Odprti kalilniki umetne inteligence

Alenka Selčan 25. januar 2016
/PublishingImages/kalilniki-ai-hero.jpg

Prva polovica januarja je minila kot za šalo. Na svoje novoletne želje sem že skoraj pozabila, še vedno pa me preganja odmev Zuckerbergove, ki si z novim letom želi ustvariti svojo različico Jarvisa. Tisti, ki sledite dogodivščinam Maščevalcev, veste, da gre za umetno inteligenco, brez katere bi bil Iron man zgolj Tony Stark. A tudi Jarvisa brez Tonya Starka ne bi bilo, saj je prav on stvaritelj tega precej inteligentnega sistema (Just A Rather Very Intelligent System).

Za kreacijo svojega popolnega asistenta, ki bi upravljal z gospodinjstvom in podatkovje o tem prikazoval v navidezni resničnosti, Zuckerberg proučuje že obstoječe tehnologije, z razvojem programske opreme, ki razume, pa se ukvarja tudi Facebookov raziskovalni center FAIR (Facebook AI Research).

V pismu, ki sta ga v začetku decembra podpisala Kevin Lee in Serkan Piantino, se FAIR hvali, da so potrojili vložek za razvoj grafičnih procesorjev, nevronskih mrež in umetni inteligenci posvečene strojne opreme, s katerimi izboljšujejo Facebookove produkte in usluge.

 

Bolj kot nedavni uspehi v prepoznavanju objektov na fotografijah, razumevanju naravnega jezika, predvidevanju in načrtovanju, pa navdušuje spodbudna novica, da bodo vsem zainteresiranim svoje inovacije odslej odprto delili na www.opencompute.org

Dve leti sta minili, odkar je Alphabet, oz. tedaj še Google, za dobrih pol milijarde ameriških dolarjev odkupil podjetje DeepMind in še šopek najobetavnejših raziskovalcev umetne inteligence ter globokega učenja.

Strah, da bo razvoj umetne inteligence preveč hermetičen in prepuščen zgolj eni korporaciji, je kmalu zatem začel razjedati najpametnejše glave tega sveta. Svoje pomisleke glede pasti umetne inteligence in njene korelacije s kapitalom so izrazili v znamenitem pismu, ki ga je poleg Stephena Hawkinga podpisalo več kot tisoč znanstvenikov, raziskovalcev strojnega učenja in poslovnežev, med prvimi v vrsti tudi Elon Musk.

Da bi se sile moči, ki vlagajo v razvoj umetne inteligence, uravnovesile, je slednji ob koncu lanskega leta postal soustanovitelj podjetja OpenAI, raziskovalne združbe, ki obljublja, da bo njen razvoj digitalne umetne inteligence namesto dobičku posvečen dobrobiti človeštva.

 

Tako plemenito idejo je brž podprlo nekaj investitorjev Silicijeve doline (med drugim tudi Amazon Web Service), ki so v ta namen zbrali že milijardo dolarjev, čeprav naj bi bili predvideni stroški za prihajajoče leto precej manjši od te vsote. Direktorski mesti podjetja sta prevzela Ilya Sutskever, nekdanji Googlov raziskovalec ter eden vodilnih strokovnjakov globokega učenja, in pa Greg Brockman, nekdanji direktor podjetja Stripe, stolček v upravi pa je poleg Elona Muska zasedel še Sam Altman, nekdanji direktor Loopta.

Čeprav se pri OpenAI zavedajo, da je rezultat tega podviga precej negotov, verjamejo, da je cilj, ki so si ga zastavili, pravi. Prepričani so, da mora biti umetna inteligenca ustvarjena v duhu svobode, kot podaljšek človekove volje, ter razširjena čim širše in čim bolj enakovredno po svetu. V svojem sporočilu za javnost so povedali, da se bodo prav zato, ker je raziskava brez finančnih obveznosti do bodisi investitorjev ali delničarjev, lažje v osredotočili na njen doprinos celotnemu človeštvu.

K odprtem sodelovanju pozivajo vse razvijalce umetne inteligence, svojo odprtost pa zagotavljajo z obljubo, da bodo svoje dosežke in rezultate raziskav objavljali ažurno. S svetom bodo delili tudi algoritme in morebitne patente, ki bodo nastali v njihovem laboratoriju.

Težko je predvideti, do kakšne mere bi generalna umetna inteligenca človeštvu pomagala ali škodila, verjamem pa, da bolje, ko je njen razvoj odprt in razpršen na več razvojnih centrov. Zato pozdravljam tako Zuckerbergov, še bolj pa Muskov doprinos k vse pametnejšim sistemom, ob katerih se strah pred ponovitvijo mita o Kronosu zdi nekoliko manjši.

Naj v duhu časa za konec pritaknem še svojo, nekoliko zapoznelo novoletno željo, da se k razvoju umetne inteligence aktivneje pridružijo tudi filozofi, antropologi, sociologi, psihologi in drugi misleci, ki o vplivu tehnologije in umetne inteligence na človeštvo razmišljajo onkraj računalniških procesov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. januar 2016
2826
25. januar 2016
Odprti kalilniki umetne inteligence