega razloga. Takšen telefon je težko držati v roki, medtem ko telefoniraš, je pa definitivno super za brskanje po spletu, ko si nekje za mizo in imaš mir. Vendar v tem primeru sam rajši vzamem tablico in prek nje surfam po spletu. Po drugi strani pa se tudi zavedam, da večji, kot je zaslon, hitreje se bo spraznila baterija. Ker so baterije v sedanjih mobitelih vedno prehitro prazne, sam rajši izbiram optimalne telefone.

Kljub temu da je iPhone 5s precej velik, ga vseeno lahko spravim v žep. Po drugi strani pa bi verjetno imel problem, če bi hotel v žep spraviti Samsung Galaxy S5, kajti njegov zaslon je skoraj tri centimetre večji, kar se takoj pozna.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. avgust 2014
2151
18. avgust 2014
Majhen ali velik mobitel?
Android, iOS, Windows Phone 8