Na svetovni dan stranišč

Alenka Selčan 20. november 2014
/PublishingImages/smart-pipe-hero.jpg

»Smartpipe!«, je završalo po spletnih medijih, ki sledijo novodobni tehnologiji. Odtočna cev, ki poskrbi, da imamo pametni nadzor tudi nad lastnimi odplakami in tako v eni sami potezi poleg fekalij odplaknemo še skrbi o zdravju naših prebavil in o stanju odtočnih cevi v hiši.

 

A vsi, ki smo ob tako imenitnem promocijskem spotu že iskali ceno tega domiselnega produkta, je kmalu doletelo razočaranje, začinjeno z grenkim nasmeškom. Namesto vrhunske pogruntavščine nas je namreč doletela potegavščina. Še en viral v seriji lažnih infomercialov, ki so si ga privoščili komedijanti programa Adult Swim, je bolj kot zaušnica lovcem na pametne naprave deloval kot obliž vsem, ki se v poplavi vse manj izvirnih pametnih izdelkov na platformah množičnega financiranja počutimo kot na prevelikem tihomorskem otoku smeti.

Če smo se nekdaj ob obisku strani kot so Kickstarter in Inidiegogo čudili nad neskončno izvirnostjo mnogih, ki v upanju na finančno spodbudo z vsega sveta izumljajo naprave, kot jih še ni bilo, se danes, le pet let po ustanovitvi Kickstarterja, zdi, kot da je iskrica fantastičnih idej že skoraj dogorela, za njo pa ostaja le še neskončen odmev vedno slabših kopij. Vsak hip lahko podpremo šop pametnih zapestnic, od takšnih za športnike do tistih za otroke, og(r)abek raznovrstnih, a že prevečkrat videnih aplikacij, kup pametnih očal, ki skušajo prodreti ne glede na to, da še Googlu ne uspe prepričati širše javnosti, kako uporaben je lahko Google Glass. Kakopak je zajeten tudi spisek 3D-tiskalnikov, ki bodo, če jim uspe najti mesto v domovih slehernikov, ustvarjali še več šare, ki bo po svojih petih sekundah slave najbrž spet romala na tisti tihomorski otok smeti, ki se počasi razrašča v celino sveže natisnjenih odpadkov.

 

Namesto nekdanjega zanosa, s katerim smo pozdravljali razmah pametne dobe, nas zdaj že pestijo krči v trebuhu, saj postaja zalogaj vse pametnejše tehnologije prevelik za mirno prebavo. A požrešna trakulja, ki nas nagovarja k nerazumni proizvodnji in potrošnji, je nenasitna in spet prihaja konec leta, ko se na saneh slabih kulturnih vzorcev znova popeljemo mimo Kikstarterju podobnih strani, v nasičene spletne trgovine in nenazadnje v prezgodaj okrašene trgovske centre. Saj bo vendar kmalu božič, se tolažimo, čas sončevega obrata, ki je iz starodavne tradicije skromnega obdarovanja za lepši jutri prerasel v nočno moro vseh s plitvimi denarnicami, ki jih v teh kriznih časih ni prav malo. In mnogi med njimi upajo, da bodo nekoč tudi sami dočakali dan, ko jim bo srečno naključje na eni od platform množičnega financiranja prineslo malo bogastvo, četudi zgolj za posnetek posnetka.

Pametna odtočna cev bi ob tem izlivu najbrž zasledila povečan odstotek žolča, in mogoče res ne bi bilo slabo, ko Smartpipe ne bi bil le šala, saj nenazadnje na tovrsten izdelek čakamo, odkar smo slišali, kako pametna so japonska ali južnokorejska stranišča. No, morda vseeno niso še dovolj pronicljiva, da bi v tem žolču zaznala tudi kanček upanja, da bo človeštvo nekoč vendarle našlo pravo mero in se naučilo spretneje krmariti med napredkom in smetmi, ki ostajajo za njim.

In če vas je ob tej kolumni zaskrbelo, da ne bomo več poročali o briljantnih dosežkih tehno-človeka, naj vas brž potolažim. Prav kmalu boste prav na teh straneh znova lahko brali o najnovejši pametni uspešnici, ki se bo bržkone nanizala na še vedno osupljivo verižico interneta reči.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. november 2014
2287
26. november 2014
Na svetovni dan stranišč
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8