Pozdravljena znova, nadgrajena resničnost!

Alenka Selčan 27. januar 2015
/PublishingImages/hololens-kolumna-hero.jpg

Nismo si še obrisali zadnje solzice za Google Glassom, niti še nismo zaprli ust, ki so zazevala nad čarobno resničnostjo projekta Magic Leap, ko nas kar na lepem starček Microsoft preseneti z novico, da hologrami niso več zgolj nekaj iz Zvezdnih stez, temveč dodana resničnost, ki bo prav kmalu bogatila tudi naš vsakdan.

Mar smo prespali zimo in je že 1. april, se boste vprašali? Ne, gre za resničen projekt, ki ga je Microsoft kot češnjico na smetani novitet navrgel 21. januarja na svoji uradni predstavitvi Windows 10. No, ti hologrami so nekoliko drugačni od prvinskega koncepta, po katerem gre za vsem vidno 3D projekcijo, ki jo projecira neka laserska naprava, saj so Microsoftovi hologrami vidni le tistim, ki nosijo očala HoloLens.

 

Ta naglavni set je bil doslej visoko varovana skrivnost, ki se je skrivala za imenom Projekt Baraboo. Kar sedem let je minilo, odkar je njegov oče, Alex Kipman, dobil blagoslov za razvoj svoje vizije, ki se je najprej udejanila kot Microsoft Kinect - najhitreje prodajana igralna naprava vseh časov. A to ni nič v primerjavi z idejo, ki je Kipmana gnala proti projektu Windows Holographic. Nič več tipkovnic, nič več mišk, ne zaslonov. Le set očal, šopek gest ter glasovnih ukazov in že smo obdani s hologrami - ali bolje, s 3D projekcijami nadgrajene resničnosti.

Mar ni o vsem tem sanjal tudi Google Glass, ki je obetal mnogo, a ga ljudje niso sprejeli? Smo danes res že pripravljeni na bivanje v prepletu več svetov? Po kratkih stopnicah instant evolucije včasih tečemo hitreje od lastne zavesti, in nemara bi se občasno res morali ustaviti, da nas „duša znova ulovi“, kot je veljal rek med ameriškimi Indijanci, ko so se ti začeli voziti z vlakom. Zavedno ali ne, človeštvo sledi viziji Gibsonovega Neuromancerja in pluje po neustavljivem toku v smer popolnega kiber vesolja, ki bo slejkoprej prežemalo vse pore vsakdana.

 

Pred dvema desetletjema, ko smo se ravno začeli privajati na dejstvo, da smo zavoljo prvih mobitelov vedno dosegljivi, si nismo predstavljali, da se bodo naši prenosni telefoni razvili v boljše računalnike, kot smo jih takrat imeli na mizah. Komaj smo se navadili na vesolje pametne tehnologije, že je ta zasužnjila naš pogled in ga prilepila na svoj zaslon. A še preden smo opazili to nadležno odvisnost, že so začele kaliti nove, nosljive naprave, ki vse pogosteje spremljajo naš korak, ki se že odriva od naslednje stopnice. Začeli smo animirati še predmete in jih povezovati v medmrežje reči, s katerim naj bi si lajšali vsakdan.

Ne, ne moremo biti več vklenjeni pred zaslon in zgolj iz ene točke nadzorovati vsega okrog nas. Če smo uvedli mobilno tehnologijo zato, da smo se odlepili od računalniškega zaslona, zdaj potrebujemo očala nadgrajene resničnosti, da bomo v zaslon spremenili karkoli nas trenutno obdaja.

Po lanskoletnem velikem boomu, ki ga je povzročil Mark Zuckerberg s svojim navdušenjem nad očali navidezne resničnosti Oculus Rift, je za hip kazalo, da bo virtuala zaustavila napredek nadgrajene resničnosti. Lažje se je navdušiti nad kratko, a popolno potopitev v namišljen svet, kot znova sprejeti, da smo odvisni od konstantne komunikacije in pregledovanja informacij. A z domiselnimi hologrami se tudi nadgrajena resničnost zdi bolj kot zabava in nemara jo bo v takšni obliki lažje sprejeti kot nerdovski Glass. Bo nadgrajena resničnost s Hololens in Magic Leapom zadala dokončni udarec navidezni resničnosti?

Vse bo jasno hitreje, kot se nadejamo, saj bomo Hololens lahko kupili že to jesen.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
27. januar 2015
2367
30. januar 2015
Pozdravljena znova, nadgrajena resničnost!
Windows Phone 8